Comentarii pe marginea moţiunii simple depuse de USR împotriva ministrului Sorin Cîmpeanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai are şi ministrul Cîmpeanu momentele lui de sinceritate. Când a afirmat că educaţie românească se află la un minim (istoric ?) al calităţii, şi când a afirmat că învăţământul online a fost un dezastru, o catastrofă naţională. Ce nu spune ministrul Cîmpeanu: cine a condus educaţia din 2020 până în prezent, cine a organizat învăţământul online, cine a închis şcolile şi acolo unde trebuia dar şi unde nu trebuia.

Vinovat că am ajuns la un minim în educaţie este o singură persoană: Sorin Cîmpeanu. Ţinut în braţe de conducerea PNL, pentru a-i face pe plac preşedintelui Iohannis. Căruia i-a intrat în cap că doar Cîmpeanu va duce la bun sfârşit punerea în practică a programului România Educată. Că a amânat-o de nu ştiu câte ori până acum, nu contează. „Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi nu e”.

Apropo de alocările bugetare. Înainte de a aloca bani mai mulţi pentru Educaţie, trebuie create mecanismele de urmările a cheltuirii eficiente a banilor alocaţi. Altfel, se duc ca apa în nisip. Un exemplu. În abandon şcolar se găsesc nu 16% dintre elevi, ci dublu, 32%, dacă luăm în calcul si elevii „virtuali”, cei care sunt trecuţi în scripte, ca să crească alocările „per capita” acordate şcolilor, dar în realitate nu vin la şcoală. Aşa se explică cum anul acesta 40.000 de elevi nu s-au înscris la Bacalaureat. Nu există, sunt „virtuali”. De ce trebuie să plătească statul şi pentru aceşti un milion de elevi, în abandon şcolar? Să ne spună dl Cîmpeanu, care va primi prin PNRR 543 de milioane de euro pentru combaterea abandonului şcolar! Dar nu ştie câţi elevi sunt în abandon şcolar. Ce va zice UE despre această situaţie stranie?

Sunt necesari toţi salariaţii din minister şi unităţile subordonate? Nu se ştie. Ministrul Cîmpeanu ştie doar de datoria pe care o are faţă de clientela de partid care îl ţine în funcţie.

Educaţia remedială. Ar mai fi salvat ceva din „dezastrul naţional” provocat de învăţământul online. Cum banii (circa 30 milioane de euro) veneau de la CE, dnul Cîmpeanu şi onor aparatul ministerial pe care-l conduce n-au ştiut, n-au fost în stare să întocmească hârtiile cerute de CE pentru a elibera banii. Aşa că educaţie remediala a fost un „dezastru”. Din dezastru în dezastru spre punctul de minim al calităţii educaţiei în care ne aflăm.

Ministrul Cîmpeanu, tatăl plagiatorilor. Se ştie ce eforturi legislative a făcut Cîmpeanu să-l salveze pe Ponta de plagiat. Acum are sarcina să-i salveze pe premierul Ciucă, pe Lucian Bode, şi pe el însuşi. S-a şi achitat în parte, analiza tezelor de doctorat este blocată prin instanţe şi parchete. Până se uită de ele. Aceasta e noua „şmecherie” în materie de plagiate.

Planurile cadru şi programele şcolare stau în pixul ministrului. Nu s-a deranjat să le schimbe în cei trei ani de când stă la conducerea ministerului. Iar copiii învaţă după arhitectura curriculară veche de 50 de ani, din timpul comunismului. Deşi cu totul altele sunt provocările care stau în faţa societăţii noastre acum.

Lista „păcatelor” ministrului Cîmpeanu e lungă, am tot scris despe ea. Dacă nu pleacă acest ministru, educaţia se va duce în „minimum-minimorum”, că nu mai are unde în altă parte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite