Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Cîmpeanu, reacţie la declaraţiile lui Voiculescu despre testelor neinvazive din şcoli: Renunţăm la condiţie pentru redeschiderea cursurilor faţă în faţă

6
4 Apr 2021 21:50:07
Autor: News.ro
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, reacţionează după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a afirmat că ministerul Sănătăţii nu poate achiziţiona teste rapide neinvazive pentru a fi utilizate în şcoli şi anunţă că nu mai consideră realizarea acestei testări o condiţie necesară pentru reluarea învăţământului faţă în faţă.

 „Îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi nu mai punem patru condiţii, ci doar trei. Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli. Rămânem cu trei condiţii”, a afirmat ministrul Educaţiei duminică seară. El a menţionat că programul de testare în şcoli cu teste antigen rapide este „un insucces major”.

„Deocamdată sunt ministrul Educaţiei, iar ministrul Educaţiei se ocupă cu alte lucruri. Cu achiziţia de teste medicale şi cu angajarea de personal medical se ocupă (...) Ministerul Sănătăţii.  Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, nu este nicio problemă, noi îi credem pe specialiştii n epidemiologie, îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi dacă ei spun că nu sunt relevante, noi luăm act de acest lucru şi nu mai punem patru condiţii, punem trei condiţii pentru deschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o intervenţie telefonică la B1 Tv.
 
Acesta a precizat că Ministerul Educaţiei rămâne la condiţiile privind respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli, continuarea campaniei de vaccinare în rândul personalului din educaţie şi „confirmarea ipotezei epidemiologilor care spun că în luna aprilie vom atinge un vârf al ratei de infectare, după care vom intra pe un trend descendent”. 

„Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli, rămânem cu cele trei condiţii şi vom propune cât se poate de clar reluarea cursurilor tuturor elevilor, cu prezenţă fizică. Conform planificării, este vorba de revenirea la şcoală pe data de 4 mai pentru toţi elevii cu excepţia celor din clasele terminale care au cele două săptămâni suplimentare de vacanţă şi vor reveni pe data de 9 mai”; a adăugat ministrul. 

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii „e în deplină competenţă pentru a se pronunţa”. 
Sorin Câmpeanu cataloghează drept „un insucces major” programul de testare în şcoli susţinut de Ministerul Sănătăţii. 

„Dacă Ministerul Sănătăţii spune să se renunţe la testare, noi nu insistăm. (...) S-au distribuit 1.150.000 de teste pentru testarea în şcoli şi s-au folosit 26.000 am înţeles astăzi, deci 2,2 la sută, in opt săptămâni. Deci este un procent infim, este un insucces major. Dacă Ministerul Sănătăţii  decide să continuăm pe aceeaşi cale, noi continuăm pe aceeaşi cale, nu avem competenţa să contrazicem în domeniul sanitar Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Anterior, Sorin Cimpeanu a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli, continuării acţiunii de vaccinare a cadrelor didactice, aducerii testelor non-invazive în unităţile de învăţământ în data de 4 mai, la reluarea cursurilor şi confirmării ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

În replică ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei. Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Eduard
4.04.2021, 22:20:25

Daca se vor aduce toti elevi in scoli pana in septembrie inseamna ca s-a pierdut total contactul cu realitatea . Sa speram ca sunt in guvern si oameni lucizi care isi dau seama de consecinte.

0 (2 voturi)
Alexandru Preda
5.04.2021, 03:30:26

Sunt mana în mana toți. Adică nimeni nu se opune prin ministrului, care este mereu de acord cu absurditatile eroice ale lui Câmpeanu.

-1 (1 vot)
Sorin Ionascu
4.04.2021, 22:53:01

"despre testelor neinvazive" Ay, ay ay!!!!

Alexandru Preda
4.04.2021, 23:29:18

Ministrul Sănătății a constatat ca Ministrul Educației habar nu are ce are de făcut cu testele De aceea are dreptate sa nu mai colaboreze cu ministrul Câmpeanu. În primul rand ministrul Câmpeanu, avertizat fiind de ministrul sănătății sa nu deschidă școlile, apoi măcar sa renunțe la simulări, sau măcar sa nu ii aducă pe elevii din Ilfov (unde indidlcekeceea peste 9 la mie) la simulări, a apelat direct la prim ministrul Câțu, pentru a-l obliga pe Voiculescu sa semneze niște ordine "comune".. În plus, ministrul Câmpeanu nu procedează corect cu testele Ar trebui testati săptămânal toți elevii, obligatoriu, fără a cerși acordul părinților. Trebuie testati săptămânal toți elevi, pentru a depista ritmic elevii pozitivi și asimptomatici. Pe cei cu simptome oricum ii țin părinții acasă și dacă vor, ii testează la medic. Elevii asimptomatici sunt adevăratul pericol de care nimeni nu se ferește. Iar parintii nu își vor da acordul pentru testare, întrucât puțin ii doare pe ei, având copiii aparent sănătoși dacă ai lor copii fac victme în rândul colegilor lor vulnerabili, în rândul profesorilor, bunicilor și altora cu care întra în contact când de la școală merg în grup în parc sau la mall(e vorba în special de elevii mari, din clasele terminale). În al doilea rand, părinții elevilor asimptomatici nu au nici un interes ca la o testare sa se descopere ca elevul este contaminat și toată familia ca sta doua săptămâni în izolare. Asa ca prefera sa nu știe dacă copilul lor este contaminat, cât timp nu are simptome. Trebuia sa rămână școala online la toate nivelurile, în acest an scolar. Un ministru care este dominat de ambiții personale, dar care habar nu are cum sa gestioneze situația, întrucât doi bani nu da pe recomandările ministrului Sănătății și ale medicilor epidemiologi, este o catastrofa în plina pandemie.

-1 (1 vot)
Eduard
5.04.2021, 12:14:46

Trebuie sa ne facem cunoscuta opinia noastra ca parinti privind necesitatea invatamantului on - line pana in septembrie la cele doua ministere implicate , respectiv ministerul sanatatii si ministerul invatamantului. In acest fel vor analiza situatia si vor lua deciziile impuse de evolutia negativa a pandemiei.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările