Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Cîmpeanu a anunţat o nouă Lege a Educaţiei. Bani pentru prevenirea abandonului şcolar şi transportul gratuit se regăsesc printre componente

4
12 Jan 2022 08:50:08
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Sorin Cîmpeanu a anunţat la Digi24 că România va avea o nouă Lege a Educaţiei începând cu anul acesta. Printre componente se numără bani pentru prevenirea abandonului şcolar, burse pentru elevi, atribuite după criterii care să nu se mai schimbe de la an la an, transport gratuit şi educaţie pentru mediu.

„Va fi o nouă Lege a Educaţiei în care vom clarifica foarte multe lucruri pe care societatea le aşteaptă. Inclusiv sistemul de burse, despre care s-a vorbit foarte mult.

Prin consultare, vom avea o serie de burse foarte clar destinate celor cu merite adevărate şi celor cu nevoi sociale sau medicale adevărate, într-un cuantum care să fie atât de atractiv, încât să merite să lupţi pentru acea bursă, şi pe nişte criterii foarte clar stabilite şi trecute în lege, ca să nu se mai schimbe an de an acele criterii, şi să existe o predictibilitate şi un obiectiv fixat pentru un elev care intră în liceu în clasa a IX-a şi îşi propune să ia o bursă de un anumit fel. Am dat un exemplu.
 
Noua lege trebuie să fie gata anul acesta.” a spus ministrul.
 
Acesta a subliniat că educaţia pentru mediu este o componentă importantă şi că se ia în calcul introducerea în calendarul activităţilor şcolare a unei săptămâni „verzi”.
 
„O „săptămână verde” în care elevii să poată deprinde elemente ce ţin de educaţia pentru mediu, în mediu natural, în natură, în afara şcolii. Aşa cum este „Săptămâna altfel” acum.” a mai spus ministrul.
 
Sorin Cîmpeanu a vorbit şi de „România educată” şi a precizat că este un program care debutează.
 
„Avem planurile-cadru pentru care ne-am angajat, pentru liceu să fie disponibile în septembrie 2023. În aceste planuri-cadru vor fi cuprinse toate acele solicitări ale societăţii, inclusiv educaţie pentru mediu. Educaţie pentru mediu care avea componente în ora de geografie, în ora de biologie, în ora de economie, în ora de educaţie tehnologică, nu neapărat o disciplină nouă.
 
Educaţia pentru mediu este extrem de importantă.”
 

În paralel cu legea va exista „Programul naţional de abandon şcolar”

„Este un program unic, în care cred foarte mult, pentru că alături de ceea ce se poate face cu aceşti 543 de milioane de euro, 2.500 de şcoli, grant de 200.000 de euro per şcoală, şcoli de 80, 90, 100, 120 de elevi, pentru că mediul rural unde abandonul şcolar este cel mai mare, şi acolo sunt şcolile cu cea mai mare vulnerabilitate, sunt şcoli mici. Înseamnă o alocare de 2.000 de euro în medie per elev.

Cheltuielile eligibile sunt extrem de importante, nu sunt eligibile doar orele de meditaţii, sunt eligibile şi orele de consiliere, angajarea de mediatori şcolari în aceste zone, sunt eligibile plăţi pentru tabere şi pentru excursii pentru aceşti copii care de cele mai multe ori n-au văzut nici locurile de referinţă din România.” a mai spus ministrul.

Cîmpeanu a subliniat că în prezent sunt 2.500 de şcoli identificate ca fiind cele mai vulnerabile, deşi pe site apar 3.235 de instituţii. 

„La final de ianuarie vom avea 3.500 – 4.000 de şcoli, câte se vor înscrie, vom selecta cele mai vulnerabile 2.500 de şcoli, pe nişte criterii obiective, în cadrul unui mecanism care se cheamă „de avertizare timpurie a abandonului şcolar.” a spus ministrul.

Acesta a spus că sunt cel puţin 4 lucruri care îi fac pe copii să nu mai renunţe la şcoală: „mediere şcolară, consiliere, meditaţii, excursii, tabere, lucruri care pot fi cu adevărat atractive pentru aceşti copii, şi până la achiziţie de echipamente sportive, până la subvenţii pe care le poţi da acelora care au nevoie de această subvenţie, alături de celelalte 6 tipuri de burse, aceste subvenţii – plată unică sau plată lunară, se vor constitui avantaje atât de multe, încât familia se va gândi că trimiţându-şi copilul la şcoală, s-ar putea ca acel copil să aducă un venit mai mare decât venitul părintelui, sau părinţilor.”

„Când va primi bani, va înţelege. Când va avea transport cu adevărat gratuit, va înţelege, când va avea un sistem de burse – bursa socială putând fi cumulată cu celelalte tipuri de burse. Deja, acum, poate avea un venit de 700 de lei pe copil. Dacă ai 3, 4 copii, înmulţeşti şi vezi că obţii un venit mai mare decât venitul tău, dacă îţi trimiţi copiii la şcoală.” a precizat Cîmpeanu.

De asemenea, s-a vorbit şi de programul „Masă caldă”, iar Cîmpeanu a spus că în Guvern s-a luat decizia „să extindem acest program. Să cuplăm programul pentru şcoli al Ministerului Agriculturii – 500 de milioane, cu programul „Masă caldă” - 116 milioane, cu alte programe, şi să avem un program generalizat şi coerent prin care să putem oferi şi o masă alături de transport, de burse, alături de toate celelalte. Şi atunci vom reduce abandonul.” 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

costy
12.01.2022, 08:58:00

- Pt a ajunge - POLITICIAN - nu are nevoie de - Scoala -

Un cititor
12.01.2022, 09:52:34

Suna destul de bine !! Indeosebi masurile pt abandonul scolar. Problema se pune nu doar sa-i aduci la scoala, ci sa faci si ceva progrese cu ei, macar pt a invata o meserie. Ori noi am abandonat tot ce tinea de comunism. Acele ateliere scolare erau extrem de instructive pt copii. Si daca in paralel cu masurile de eliminare a abandonului scolar pt copii s-ar axa si pe ceva locuri de munca (la tara) pt parinti....poate ca s-ar reusi ceva. Aceste doua aspecte : a abandonului scolar si lipsa locurilor de munca la sate sunt strans legate intre ele.

+1 (1 vot)
Lica Mosu
12.01.2022, 10:17:25

@ Bătătorul de... câmpii !! ,, „Avem planurile-cadru pentru care ne-am angajat, pentru liceu să fie disponibile în septembrie 2023”!! Waw !! Și avem și manuale ??!!. Băi nesimțitule, tu știi că generația ,,zero” nu a avut manuale nici într-un an (de la început, uneori doar din sem. al II-lea ! Tu știi că acea generație, acum în cl. a IX-a au primit manuale edițate în.... 2004 ! - adică înainte de a se naște ei ??!!!Nu mai mânca rahat, și nu mai face și tu ÎNCĂ o lege a ... educației ! PS Copiii nu mai vor să fie ,,cobaii” tuturor analfabeților politici !! După atâtea legi - de după ,,brambureala” din 89 - a tot crescut DOAR rata de... analfabetism funcțional !

+1 (1 vot)
Un cititor
12.01.2022, 11:00:02

Lica Mosu , vezi ca acest PSD-ist vrea respect. Se plangea chiar ieri la un post tv ca primeste mesaje colorate, apeluri noaptea etc... Nu spunea in schimb, .....cam ce ar avea cetatenii/parintii cu el ?! Nu cumva asemenea probleme pe care le enumeri si tu aici, si muuuuulte, multe altele?! Daca politrucii si-ar fi facut treaba (de 30 de ani), i-am numi politicieni, si le-am ura sanatate de ziua lor. Nu este cazul, ei se numesc politruci, numele vine de la activitatea muncii lor, comportament, competente etc.... Iar tratamentul este mult prea bland vis-a-vis de efectele pt cetateni.

+1 (1 vot)
Modifică Setările