Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Copiii neînscrişi la Religie, obligaţi să participe la acest curs. Cazul unei fetiţe de 6 ani îngrozite de pilda sângeroasă de la ora de Religie

100
28 Sep 2015 18:58:02
Autor: Ioana Nicolescu, Roxana Garaiman
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

La două săptămâni de la începerea şcolii oficialii din Educaţie nu au stabilit clar ce vor face micuţii care nu au optat să frecventeze orele de Religie. Cei mai mulţi sunt obligaţi să stea „cuminţi” în clasa în care se predă acest curs şi chiar dacă nu sunt evaluaţi cu note, ei ascultă pildele şi poveştile cu sfinţi spuse la clasă.

8% din cei trei milioane de copii şcolarizaţi în învăţământul preuniversitar au ales să nu participe la ora de Religie. Aşa a anunţat, luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a subliniat că pentru aceşti copii, şcolile urmează să stabilescă prin propriul regulament activităţile pe care le pot desfăşura în timpul orei de Religie, spaţiile în care au loc aceste activităţi alternative, precum şi responsabilităţile privind asigurarea supravegherii şi siguranţei elevilor, în perioada în care ceilalţi elevi participă la ora de Religie.

Metodologia permite la solicitarea scrisă a părinţilor ca elevii cărora nu li se pot asigura condiţiile frecventării orei de Religie la un anumit cult să participe, în calitate de audienţi, la orele de Religie organizate în şcoală pentru elevii aparţinând altor culte. Elevii audienţi nu vor fi evaluaţi, iar situaţia şcolară se va încheia fără disciplina Religie. Şcolile se află astfel într-o poziţie dificilă din punct de vedere administrativ, spun directorii. „Este foarte dificil să asiguri spaţiu dedicat, de obicei noi îi trimitem la bibliotecă, sub supravegherea bibliotecarului. Până acum am încercat să evităm situaţia prin gruparea orelor la începutul sau la finalul orarului”, a comentat Horia Pătraşcu, directorul Colegiului Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală.

Pe de altă parte, Emil Moise, profesorul care a câştigat la Curtea Constituţională schimbarea modului de înscriere la ora de Religie, susţine că are cunoştinţă de cazuri în care şi elevii care nu s-au înscris la Religie au fost obligaţi de conducerea şcolii să stea în clasă, în timpul orelor de la această disciplină, în lipsa unei soluţii pentru organizarea timpului lor.

„M-au sunat mai mulţi părinţi din ţară să se plângă de abuzurile care se fac în lipsa unei reglementări clare a activităţilor pe care le fac copiii care nu frecventează ora de Religie. Disciplina ar trebui să fie plasată doar la începutul şi finalul orarului şcolar, ca el să poată pleca acasă, deoarece există o reglementare care spune că n-ai voie să-i faci elevului fereastră în orar. Programul lor şcolar trebuie să fie continuu, de la sosirea în şcoală, până la plecare”, a spus Emil Moise.

Primele două săptămâni de şcoală la 6 ani

Un astfel de caz a fost relatat, luni, de o profesoară de la Şcoala Naţională de Studii şi Politici Administrative (SNSPA), Mihaela Miroiu, care a postat pe Facebook ceea ce i-a povestit o fetiţă de numai 6 ani, din primele ei două săptămâni de şcoală. Iată ce spune dascălul:

"6 ani şi jumatate, clasa pregătitoare, Bucureşti. Partenera mea de discuţie aseară: despre primele două săptămâni de şcoala din viaţa ei:
- Nu sunt înscrisă la orele de Religie, dar stau şi desenez în clasa. Uneori mai aud ce spune doamna. 
Îşi ascunde ochii în pământ. Se scutură puţin.
- Ce spune doamna?
- A spus o poveste despre o fetiţă sfântă cu care s-a întamplat ceva rău. O cheamă Filofteia. Nu pot să spun ce s-a întamplat. Ceva ce nu se poate....
Şi-a strâns umerii şi s-a întors în profil, încercând să se joace cu căţeluşa Lizuca. Apoi s-a întors:
- Tatăl ei a aruncat cu toporul după ea şi i-a tăiat piciorul şi ea a murit.
Ochii i s-au facut mari, amintindu-şi grozăvia auzită.
- Nu-i aşa că asta nu se poate?"

Profesoara se întreabă la sfârşitul postării publice „Cum e cu putinţă să spui asemenea poveşti religioase horror copiilor? Şi care este morala? Că dacă o fetiţă este milostivă faţă de săraci îi taie tatăl ei picioarele? E clar că la vârsta asta nu înţelegi abstracţii despre moaşte şi sfinţenie. Oscilez între cretinism şi iresponsabilitate crasă. Sau ambele".
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Darius
28.09.2015, 19:47:42

Eu sa fi fost in locul parintelui iar directorul sa nu-i fi asigurat un spatiu alternativ il bateam pina se calugarea .

+14 (30 voturi)
SpAwN
28.09.2015, 19:55:43

Diferența dintre noi și cei din isis este că noi predăm doar teorie pe când la ăia au si practică. . :))

+24 (30 voturi)
Paun Al
28.09.2015, 19:58:49

Vai de capul lor generatii , obligate in sec 21 sa se formeze in misticism , irationalitate , credulitate , supunere fata de preot ...si teama de pedapsa vesnica de dupa moarte .

+25 (45 voturi)
Neamtu Florin
28.09.2015, 20:04:54

Evident ca nu se explica motivul nenorocirilor din biblie :) Si stai sa vezi cand vor ajunge la povestile cu vinderi de fete, violuri, pe-alea cum le-o povesti? Si te mai miri ca majoritatea unui sat crede ca fetele sunt de vina cand sunt violate. Pai asa scrie in biblie, cine sunt astia din justitie sau din presa de au altfel de idei?

+20 (30 voturi)
Crisan Horatiu
28.09.2015, 20:11:25

Spalarea pe creier trebuie sa se faca de la o varsta cat mai frageda prin poveti infricosatoare pt ca viitorul adult indobitocit de teama unui zeu razbunator sa-si dezlege cat mai degraba baierele pungii cand vine vb de sponsorizarea parazitilor in sutana. Sa tot traiesti bine merci din salariu platit tot de prosti ca statul si BOR ul sunt mana in mana (si politicienii au nevoie de oameni cat mai putin educati dar cu drept de vot) si din :" cadourile" benevole de musai de la nunti, inmormantari, botezuri si alte sfestanii. O mare parte a societatii romanesti traieste inca in plin EV Mediu cand ii vezi cum se calca in picioare habotnicii la pupat de ciolane si la asa zise minuni ale "sfintilor"vizionari ca Boca, Cleopa si altii.

+25 (31 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările