Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Elevilor: Asistăm la un posibil măcel privind organizarea claselor; unii inspectori şi directori fie nu cunosc legea, fie nu vor să o aplice

4
18 Jan 2021 15:01:03
Autor: News.ro
Consiliul Elevilor nu e de acord cu formarea claselor de cel puţin 30 de elevi Foto: Arhivă
Consiliul Elevilor nu e de acord cu formarea claselor de cel puţin 30 de elevi Foto: Arhivă

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia că "tăierea" numărului de clase în mai multe unităţi de învăţământ va duce la perpetuarea "fenomenului claselor cu colective supradimensionate", de până la 35 de elevi. "Asistăm, din nou, la un posibil măcel în ceea ce priveşte organizarea claselor pentru anul şcolar 2021-2022, din cauza faptului că unii inspectori şi directori fie nu cunosc legea, fie nu vor să o aplice.

După standardele lor, pentru a nu fi desfiinţată, o clasă ar trebui să funcţioneze cu cel puţin 30 de elevi! Greşit!", susţin reprezentanţii elevilor. 

"În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive ale numărului de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară de la o generaţie la alta. Această scădere este cauzată, pe de o parte, de factori demografici şi, pe de cealaltă parte, de înfiinţarea clasei pregătitoare, care a avut loc acum opt ani, moment în care o parte dintre preşcolarii care absolviseră ultima grupă de grădiniţă au fost repartizaţi la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost repartizată la clasa I", afirmă reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă transmis luni. 

Potrivit acestora, măsura a dus la scăderea efectivelor de elevi/clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021-2022, va începe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an al ciclului liceal, după caz. 

"Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra acestui fenomen extrem de grav, care va atrage după sine consecinţe precum perpetuarea fenomenului claselor cu colective supradimensionate (de până la 35 de elevi/clasă), care îngreunează semnificativ procesul de predare şi de evaluare şi care afectează în mod semnificativ posibilitatea cadrelor didactice de a acorda fiecărui elev atenţia cuvenită", spun aceştia. 

Reprezentanţii elevilor arată că, potrivit art. 63 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, numărul mediu de elevi cu care o clasă poate funcţiona este de 22 pentru învăţământul gimnazial şi de 24 de elevi pentru învăţământul liceal. 

"Considerăm că formarea claselor cu câte 28 de elevi din start este prejudicioasă şi scade drastic nivelul calităţii educaţiei, fiind în directă contradicţie cu dezideratele 5 şi 6 ale proiectului România Educată - pentru educaţie se alocă resurse suficiente, în mod transparent şi eficient şi sistemul de educaţie este unul echitabil şi de calitate pentru fiecare elev. Eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, fapt care va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice", susţin ei. 

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că este un moment oportun pentru implementarea măsurilor care să aibă în centrul lor elevul şi creşterea calităţii educaţiei, precum reducerea numărului de elevi dintr-o clasă şi asigurarea accesului la educaţie în comunităţile subdezvoltate, arătând că eliminarea claselor din unităţile de învăţământ din comunităţile izolate înseamnă, pentru mulţi elevi, privarea de educaţie, aceştia neavând posibilitatea de a se deplasa la o şcoală din altă localitate. 

Reprezentanţii elevilor solicită ministrului Educaţiei să facă, în regim de urgenţă, demersuri pentru ca desfiinţarea claselor să fie realizată doar acolo unde acestea nu vor avea efectivul de elevi necesar funcţionării, conform legii, şi realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali, pentru a determina modul în care s-au luat deciziile privind tăierea claselor şi sancţionarea celor care au încălcat standardele de transparenţă şi comunicare interinstituţională eficientă. 

"Asistăm, din nou, la un posibil măcel în ceea ce priveşte organizarea claselor pentru anul şcolar 2021-2022, din cauza faptului că unii inspectori şi directori fie nu cunosc legea, fie nu vor să o aplice. După standardele lor, pentru a nu fi desfiinţată, o clasă ar trebui să funcţioneze cu cel puţin 30 de elevi! Greşit! Legea e foarte clară în această speţă. Solicităm ministrului educaţiei să acţioneze cu celeritate şi să îşi asume primii paşi în lupta pentru creşterea calităţii în sistemul educaţional, prin micşorarea numărului de elevi de la clasă”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
18.01.2021, 15:21:54

Prostii! Eu am avut 35 de colegi de clasă în liceu și asta nu a scăzut calitatea pregătirii: circa 20 au intrat la Medicină, cu acea concurență de șase pe un loc de atunci iar restul au devenit ingineri, profesori, juriști. Iar numărul de locuri în facultăți era de vreo zece ori mai mic decât azi!

+1 (1 vot)
Matei Basarab
18.01.2021, 16:16:35

Sa se treaca la invatamant cu plata. Cate 7000 lei/an .

-2 (2 voturi)
Paul_
19.01.2021, 09:54:17

Daca copiii au sustinere din partea parintilor se pot face ore si cu 40 de copii in clasa. Numai ca asta este valabil numai pentru 20%-30% dintre elevi. Daca copiii nu au sustinere acasa singura solutie este sa li se acorde sustinere in clasa. Si atunci un numar mic de copii este de dorit.

Lica Mosu
18.01.2021, 18:14:53

@ CNE ! Măi copii, adresați-vă ,,tătucului”” ... ,,României educate” , poate aveți... succesuri !! PS Directorii tre să fie analfabți ca să reducă nr. de clase , da-i... ordin !! De sus !! PPS Nu uitați : ,,Politicienii te vrea... proști !”

Modifică Setările