Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Cîmpeanu: Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă. În anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie

2
19 Jan 2022 18:54:27
Autor: News.ro
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, spune că, în 2022, salariile profesorilor vor creşte cu 4% Foto: Arhivă
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, spune că, în 2022, salariile profesorilor vor creşte cu 4% Foto: Arhivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că apreciază revendicările angajaţilor din învăţământul preuniversitar ca fiind "pe deplin justificate". "Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă. Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligaţia respectării deficitului bugetar asumat ca ţară, în anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie", a adăugat el.

"Îmi exprim încrederea că profesorii, învăţătorii şi educatorii vor continua să pună în prim planinteresul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate. Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanţa educaţiei, cât şi starea actuală a sistemului de învăţământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creşteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor", a arătat Cîmpeanu, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.
 
El a menţionat totuşi că în Educaţie au loc creşteri salariale.
 
"Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligaţia respectării deficitului bugetar asumat ca ţară, în anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie, ajungându-se la un total de 20% din creşterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecinţă, rămâne restantă obligaţia de creştere a salariilor în învăţământ cu 12%", a adăugat Cîmpeanu.
 
Potrivit acestuia, în valoare absolută, bugetul Ministerului Educaţiei destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuţia pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.
 
"După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 şi 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%). De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creşterea fiind mai accentuată in mediul rural. Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condiţiile creşterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluţii de acoperire a obligaţiilor asumate", a susţinut ministrul.
 
El a arătat că "Ministerul Educaţiei este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învăţământ şi asumă un dialog transparent şi deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem".
 
Cîmpeanu a precizat că, pentru a fi găsite soluţii, vineri de la ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a premierului cu sindicatele din învăţământ.
 
Sindicatele din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment miercuri, aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli oprind activitatea între orele 11.00 şi 13.00. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de "refuzul" guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
19.01.2022, 19:18:43

O soluție modernă ar fi creșterea normei didactice cu 50% (de la 18 ore/săptămână la 27, cam sau aproape cât au și elevii), concedierea profesorilor cu note de 2, 3...5, 6 și creșterea salariilor celor rămași cu 50%. Prea modernă pentru PSD!

+1 (1 vot)
Paun Al
19.01.2022, 20:10:28

Principiile socialiste de functionare a statului roman se vad si in cresterile periodice de salarii.. ( se vad si in "achizitiile publice", in angajarile la stat, in pierderi sterse tot periodic, in analfabetism in acest caz) La stat se cresc salariile la toti dascalii, indiferent de rezultate si performante.. Nu exista nici o conditionare intre rezultate, performante si salarii.. De ce trebuie crescute salariilor dascalilor din scolile unde elevii nu iau testarile nationale, bacalaureatul, sau unde majoritatea copiilor parasesc scoala, ca analfabeti functionali?

Modifică Setările