Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Centru pentru olimpici deschis la Institutul de Cercetare pentru Inginerie Electrică din Capitală

0
19 Sep 2013 16:33:12
Autor: Oana Craciun
Olimpicii, implicaţi în cercetare
Olimpicii, implicaţi în cercetare

Opt olimpici, elevi ai unor licee din Capitală, vor lucra la diverse proiecte ştiinţifice, în laboratoare profesioniste şi alături de specialişti, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti, într-un centru dedicat lor, care a fost inaugurat joi.

În cadrul Centrului de Iniţiere în Cercetare Ştiinţifică a Tinerilor Olimpici, se vor desfăşura activităţi precum cursuri de iniţiere în cercetarea ştiinţifică, ateliere de lucru pe teme şi proiecte ştiinţifice, pregătire pentru competiţii şi evenimente ştiinţifice etc.

Coordonatorul centrului este Mircea Ignat, şeful departamentului de micro-nano-electrotehnologie din ICPE-CA, care a început să lucreze, încă de anul trecut, cu doi elevi: Ştefan Iov şi Alexandru Glonţaru, de la Colegiul "Tudor Vianu", clasa a XI-a, medaliaţi cu argint în această vară la Olimpiada Internaţională a Proiectelor Mediului Ştiinţific INESPO din Olanda.

Ceilalţi olimpici care vor face cercetare la centru sunt Ioan Matei Sarivan şi Andrei Pangratie (Colegiul "Tudor Vianu", clasa a XI-a), Andrei Corbeanu (Colegiul "Iulia Haşdeu", clasa a IX-a), Mircea Călin Rusu (Colegiul "Grigore Moisil", clasa a XII-a), Ana Maria Leonescu şi Luca Florescu (Colegiul Naţional "Sf. Sava", clasa a IX-a).

Tinerii vor studia şi vor realiza proiecte alături de Mircea Ignat şi de alţi cercetători de la ICPE-CA (Petru Budrugeac, Gabriela Hristea şi Traian Zaharescu), precum şi de la Academia Română - Institutul de Biologie (Ioan Ardelean), Institutul de Cercetări Matematice (Radu Purice) şi Institutul de Cercetăţi Filosofie (Camelia Popa) -, de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (Dan Radu Grigore) şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" (Sarah Nica).

Cercetătorii le vor preda olimpicilor cursuri şi îi vor coordona în realizarea de proiecte multidisciplinare.
"Se va pune mult accent pe joc. (...) Şi somităţile, prin joc au făcut ce-au făcut", a declarat, pentru Mediafax, Mircea Ignat.

Ca exemple de proiecte ce vor fi dezvoltate în cadrul centrului pentru olimpici, el a enumerat folosirea păienjenilor pentru producerea de adezivi, recuperarea energiei din vibraţii şi casa "inteligentă".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările