CNE solicită clarificări cu privire la modul în care va fi făcută rotaţia în sistemul hibrid, dacă numărul elevilor care doresc prezenţă fizică depăşeşte jumătate din efectivul clasei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că Ministerul Educaţiei trebuie să revină cu clarificări după ordinul care permite elevilor din anii terminali prezenţa la şcoală, în scenariul roşu, astfel încât elevii, părinţii şi directorii unităţilor de învăţământ din scenariul roşu să cunoască toate procedurile adiacente acestei decizii.

CNE afirmă că "modul în care va fi făcută rotaţia în sistemul hibrid, în cazul în care numărul elevilor care doresc prezenţă fizică depăşeşte jumătate din efectivul clasei, ar trebui explicitat cât de curând, pentru a nu exista lacune în deciziile de la nivelul unităţilor de învăţământ".

"Încă de când acest subiect a fost lansat în spaţiul public de către ministrul Educaţiei, Consiliului Naţional al Elevilor s-a poziţionat ferm şi a solicitat ca elevii din clasele terminale care vor susţine examene naţionale în acest an şcolar să aibă dreptul de a alege dacă vor să meargă la şcoală în format fizic sau online atunci când şcoala se află în scenariul roşu. Astfel, salutăm decizia ambelor ministere de a oferi această posibilitate propusă de Consiliul Naţional al Elevilor, în aşa fel încât dreptul la sănătate să nu fie în niciun fel afectat. Cu toate acestea, este absolut necesar ca Ministerul Educaţiei să revină cu clarificări în cel mai scurt timp, astfel încât să ne asigurăm că elevii, părinţii şi directorii unităţilor de învăţământ din scenariul roşu vor cunoaşte toate procedurile adiacente acestei decizii", a arătat Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă transmis duminică.

Astfel, reprezentanţii elevilor au cerut transmiterea, în teritoriu, pe cale oficială, de către Ministerul Educaţiei, a posibilităţii părinţilor/elevilor majori de a opta pentru forma în care doresc să meargă la şcoală, atunci când unitatea de învăţământ este încadrată în scenariul roşu.

Ei consideră că modul în care va fi făcută rotaţia în sistemul hibrid, în cazul în care numărul elevilor care doresc prezenţă fizică depăşeşte jumătate din efectivul clasei, ar trebui explicitat cât de curând, pentru a nu exista lacune în deciziile de la nivelul unităţilor de învăţământ.

"Salutăm decizia ministrului educaţiei şi a ministrului sănătăţii de a le permite elevilor din clasele terminale aflaţi în scenariul roşu să opteze pentru cursurile în format fizic sau în format online. În acelaşi timp, considerăm că este necesar ca Ministerul Educaţiei să înceapă consultările alături de partenerii de dialog social, pentru a identifica cele mai bune metode prin care elevii din clasele terminale pot recupera decalajele pe care le-au acumulat în ultimele luni, fără a-şi pune sănătatea în pericol. Putem vorbi inclusiv despre realizarea unui orar modular, care să presupună prezenţa fizică la şcoală a elevilor din clasele terminale doar pentru materiile de examen. Cert este că noi toţi ne aflăm într-o cursă contratimp, al cărei capăt se afla în mai puţin de 4 luni, la examenele naţionale", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au finalizat ordinul care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ. Documentul permite elevilor din anii terminali prezenţa la şcoală, în scenariul roşu. De asemenea, prevede că se pot organiza examenele naţionale cu prezenţă fizică la o incidenţă mai mică de 6 la mie. Totodată, spcieliştii au stabilit că masca nu mai este obligatorie la orele de sport în exterior.

”Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3.459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, a transmis, sâmbătă seară, MInisterul Educaţiei.

Modificările incluse în noul ordin comun sunt:

1. Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepţia depăşirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

2. În situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezenţă fizică în unitatea de învăţământ pentru:

- toţi  preşcolarii şi elevii din învăţământul primar,

- elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în  respectivele clase terminale;â

3. La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi activitatea didactică se desfăşoară exclusiv online.

4. Este permisă organizarea cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:

- simulărilor examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;

- evaluărilor naţionale;

- orelor remediale pentru toate clasele.

5. Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.

6. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare.

Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite