Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Cronica unui dezastru anunţat: cum a lăsat România pe drum aproape 2 din 3 copii

10
10 Jul 2019 18:52:44
Alexandru Manda

An de an, în perioada aceasta, vorbim de rezultatele de la Bacalaureat şi ne mirăm de ce promovabilitatea este atât de scăzută. Dar ne minţim singuri, fiindcă imaginea de ansamblu este mult mai cruntă. Şi refuzăm să o vedem.

Ministerul Educaţiei se laudă cu o promovabilitate a generaţiei actuale de 73,7%, zic ei cu 1% mai mare decât anul trecut. Însă lucrurile nu sunt atât de simple precum par. Dacă vrem să fim sinceri cu noi înşine şi să privim poza reală a învăţământului românesc, trebuie să vedem şi câţi dintre cei care ar fi trebuit să susţină Bacalaureatul în acest an nu au mai ajuns până aici.

În vara lui 2015, 179.703 elevi au terminat clasa a VIII-a, însă în toamna aceluiaşi an doar 128.685 au început primul an de liceu. Dintr-un foc, peste 50.000 de copii au fost pierduţi pe drum de statul român între gimnaziu şi liceu. Şi nu doar atât. Dintre cei care în septembrie 2015 erau clasa a IX-a, doar 116.316 au terminat anul acesta liceul şi s-au înscris în sesiunea de examen vară 2019. Aşadar, încă aprox. 12.000 de copii care au abandonat şcoala sau nu au promovat clasa a XII-a. 

În cifre reale, sub 1 din 2 elevi (47,7%) care acum patru ani terminau şcoala generală au reuşit să obţină diploma de Bacalaureat. Dacă ne raportăm la întreaga cohortă (toţi cei care ar fi trebuit să înceapă în 2007 clasa a I-a), aprox. 230.000 de copii, observăm că situaţia este mult mai gravă decât ceea ce se discută în spaţiul public – promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a actualei generaţii este de 37%. Ceea ce înseamnă că România a lăsat pe drum aproape 2 din 3 copii.

Şi asta nu trebuie să ne mire. Suntem în prezenţa unui dezastru anunţat. Sau ce, aveaţi impresia că izolarea elevilor navetişti, care nu îşi permit să ajungă la şcoală, sau creşterea inechităţilor prin modul de finanţare a şcolilor va avea un alt rezultat? Lăsăm pe drum cei mai mulţi copii între a VIII-a şi a IX-a, majoritatea celor care părăsesc atunci şcoala fiind cei din mediul rural, care nu au liceu în localitate şi nu au posibilitatea financiară să îşi plătească transportul până la şcoală. Iar măsurile adoptate recent de Guvernul Dăncilă, care a desfiinţat instituţia care obligă consiliile judeţene să subvenţioneze cu 50% transportul între localităţile unui judeţ pentru elevi, prevăd un viitor şi mai sumbru.

Vom depăşi această problemă abia atunci când vom înţelege că nu toţi copiii sunt la fel. Şi vom începe să îi tratăm drept indivizi, ci nu ca simple cifre în statistici. Pentru a asigura acces la o educaţie de calitate pentru toţi copiii trebuie să acordăm finanţarea per elev în funcţie de specificul de la firul ierbii şi nevoile fiecăruia, nu ca în prezent, în mod grosier, printr-o simplă împărţire a bugetului la numărul de elevi. Este de datoria tuturor să ne luptăm pentru ca România să nu îşi mai lase copiii pe drum şi să îi asigure fiecăruia şansa la educaţie de calitate – unicul instrument dacă vrem să progresăm ca ţară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Utilizator Adevărul
11.07.2019, 09:43:42

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
11.07.2019, 16:16:29

Dar dece nu se reia modelul comunist cind absolut toti copii faceau 8 clase iar cei care vroiau sa mearga la liceu aveau asigurate internate si cantine. Iar cei mai silitori puteau merge la facultate unde totul era gratuit - cursuri, cazare si masa. Si ieseau din scoala oameni bine pregatiti cu care prin anii '90 ne mindream ca avem forta de munca bine calificata si ieftina.

0 (2 voturi)
m lupascu
11.07.2019, 18:43:09

- 21 de ani de guvernare esede

Stancu Dan
11.07.2019, 20:52:24

Intrebare : care e procentul elevilor ce abandoneaza scoala din motiv de lipsuri materiale si care e procentul celor ce abandoneaza scoala din motiv de dezinteres ? Teoriile spun ca toti copiii vor sa mearga la scoala. Practic insa ... aveam destui tembeli in scoala si liceu care-si bagau plenar dotarile-n scoala.

Ghita Bizonu'
12.07.2019, 05:50:45

Poate imi explicat si mie cum, la 20 de ani, poti fi "Expert în politici educaţionale" ? Poate in demagogie .. Si acum critica tovaraseasca .... In primul rand .. in conditiile in care azi, bacalaureatul asigura accesul la cursurile unei faccultati .. nu are cum sa fie fie luat de 100% dintre elevi. Asta e demagogie populista , mai ales daca tumen cont ca multi elevi nu au ce cauta in liceu. Ca azi absolva 12 clase insi care, acum 50 de ani , nu s-ar fi calificat ptr a urma cursurile unor scoli profesionale - gen electricieni, strungari ... Apoi .. apoi nu toti sunt facuti sa studieze. Eu am cunoscut adolescenti inteligenti care au abandonat scoala .. fiindca erau mai atrasi de o viata matura , adica salariu .. Si nu era vorba despre indigenta parintilor ci de optiunea lor. Adica se maturizasera pe la 15 ani. Fiindca "expertule" sa stii ca scolarizarea prelungita inseamna copilarie prelungita . fiindca zica legea ce o vrea.. ne nastem inegali si ramanem inegali. A egalitate, da? Piai as mai zice ca bursa scolara, inlesniri diverse precum transport mai ieftin samd etc sunt un ajutir social nu un drept. Adica nu are rost sa dau bursa si faciliati de transpirt fiului unui bogatan . Nu ,nu e lupta de calsa, insa ce rost are sa dau facilitai de transport unui tanar care vine la scoala/facultate cu o masina care costa peste 40.000 euro si arebani de buzunar alte vreo 2.000 de euro lunar ? Ce rost are sa acord nepotului lui Ion Tiriac "alocatie" ? NU ,nu am nimic cu Ion Tiriac insa numai din faptul ca domnia sa acorda burse ne arata ca nepotii sai nu au nevoie de asistenta sociala. Caci burselesamd asta sunt - in ajutor ptr cei mai defavorizati ...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările