Copil antreprenor din clasa întâi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriam recent despre antreprenoriat că îl poţi avea sau nu în sânge. Antreprenoriatul a evoluat ca noţiune şi imagine în ţara noastră, de la afacerişti chiar cu notă peiorativă după anii nouăzeci în noii milionari din IT care şi-au vândut afacerile pe sute de milioane de euro investitorilor străini.

Articolul anterior poate fi găsit aici.

Când am văzut la fetiţa mea de 5 ani primele curiozităţi legate de bani şi ulterior pe la 7 ani de activităţi de vânzare i-am explicat cum m-am priceput mai bine că un card nu are bani nelimitaţi, cum se fac banii, valoarea muncii şi chiar ce înseamnă o bursă, un loc unde se tranzacţionează afaceri. Şi cum suntem noi părinţii care vrem să le oferim copiilor noştri cât mai mult din ce nu am avut noi am decis să o încurajez să continue, fie să ofere cursuri de gimnastică altor copii la început, fie, mai nou, să vândă biscuiţi. Între timp am aflat că există chiar Kidmentorat pentru micii antreprenori şi materiale pe acest subiect, astfel am trecut la acţiune. 

Iată 5 motive pe care le-am identificat şi m-au convins că primele noţiuni de antreprenoriat pot fi predate copiilor chiar din clasa întâi.

Învăţă să gândească structurat

Pentru a gestiona banii, în esenţă, este nevoie să fie create secvenţe logice. Aceste secvenţe logice, create în mod repetat, ajută copilul să îşi dezvolte căi neuronale care activează un mod de gândire structurat. Acest mod structurat de gândire sprijină copilul în orice întreprinde: fie că este vorba despre activităţi de învăţare, de gestionarea a unor examene sau chiar de planificarea bugetului personal sau a timpului liber. 

Îşi dezvoltă imaginaţia

Antreprenoriatul nu înseamnă numai bani, ci creaţie, de la produs, la echipe, identificarea soluţiilor la provocările zilnice susţine creativitatea copilului. În momentul în care copilul va efectua primele scheme de risc sau câştig financiar, el are multiple alegeri: ce metode trebuie sa folosească pentru a aduce bani, ce produse se cer pe piaţă, care sunt riscurile pe care pe segmentul ales şi care sunt soluţiile, cum funcţionează sistemele bancare şi multe altele.

Pe măsură ce copilul dobândeşte o serie de noţiuni financiare şi antreprenoriale, acesta se va putea descurca cu mult mai multă uşurinţă în diverse situaţii care vizează o afacere şi va deveni din ce în ce mai independent în luarea unor decizii. Practic, va putea crea strategii care îi vor fi de ajutor să se descurce într-un mod independent.

Învăţă abilităţi de comunicare 

Copiii vor descoperi că antreprenoriatul nu este o activitate singuratică, ci una colectivă, care te învaţă cum poţi să lucrezi eficient în echipă, chiar şi cu cei mai dificili dintre colegi. Care este secretul unui lider de succes? Echipa! Astfel că gestionarea acesteia şi construirea unor relaţii sănătoase între membrii ei este esenţială. 

Devine autodidact

Antreprenoriatul este ca o aventură: când copiii devin pasionaţi de acest domeniu, îşi asumă riscuri, învaţă să ia decizii şi vor căuta să înveţe mai mult. Dacă se vor regăsi în propria aventură, cei mici vor deveni, cu siguranţă, autodidacţi şi vor studia chiar şi în timpul liber.  

Îşi creează mai multe oportunităţi pentru viitor 

Chiar dacă vârsta de 7-8 ani nu este cea la care se iau deciziile definitorii pentru cariera copilului, trebuie să iei în considerare faptul că abilităţile de antreprenoriale vor avea un impact major, dacă nu crucial în traiectoria sa profesională, dar şi cea personală privind gestionarea resurselor financiare. În plus, perspectivele de dezvoltare sunt multiple, chiar şi de la o vârstă fragedă, pentru copiii care nu doresc să aştepte ani buni pentru a-şi începe propriul business. Antreprenorii sunt proactivi şi adaptabili, abilităţi cruciale pentru succes. 

În concluzie, educaţia antreprenorială nu înseamnă automat că devii antreprenor, ci dezvolţi abilităţi care să te ducă mai aproape de succesul pe care ţi-l imaginezi. Comisia Europeană susţine că sunt cercetări care demonstrează că tinerii de până la 25 de ani care au avut acces la educaţie antreprenorială au rate de începere ale afacerilor de 15%, de aproximativ trei ori mai mari decât în ​​rândul populaţiei medii din Europa. Mai mult, start-up-urile lor tind să fie mai inovatoare, să aibă o cifră de afaceri mai mare şi să angajeze mai mulţi oameni. Tinerii cu abilităţi antreprenoriale puternice sunt, de asemenea, mai angajaţi: angajaţii antreprenori din cadrul unei companii vor contribui la fructificarea mai facilă a oportunităţilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite