Consiliul Elevilor se dezice de reţeaua profesorilor (de)formatori

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
formare scoala de vara cne romeo mosoiu

Marţi, Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) a luat o decizie istorică, adoptând o poziţie care mă face să cred că încă mai există speranţă pentru domeniul reprezentării în ciclul de învăţământ preuniversitar: s-a dezis de pseudo-reţeaua de pseudo-formatori a CNE.

După ce veţi citi acest articol, vă asigur că vă va fi foarte clară importanţa acestei decizii, chiar dacă priveşte acelaşi CNE, o structură (încă) legată din punct de vedere juridic de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Am strecut acel încă pe-acolo pentru că am sesizat la vârful CNE, cel puţin în ultimele săptămâni, o dorinţă din ce în ce mai serioasă de a dobândi o oarecare independenţă faţă de structurile guvernamentale, care să fie în ajutorul elevilor reprezentanţi şi, desigur, în interesul tuturor elevilor.

Consiliul Naţional Elevilor a rupt lesa "formatorilor CNE"

Aşchia nu sare departe de trunchi, aşa că "Reţeaua de formatori a Consiliului Naţional al Elevilor" nu putea fi decât o structură fantomă, fără statutut juridic şi fără surse de finanţare clare, transparente, pe modelul Consiliului Naţional al Elevilor, gândit din start astfel încât să fie mingea de ping-pong a Ministerului Educaţiei. Numai că, vorba domnului nostru preşedinte, ghinion! Prosteala a mers un an, doi, trei, dar iată că, după 4 ani de la înfiinţare, o generaţie mai inteligentă de lideri ai elevilor şi-a dat seama de menirea şi interesele din spatele acestei reţele de "Formatori CNE" şi n-a stat pe gânduri, luând decizia de a trimite la plimbare această structură manipulatoare. Prin activităţile şi evenimentele sale, formatorii CNE reuşeau să bage în capurile tinerilor lideri ai elevilor ideea că rolul lor nu este acela de a lua taurul de coarne şi de a pune pe masa autorităţilor centrale sau locale problemele reale elevilor, ci de a organiza activităţi flower-power şi de a merge la biserică. Serios, asta se întâmpla de obicei în ultima zi a acestor formări regionale/naţionale ale elevilor!

Am intrat în Consiliul Naţional al Elevilor acum 2 ani, moment în care vedeam că în spatele unui paravan al reprezentativităţii elevilor, foarte mulţi reprezentanţi erau şantajaţi să nu îşi exprime liber opinia şi să nu ia poziţii ce ar putea dăuna diferitelor terţe interese. Analizând situaţia, nu credeam că voi ajunge să mă aflu în momentul în care Adunarea generală a CNE va avea independenţa, forţa şi curajul să se dezică de această structură toxică. Din păcate, un număr redus din aceşti presupuşi "profesori formatori" au sprijinit cu adevărat structura, iar lucrurile trebuiau să se oprească aici. - Horia Oniţa, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor

Totuşi, CNE nu se dezice de absolut toţi profesorii suport de pe lângă structură. Decizia prevede continuarea colaborării cu anumiţi profesori consilieri care au dovedit că respectă principiile şi independenţa Consiliului Naţional al Elevilor, la decizia structurii. Astfel, Consiliile Judeţene ale Elevilor îşi pot desemna un profesor consilier sau un alumnus care să sprijine structura şi gestionarea resurse umane, la decizia Adunării Generale.

Pseudo-reţea de pseudo-formatori

La începutul anului 2011, adică după jumătate de an de la adoptarea Ordinului MECTS 4247 privind aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional al Elevilor, document prin care Ministerul Educaţiei susţine sus şi tare că a înfiinţat CNE, fără niciun acord al liderilor CNE, Romeo Moşoiu (pe atunci consilier personal al ministrului Daniel Funeriu) anunţă înfiinţarea "reţelei de profesori formatori CNE", la pachet cu o serie de sesiuni de formare dedicate liderilor elevilor. Aceste traininguri erau organizate fie de Asociaţia Euro26 România, fie de profesorii formatori din judeţe. Coordonatorul autointitulat al reţelei a fost Oana Moşoiu, soţia consilierului ministrului Educaţiei, trainer acreditat ANPCDEFP şi beneficiar al unor importante sume de bani de pe urma formărilor. De asemenea, Romeo-Nicu Moşoiu, acuzat că a folosit structura elevilor în scopuri personale, a beneficiat de venituri de oriinul zecilor mii de lei de la Euro26 exact în perioada în care acest ONG oferea formări Consiliului Naţional al Elevilor. Dovadă stau declaraţiile de avere.

Am tot întrebat Ministerul Educaţiei prin intermediul cererilor pe informaţii publice care este statutul juridic al acestei reţele de formatori şi sursa de provenienţă a banilor care se rulează prin această structură. N-am primit niciun răspuns, iar greşeala mea e că nu am mers mai departe cu o acţiune în contencios administrativ pentru a afla aceste lucruri. E clar că ni se ascund lucruri referitoare la CNE şi această dubioasă reţea de formatori. Sper ca într-o bună zi să pun cap la cap informaţiile pe care le am şi să vă arăt traseul banilor.

Conform platformei oficiale Formatori CNE (formatoricne.wikispaces.com), echipa formatorilor număra zeci de profesori din mai toate judeţele ţării, printre care inspectori şcolari, membri de partid, profesori consilieri ai Consiliilor Judeţene ale Elevilor. Nu spun că toţi aceşti profesori manipulau şi spălau creierele tinerilor lideri. Erau şi excepţii de la care eu, fost reprezentant al elevilor băcăuani (2010-2011), am avut ce învăţa şi care m-au încurajat să fac publice neregulile sesizate în învăţământul băcăuan şi naţional, să cer autorităţilor respectarea drepturilor tineri, să pun presiune pe ISJ, pe minister, pe directori, să fac proiecte cu adevărat relevante pentru elevi etc.

Lupul din ISJ, paznic la oile din CNE

Din păcate, prea puţini profesori formatori îi învăţau şi îi lăsau pe elevii reprezentanţi să zboare. Participând la aceste sesiuni de formare, elevii luau de bune sfaturile "prietenoase" ale membrilor reţelei de formatori, iar rezultatele se văd acum cu ochiul liber. Cei care conduc CJE-urile nu spun lucrurilor pe nume, n-au curajul să ceară autorităţilor respectarea legilor şi a drepturilor în interesul colegilor lor şi aleg să se rezume la proiecte de genul "Ministru pentru o zi". Serios, cât de independentă poate fi o structură "reprezentativă" a elevilor în momentul în care membrii sunt şcoliţi de reprezentanţi ai Inspectoratelor Şcolare Judeţene? Este evident că tematica sesiunilor de formare era concepută în aşa fel încât elevii să nu pună probleme autorităţilor.

Uneori îmi pare rău că am girat această reţea de formatori, însă mă felicit că mi-am dat seama rapid că ceva pute acolo. Eu, Alexandru Bajdechi, Andrei Popa, Marius Ghincea, Constantin-Alexandru Manda, Iulia Miron suntem doar câţiva dintre cei care cu siguranţă am pus umărul la adoptarea acestei decizii a CNE. Bravo, dragi elevi!

În mod logic, pentru CNE ar trebui să urmeze declararea independenţei faţă de Minister şi construirea unei federaţii naţionale a elevilor, dar şi dezicerea de platforme private precum WEDU. Asociaţia Elevilor din Bacău e gata de înfiinţare, aşa că, mai devreme sau mai târziu, o structură naţională independentă a elevilor tot va răsări. Rămâne de văzut dacă va prelua şi vocile curajoase care se regăsesc acum în CNE.

În rest, rămâne cum am stabilit: Consiliul Elevilor trebuie să devină o structură independentă sau să dispară. Acesta e rolul acţiunii mele în instanţă împotriva Ministerului Educaţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite