Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Cîmpeanu: Încă există neîncredere că vom reuşi să avem corectare informatizată la Evaluarea de la anul

0
14 Jul 2021 07:52:05
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 cum vor fi corectate lucrările de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat de anul viitor. El a precizat că există încă neîncredere în sistem şi în faptul că lucrările vor fi corectate digital.

Sorin Cîmpeanu a menţionaţ că la Evaluarea Naţională vor fi corectate informatizat toate lucrările, iar la Bacalaureat vor fi proiecte pilot în fiecare judeţ. Scopul acestui demers este acela de a evita situaţiile în care notele elevilor sunt modificate chiar şi cu 3-4 puncte după contestaţii.

„Văd că încă există neîncredere în tot sistemul că vom reuşi pentru evaluarea la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a şi Evaluarea naţională de la anul să avem corectare informatizată. Eu spun încă o dată că vom reuşi şi vom avea, pentru a elimina toate aceste situaţii”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Pentru Bacalaureat va exista o pilotare. O să avem în fiecare judeţ un centru sau două de examen unde lucrările vor fi codificate, scanate, vom încerca să corectăm şi rezultatele care, repet, sunt într-o altă situaţie decât cele de la Evaluarea Naţională, unde subiectele, începând de anul acesta, au fost concepute în conformitate cu testele Pisa, unde fiecărui item îi este atribuită o competenţă. Atunci când corectezi pe fiecare item notele, nu numai nota globală, ai o imagine mai clară asupra competenţelor. Acest lucru va trebui să se întâmple şi la Bacalaureat, odată cu ţinta pe care „România Educată” şi-a propus-o, de Bacalaureat care să evalueze competenţele şi nu cunoştinţele”, a explicat ministrul.

„Nu se va întâmpla însă de anul viitor. La Evaluarea naţională se va întâmpla de anul viitor, se întâmplă deja. Şi atunci asta este diferenţa dintre Evaluarea naţională cu corectură computerizată şi Bacalaureat, corectură doar la nivel de pilot”, a precizat el.

Ministrul a explicat că examenul de Bacalaureat nu va fi modificat în următorii câţiva ani.

„Pentru un Bacalaureat care să evalueze competenţele, ai nevoie de un parcurs liceal care să pregătească acest lucru. Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, şi atunci vor urma 4 ani de liceu şi abia la finalul acestora va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competenţe. Până atunci, va fi în modul cunoscut, însă îmi doresc să reuşim o corectare informatizată care să elimine aceste erori”, a spus Cîmpeanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările