Coaliţia pentru Educaţie, despre protestele de miercuri: Calitatea în Educaţie nu vine automat cu mărirea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocierile dintre sindicalişti şi Guvern ar trebui să fie transparente
Negocierile dintre sindicalişti şi Guvern ar trebui să fie transparente

Coaliţia pentru Educaţie este nemulţumită de netransparenţa negocierilor dintre sindicaliştii din Educaţie şi Guvern pe tema Ordonanţei de Urgenţă privind salariile bugetarilor. În acelaşi timp, membrii Coaliţiei pentru Educaţie subliniază că o anumită calitate a educaţiei nu va veni automat doar din creşterea salariilor.

Coaliţia pentru Educaţie susţine alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, considerând că o ţară care nu investeşte în educaţie nu are viitor. Cu toate acestea, subliniază că o anumită calitate a educaţiei nu va veni automat doar din creşterea salariilor cu un procent de 5% sau 10%, care se aplică pe o grilă a cărei filozofie de construcţie nu a fost chestionată de zeci de ani.

„Calitatea nu va veni automat doar din creşterea salariilor cu un procent de 5% sau 10%, care se aplică pe o grilă a cărei filozofie de construcţie nu a fost chestionată de zeci de ani. De altfel, Coaliţia pentru Educaţie a adus în discuţie şi anul trecut, în contextul discuţiilor pe OUG 57/2015, posibilitatea corelării cu rezultatele dovedite (întelese ca progres şcolar) a unei părţi din salariul ”în plată”. Că se vor numi sporuri, salarii de merit, granturi care recompensează rezultatele obţinute de şcoli, este nevoie de măsuri combinate care să contribuie la atenuarea disparităţilor dintre comunităţile sărace faţă de cele bogate, dintre rural şi urban, care să recompenseze acele şcoli care, prin cultura lor, facilitează incluziunea celor vulnerabili, fie ei copii de altă etnie decât cea majoritară sau copii cu cerinţe educaţionale speciale”

   

În acest sens, experţii în educaţie văd bună soluţia Ministerului Muncii de corectare a disfuncţionalităţilor din sistem prin Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor, astfel încât sistemul de salarizare din educaţie să fie echitabil. 

Totodată, Federaţia subliniază că pentru creşterile salariale este nevoie de o bază de date completă cu salariile din sectorul public aflate în plată, nu de încadrare.

„La nivelul opiniei publice, se cunosc prea puţin principiile care fundamentează salarizarea din educaţie şi constatăm că, la această oră, funcţionarilor şi demnitarilor din România le este greu să afirme principii care ar însemna nepopularitate. Solicitarea noastră este ca sistemul de salarizare din educaţie – vorbim de cea mai mare familie ocupaţională din România – este să aibă logică, să fie fundamentat pe un set de principii şi valori, să rezolve parte din nevoia de calitate şi să fie transparent şi asumat la nivel de ţară, cu participarea activă a sindicatelor din educaţie”, arată un comunicat al Federaţiei Coaliţia pentru educaţie.

Sistem de finanţare şi negocieri transparente

Federaţia Coaliţia pentru Educaţie îşi exprimă dorinţa ca negocierile dintre Guvern şi sindicatele din învăţământ să fie transparente, pentru că pe masa masa negocierilor dintre Guvern şi sindicate, se vorbeşte despre bani şi costuri, mai degrabă decât despre copii şi viitorul lor.

   

„Repetăm că avem nevoie de un sistem de finanţare transparent care să permită comunităţii să înţeleagă nevoile, să vadă cum sunt gestionate în comunitatea vecină, la nivel judeţean, naţional; de revizuirea sistemului de finanţare per elev şi introducerea unor mecanisme care să compenseze disparităţile existente; descentralizare şi soluţii locale – sunt comunităţi care şi-au asumat un rol puternic în dezvoltarea şcolilor şi au deja practici de succes; prioritizarea strategică a politicilor publice, în contextul unor resurse limitate”, mai arată comunicatul Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie.

Sindicalistii din învăţământ au organizat de Ziua Copilului un miting şi un marş de protest în Bucureşti, ca urmare a negocierilor eşuate ce au avut loc în mai multe rânduri cu reprezentanţii Guvernului, pe marginea Ordonanţei de Urgenţă rivind salariile bugetarilor.

Peste 10.000 de profesori au protestat miercuri, 1 iunie, în Capitală, manifestându-şi nemulţumirea faţă de salariile scăzute din învăţământ, birocraţia excesivă şi dotarea slabă a unităţilor şcolare din România.

Dintre cerinţele mai vechi ale profesorilor manifestate miercuri sunt alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi condiţii mai bune pentru desfăşurarea orelor de curs.

Ultima oară, guvernanţii au propus o majorare a salariilor din educaţie cu aproximativ cinci la sută din august 2016, care ar rezulta de fapt din aplicarea unor corecţii, şi cu alte cinci procente de la 1 decembrie 2017.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite