Costoiu: peste 2.400 de şcoli, conectate la internet în 2013. Restul, în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul delegat Mihnea Costoiu (stânga) susţine digitalizarea tuturor şcolilor din România                FOTO: Adevărul / Răzvan Băltăreţu
Ministrul delegat Mihnea Costoiu (stânga) susţine digitalizarea tuturor şcolilor din România                FOTO: Adevărul / Răzvan Băltăreţu

Ofertele pentru conectarea la Internet a peste 2.400 de şcoli se află în stadiul final de evaluare, în perioada următoare urmând să fie anunţat câştigătorul, a declarat miercuri ministrul delegat pentru învăţământul superior, cercetare şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, prezent la conferinţa Future Communities. Oficialul a anunţat că anul viitor ar trebui să fie conectate toate şcolile din ţară.

„După ce vom încheia acest proiect, în cursul anului viitor, vom demara un alt proiect pentru conectarea celorlalte unităţi şcolare. În total, în România sunt circa 3.600 de şcoli. O parte din ele au fost conectate la Internet de către autorităţile locale", a spus Costoiu.

Ministrul delegat a explicat că proiectul de informatizare a început în 2001, cu elemente de hardware, software şi cu formarea profesorilor, însă spune că ”în educaţie s-au achiziţionat echipamente fără capacitate de a fi folosite”.

”Cea mai complicată componentă e formarea. Atunci, am gândit şi prioritizat necesitatea formării. Şi au fost programe în acest sens. Avem 100.000 profesori formaţi pentru utilizarea echipamentelor”, a adăugat Costoiu.

"Toţi indivizii ar trebui să aibă acces la cunoştinţele online, dar să beneficieze şi de educaţia necesară pentru a le folosi pe cele dintâi. Din studii am observat că 96% dintre elevii şi studenţii care folosesc biblioteci publice şi-au mărit notele. Comunităţile digitale sunt conectate şi oferă oportunităţi pentru toţi. Una dintre iniţiativele UE pentru 2020, care priveşte agenda digitală, este şi creşterea diversităţii conţinutului, îngăduirea tranzacţiilor online. Agenda digitală asigură şi incluziunea socială, oamenii nu se mai simt ignoraţi sau că nu-şi găsesc locul. Bibliotecile publice sunt element-cheie în trasmiterea educaţiei informale şi formale”, a declarat Jessica Dorr, director adjunct al programului Global Libraries la Fundaţia Bill&Melinda Gates.

Programul ”Internet în şcoala ta”

Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom au depus, la sfârşitul lui martie, oferte pentru conectarea la internet a unui număr de 2.446 şcoli, valoarea contractului fiind estimată la 148,6 milioane de lei (34,2 milioane de euro), după ce licitaţia a fost tergiversată mai multe luni.

În luna octombrie 2012, Ministerul Educaţiei a anunţat că va organiza, pe 4 decembrie 2012, o licitaţie pentru cumpărarea echipamentelor şi serviciilor necesare conectării la internet a 2.446 de şcoli.

Denumit "Internet în şcoala ta", scopul proiectului constă în facilitarea accesului public în şcoli din zone rurale şi urbane dezavantajate care nu au acces la mijloacele moderne de comunicare prin creşterea utilizării calculatoarelor şi prin conectarea la internet.

De acest proiect ar beneficia 714.339 elevi şi 56.203 profesori din mediul rural şi urban. Cu o durată de 6 luni, contractul va fi finanţat din sume de la bugetul de stat şi fonduri nerambursabile.


Ministerul Educaţiei ar urma să conecteze la internet peste 2.400 de şcoli

Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom au depus, la sfârşitul lui martie, oferte pentru conectarea la internet a unui număr de 2.446 şcoli, valoarea contractului fiind estimată la 148,6 milioane de lei (34,2 milioane de euro), transmite Mediafax.

STUDIU Cum influenţează internetul şi tehnologiile moderne educaţia

Internetul şi noile tehnologii ar trebui folosite tot mai mult în sistemul educaţional, având în că nu se mai poate ignora o cerinţă esenţială pe piaţa muncii: angajaţii trebuie să ştie cum să folosească un calculator. În consecinţă, şcolile ar trebui să pună accent pe tehnologizare, rezultă din analiza "Trends Shaping Education 2013".

Future Communities: Cum poate dezvolta eGuvernarea comunitatea şi ţara? Exemplele locale şi internaţionale

Future Communities este un eveniment dedicat societăţii informaţionale, inovaţiei şi cercetării care va începe mâine, 30 octombrie la Biblioteca Naţională din Bucureşti. Printre capitolele esenţiale de discuţie sunt şi serviciile de guvernare electronică. Am analizat câteva exemple locale, dar şi direcţiile europene.

Adevărul Live Mihnea Costoiu: „România este unul din principalii jucători pe această piaţă a industriei noi“

Adevărul Live de la ora 13.00 vorbeşte despre cercetarea în România şi digitalizarea ţării, în contextul evenimentului Future Communities, unde se va vorbi şi despre dezvoltarea tehnologică a ţării.

Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală: Roamingul e învechit, trebuie închis pentru a avea o Europă unită

La Bucureşti a început evenimentul Future Communities / Open Innovation Fair, primul dedicat inovaţiei şi tehnologiei pentru dezvoltarea comunităţilor din România. La acesta a participat şi Neelie Kroes, vicepreşedinte Comisia Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală. Ea a vorbit despre dispariţia tarifelor de roaming, de ce este important ca acest sistem să nu mai existe, dar şi despre dezvoltarea României.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite