Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Cu ce planuri merge la Cotroceni ministrul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu va discuta cu preşedintele pe tema redeschiderii şcolilor

0
14 Jan 2021 13:00:33
Autor: News.ro
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că la întâlnirea de la Palatul Cotroceni vor fi puse împreună „realităţile din educaţie şi realităţile din sănătate”, precizând că este extrem de importantă deschiderea şcolilor în semestrul al doilea.

Printre scenariile luate în calcul se află deschiderea prioritară în zonele cu rată de infectare mai scăzută, reluarea cursurilor pentru clasele primare şi grădiniţe sau pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a.
 
„Astăzi vom pune laolaltă realităţile din educaţie şi realităţile din sănătate. (...) Este extrem de importantă decizia deschiderii şcolilor în semestrul doi după un anumit scenariu şi am spus că nu excludem niciunul dintre scenarii, nici deschiderea prioritară în zonele cu rată de infectare mai scăzută, nici deschiderea prioritară în şcoli primare şi grădiniţe, nici prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a, nici orice alt scenariu sau combinaţie între acestea. Necesită o decizie responsabilă pe fâşia foarte îngustă între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate. Aceste lucruri se vor discuta astăzi împreună şi vom vedea care sunt concluziile. Noi vom veni cu realităţile din educaţie la această discuţie”, a declarat, joi, Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Cîmpeanu a reiterat ideea că se aşteaptă, până în 15 ianuarie, ora 16.00, situaţia angajaţilor din învăţământ dispuşi să se vaccineze. Datele parţiale, aferente zilei de miercuri, arată că 50% dintre angajaţii din învăţământul preuniversitar şi 60% dintre cei din învăţământul universitar s-ar vaccina. 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, de la ora 16.00, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu şi cu miniştrii Educaţiei, Sănătăţii, precum şi cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, posibile teme de discujţie fiind vaccinarea anti-COVID a cadrelor didiactice şi modul în care ar urma să se desfăşoare cursurile în cele de-al doilea semestru al anului şcolar.
 

Când ar putea să revină elevii la şcoală

Sorin Cîmpeanu, şeful MEC, a declarat că semestrul al II-lea va începe pe data de 8 februarie „sub rezerva evoluţiei epidemiologice”. Ministrul Educaţiei a avut, joi, consultări cu sindicatele din domeniu, cu asociaţiile de elevi, studenţi, profesori, cu reprezentaţi ai rectorilor.
 
O decizie cu privire la redeschiderea şcolilor va fi luată „în ultima decadă” a lunii ianuarie a declarat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, care precizează însă că nu exclude niciun scenariu care s-ar impune în urma analizei pe care ministerul pe care îl conduce o va face de la jumătatea acestei luni.
 
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, că va exista o strânsă legătură între disponibilitatea cadrelor didactice de a se imuniza şi redeschiderea şcolilor, dar acest detaliu nu este singurul luat în calcul. Ministrul spune că va analiza şi situaţia infectărilor care au avut loc în perioada vacanţei de iarnă.
 
„Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea personalului din învăţământ (cu privire la – n.r.) vaccinare. Sunt 340.000 de angajaţi în sistemul naţional de educaţie, am lansat o interogare, aşteptăm rezultatele numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16.00. Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eşantioane mici. Am precizat că răspunsul cu privire la disponibilitatea de vaccinare nu constituie nicicum o obligaţie de vaccinare. Dar pe baza acestui rezultat, sigur că da, împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare, va putea fi pregătit numărul de doze, precum şi ordinea, prioritatea personalului din învăţământ la vaccinare”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările