Cum au loc probele practice şi cât contează în cadrul examenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureat 2010
Bacalaureat 2010

Cele trei probe practice sau orale, la informatică, la limba străină şi la competenţe digitale au loc în perioada 15 februarie - 4 iunie şi se desfăşoară în fiecare liceu.

Probele practice sunt obligatorii, dar nu eliminatorii. Astfel, liceeni vor participa la examene, dar indiferent de rezultatul obţinut, vor intra la probele scrise.

În cadrul probelelor practice, elevii vor fi notaţi cu puncte de la 0 la 100, în funcţie de care se va stabili nivelul de competenţă al candidatului. Astfel, pentru examenul de competenţă digitală, se vor acorda certificate de competenţă după cum urmează: 0-25 puncte-utilizator începător;26-50 puncte - utilizator de nivel mediu; 51-74 puncte - utilizator avansat; 75-100 puncte - utilizator experimentat.

La proba proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, nu vor primi note sau calificativ admis/respins, ci li se va stabili nivelul de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional, de către cei doi profesori examinatori. Absolvenţii clasei a XII-a/ XIII-a, care au susţinut aceste probe, vor primi certificate care atestă nivelul lor de competenţă lingvistică.

Pentru evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii pot alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.

Competenţele ligvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se realizează prin trei tipuri de probe: probă scrisă, cu durata de 90 minute; probă orală, cu durata de 10-15 minute; probă de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite