Şcoală

articolul anterior articolul urmator

CTP: De ce numai unii să ia Capacitatea sau Bacul? Cinstit e să nu le mai ia nimeni

10
28 May 2020 10:19:29
Autor: Sinziana Ionescu
Sursa Digi24
Sursa Digi24

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că examenele date de elevi pentru o nouă etapă de şcolarizare sunt justificate, iar scutirea de testări ar fi un dezavantaj, de fapt, pentru ei.

„Covidul a oferit un bun prilej pentru „sufletiştii” (de la suflat, nu de la suflet) din politică să sară cu propunerea de a nu se mai ţine examene, fiind înlocuite cu media notelor din clasele V-VIII, respectiv IX-XII.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil un astfel de proiect de lege depus în Parlament de un deputat PMP. Asta ar însemna iarăşi o falsificare a rezultatelor procesului de învăţământ – nu putem să ne facem că nu ştim ce diferenţă este între un 7 (şapte) obţinut la, să zicem, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti şi un 10 (zece) la ziceţi dumneavoastră unde. Ca să nu mai vorbim de cei care n-au luat Bacul în anii trecuţi şi care l-ar primi astfel pe daiboj.

Ar fi o etichetare dureroasă a actualei generaţii faţă de cele trecute şi viitoare – „Ăştia sunt ăia intraţi fără examen”“, scrie Cristian Tudor Popescu în editorialul său din Republica.

CTP consideră că, fără îndoială, Capacitatea şi Bacalaureatul trebuie să aibă loc.

„Deja, o mare nedreptate s-a făcut sutelor de mii de elevi fără acces la internet, care nu au avut parte de niciun fel de şcoală în aceste luni. (Un televizor se mai găseşte prin orice casă, cât de săracă. De ce nu s-a folosit Televiziunea Publică pentru a-i ţine în contact cu programa?). Ca şi celor pe care părinţii nu îi lasă să se ducă la orele de pregătire pentru examene.

Verificarea temperaturii la intrarea în sala de examen poate fi anulată prin excepţie. În supermarketuri şi locuri de muncă, oamenii se duc în fiecare zi şi e foarte greu să fie supravegheaţi în interior – termotestarea are rost.

Dar, în şcoală, examenul se desfăşoară în doar câteva zile, iar elevii pot fi separaţi prin măsuri stricte, a căror aplicare poate fi controlată de cadrele didactice şi autorităţi, chiar de poliţie. Şansele de transmitere a virusului pot fi mai mici decât în orice alt loc public. În ciuda faptului că ministreasa Anisie, un fel de Dăncilă liberală, e mai rea decât covidul.

Îmi amintesc un băiat care, la întrebarea reporterului dacă a învăţat pentru examen, răspundea vesel anţărţ: „Păi, nu prea, că am fost la mare cu prietenii...”. Deci, ce facem, deschidem terasele şi plajele şi închidem examenele? 

Adică de ce numai unii să ia Capacitatea sau Bacul? Tovarăşi, cinstit e să nu le mai ia nimeni!“, conchide CTP.  

Pe aceeaşi temă: 

Doar o treime dintre copii vor merge la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale

Calendarul examenului de Bacalaureat. Universităţile pregătesc admiterile

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Comandor Gherghisan
28.05.2020, 10:32:27

Cinstit este sa se repete anul scolar!

-3 (7 voturi)
Gib
28.05.2020, 11:15:05

Dupa stiinta mea examenul de bacalaureat nu inseamna doar materia din clasa terminala. Despre ce vorbim asadar? Nefinalizarea acestui ultim an nu inseamna ca nu se pot gasi subiecte de examen. Si cei din clasa XII a oricum terminau mai repede anul si in ultimele luni faceau la scoala repetari ale materiilor din anii anteriori. Statul acasa a fost in avantajul celor care chiar au vrut sa se pregateasca. Asadar o idee mai proasta decat aceea de a anula examenul de bacalaureat nu poate exista. Uneori stai si te intrebi cat de ingusti la minte sunt oameni care iata ajung sa influenteze destinul unei generatii (de fapt poate chiar mai multe ca prostia se ia). Si totusi CTP nu se poate dezminti si ca de obicei susura venin in scriiturile lui. In an de pandemie sa consideri ca un ministru este "o Dancila liberala" este exagerat. Totusi scolile sunt ale profesorilor si nu ale ministrului. Dar poate ca CTP este de acord cu motiunea simpla votata de PSD-isti prin care si-au auto-desfiintat anii de conducere la Ministerul educatiei. Asa ca o parere personala, eu cred ca CTP va muri intepat cu propriul venin dar asta e doar treaba lui.

-2 (6 voturi)
mihai radu
28.05.2020, 12:16:31

Că nu-l suporți este dreptul matale inalienabil,dar inteligența și puterea de analiză a CTP-ului este peste a tuturor celor care postează pe acest forum !

+2 (8 voturi)
FLORIN FLORESCU
28.05.2020, 12:40:50

Domnilor , la câți analfabeți funcționali avem în România , ce mai contează o promoție ?

-4 (6 voturi)
The Fog
28.05.2020, 12:44:22

Cati nu termina 12 clase numai pentru ca: - repetarea clasei, eventual de mai multe ori, este vazuta ca o rusine - strict pentru profesori, ca elevii doar "isi trag prestigiu" de nonconformisti. Conducerile scolilor fac presiuni asupra profesorilor sa treaca pe toata lumea, altfel le-ar fi afectat propriul prestigiu - de parca reputatia pe termen lung data de calitatea "absolventilor" e neinsemnata; - profesorii sunt pusi in fata unei dileme cu cu pierderi pe ambele variante. Il trec si scap de el in 4 ani, sau il notez corect, il suport minim 5 ani, ma ia la ochi si directiunea... Statisticile de la Bac sunt rezultatele optiunili "celei mai populare". Cele ami furate produse sunt... caciulile. Iar acum acesti scoleri "Tineret, mandria tarii/ Spaima avutului obstesc" vor si Bac gratis, ca sa umple si fabricile de diplome. Nu-i de mirare. Au cu cine, prin legislativ.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările