Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Naţional al Elevilor dezabrobă ideea ca cei din clasele terminale să meargă la şcoală în scenariul roşu

3
28 Feb 2021 18:05:04
Autor: News.ro
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor Rareş Voicu a afirmat că e absurdă impunerea unor astfel de măsuri FOTO Shutterstock
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor Rareş Voicu a afirmat că e absurdă impunerea unor astfel de măsuri FOTO Shutterstock

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea prezentată de Sorin Cîmpeanu de a impune obligativitatea elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu.

„În urmă cu puţin timp, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă şcoala este încadrată în scenariul roşu de funcţionare, astfel încât să se poată pregăti temeinic pentru examenele naţionale. Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Naţional al Elevilor, în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate în mod corespunzător”, arată un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor remis, duminică, de News.ro. 

În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea impunerea obligativităţii elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi, astfel, solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu. 
 
„Este important ca elevii care susţin examene naţionale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spaţiul şcolar, însă, ţinând cont de riscurile pe care le presupune prezenţa în spaţiul şcolar a elevilor, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susţină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care este încadrată şcoala. Aducem în vedere faptul că există mii de familii formate din persoane cu boli cronice şi alte comorbidităţi şi chiar elevi aflaţi în ani terminali cu un risc de infectare crescut. Astfel, considerăm iresponsabilă o eventuală decizie în care aceştia să fie obligaţi să continue şcoala în format fizic indiferent de scenariul de funcţionare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19”, mai arată sursa citată. 
 
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor Rareş Voicu a afirmat că e absurdă impunerea unor astfel de măsuri. 
 
„Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roşu, din cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinţii elevilor minori sunt îndreptăţiţi să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la şcoală şi să închizi ochii în faţa unui pericol semnificativ. Fireşte, este esenţial ca elevii care nu vor să participe la cursurile în format fizic, pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea, să aibă posibilitatea de a continua cursurile în format digital. În astfel de situaţii, măsurile care uniformizează nu sunt doar inutile, ci chiar periculoase”, a declarat Rareş Voicu, conform sursei menţionate.
 
Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Vom insista ca elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a să meargă la şcoală şi în scenariul roşu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Schnauzer Berger
28.02.2021, 23:04:02

Ce sa mai cautati la scoala, direct cu voi la hareti si va dau aia niste hartii scrise ca diplome! Aveti si voi timp de o trinta!

-7 (7 voturi)
Alexandru Preda
1.03.2021, 05:47:51

Elevii au dreptate de aceasta data. Nu scenariu hibrid, ar fi haotic pentru elevii din clase terminale. Toti online dacă este scenariu rosu. Prima conditie de a lua un examen este sa fii sănătos, sa te poți prezenta la examen. În plus, scenariul online are avantajele sale:elevul sta la biroul sau de lucru, nu poarta masca, economisește timpul de deplasare casa-școală și retur, eventual cu mijloacele de transport în comun. Ori dacă va fi scenariu rosu, pericolul de contaminare este mare, mai ales din mijloacele de transport în comun, apoi dacă elevul este asimptomatic, își îmbolnăvește cu ușurință profesorii și membrii vulnerabili ai familiei Iar dacă este o tulpina agresiva și pentru copii și tineri, iaca boala și pierderea examenului. Cine vrea sa învețe, învață și online. Profesorul preda lecția și îndruma elevii. Elevul muncește, lucrează și învață acasă. Cei care sunt atenți la predare, învață lecția din clasa. Cei care doi bani nu dau pe învățătura, pot sa faca ore la școală sau online, nu se prinde nimic de ei.

+2 (2 voturi)
Stan Toma
1.03.2021, 06:33:58

Pe timpul pandemiei se impune scoaterea în afara legii a școlilor pentru protecția elevilor . Dacă pandemia tine trei zile foștii elevi vor fi automat scosi la pensie.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările