Copiii săraci sunt încurajaţi să nu abandoneze şcoala, prin programe educaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din medii defavorziate vor beneficia de servicii educaţionale ca să nu abandoneze şcoala, în cadrul unui program cu fonduri europene lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Proiectul va oferi până la primăvară, programe afterschool şi consiliere pentru cel puţin 300 de copii şi aproape 200 de părinţi.

17.3%  dintre copiii şcolarizaţi renunţă la şcoală anual, ceea ce face ca România să se numere printre primele patru ţări din Europa cu cele mai mari rate ale abandonului şcolar, conform Eurostat. În plus, datele Institutului Naţional de Statisticăb arată că mai mult de 1 din 10 copii, care ar trebui să participe la învăţământul primar, nu merge la şcoală. Problematica părăsirii timpurii a şcolii este considerată la nivel european drept „urgentă şi serioasă, atât pentru individ, cât şi pentru societate”, reducerea ratei abandonului şcolar înainte de absolvirea învăţământului secundar reprezentând un obiectiv major al tuturor statelor membre.

Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor identificate la nivel local, în cadrul centrelor vor fi derulate, în perioada iunie 2015 - aprilie 2016, trei programe educaţionale: Grădiniţe estivale, Şcoală după Şcoală şi A doua Şansă, de care vor beneficia 308 copii cu vârste cuprinse între 4-15 ani proveniţi din medii defavorizate şi aflaţi în risc de abandon şcolar. Complementar serviciilor educaţionale, atât copiii, cât şi familiile acestora (minim 185 de părinţi) vor beneficia de consiliere socială şi sprijin în vederea asigurării respectării propriilor drepturi.

Devenită o constantă a programelor Salvaţi Copiii, în perioada premergătoare activităţilor educaţionale, se va desfăşura un curs de pregătire a cadrelor didactice implicate în proiect. În vederea asigurării unor servicii educaţionale de calitate, personalul Salvaţi Copiii va fi instruit cu privire la modul în care pot sprijini integrarea, retenţia şi participarea copiilor proveniţi din grupurile sociale vulnerabile la educaţie. De asemenea, proiectul va fi însoţit de o campanie de comunicare şi de conştientizare, menită să atragă atenţia asupra problemelor actuale în asigurarea dreptului la educaţie pentru toţi copiii, indicând importanţa pe care o are educaţia în dezvoltarea armonioasă a copilului şi în integrarea sa ulterioară în plan social.

Patru noi centre educaţionale

Pentru a diminua fenomenul abandonului şcolar şi a reduce decalajul la învăţătură pentru copiii proveniţi din medii defavorizate, Organizaţia Salvaţi Copiii desfăşoară, începând din 2001, un program amplu de integrare/reintegrare şcolară şi prevenire a abandonului şcolar. Proiectul „Centre pentru Educaţie Incluzivă - Servicii integrate pentru copii din grupuri defavorizate”, se alătură demersurilor Salvaţi Copiii prin inaugurarea a patru noi centre educaţionale în Bucureşti, Lupeni (judeţul Hunedoara), Timişoara (judeţul Timiş) şi Târgovişte (judeţul Dâmboviţa).

„Programele educaţionale sunt foarte importante pentru Organizaţia Salvaţi Copiii prin prisma schimbărilor pozitive pe care le produc atât pentru copii, cât şi pentru familiile acestora. Educaţia este un drept fundamental al fiecărui copil şi este foarte important ca aceasta să înceapă  chiar de la 1 an, cu servicii adaptate pentru această vârstă.”  - Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Organizaţia Salvaţi Copiii.

Activităţile proiectului vor debuta cu lansarea grădiniţelor estivale, al căror scop este de a reduce diferenţele de dezvoltare psiho-educaţională între copiii care au avut acces la educaţie preşcolară şi cei care nu s-au putut bucura de acest drept. Practica de până acum a Organizaţiei Salvaţi Copiii arată că acei copii care au participat la astfel de pregătire, fie doar pe parcursul vacanţei de vară, au avut o rată mai mare de şcolarizare. Pe lângă cele patru grupe estivale din cadrul acestui proiect, Salvaţi Copiii va include alţi 370 de copii în 17 grupe de pregătire estivală derulate cu sprijinul financiar al Kaufland şi H&M, în judeţele Braşov, Vaslui, Argeş, Suceava, Neamţ, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Cluj, Iasi, Caraş Severin, Olt, Timiş şi Mureş.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite