Cine sunt premianţii de la Competiţia Naţională CanSat 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia 2018 a Competiţiei Naţionale CanSat, organizată de ESERO România în parteneriat cu Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi Ministerul Educaţiei Naţionale, a fost câştigată de echipa Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Canescent, coordonată de Ioana Stoica.

Astfel, locul I în ierarhia naţională asigură participarea în finala Competiţiei Europene CanSat 2018, care se va desfăşura în perioada 28 iunie - 1 iulie, în Insulele Azore, sub egida Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Podiumul a fost completat de Mikó18-CanSat (echipa Liceulului Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, coordonator: Peto Maria) şi Flying Bots - CoderDojo Timişoara (coordonator: Radu Ticiu). Faza finală a concursului a avut loc la Tuzla, în perioada 3-6 mai, şi a reunit 8 echipe.

Competiţia CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit (de exemplu, alimentarea cu electricitate, comunicaţiile etc.) într-o doză cu un volum de 330 de mililitri. Minisateliţii de tip CanSat au fost lansaţi dintr-un avion, pe Aeroportul „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, de la o altitudine de aproximativ un kilometru, având de îndeplinit o misiune şi aterizarea în siguranţă.

Misiunea secundară a echipei câştigătoare, Canescent, a constat în măsurarea unor parametri atmosferici pentru a demonstra capacitatea de susţinere a vieţii din zonă. De asemenea, a încercat să detecteze compuşi volatili organici şi să măsoare intensitatea câmpului magnetic.

Misiunea secundară a echipei Miko18 s-a axat pe măsurarea unor parametri atmosferici, reprezentarea cu ajutorul unui soft specializat a traiectoriei în cădere şi compararea traiectoriei ideale cu rezultatele obţinute prin măsurători.

Echipa Flying Bots a fost la prima participare într-o competiţie de acest gen şi a avut ca misiune secundară detectarea compuşilor atmosferici.

Criteriile de evaluare, conform regulamentului european ESA sunt: 50% realizare ştiinţifică şi tehnică şi 50% valoare educaţională, muncă în echipă şi promovare.

Precizăm că între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenţia Spaţială Română există un protocol de colaborare al cărui obiectiv este promovarea utilizării spaţiului cosmic în contextul predării disciplinelor STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică).

Ediţia de anul acesta a mai avut ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa şi a beneficiat de sprijinul reprezentanţilor Aeroportului „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România, proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), şi pe site-ul CanSats.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite