Cum să te motivezi pentru a învăţa! 20 de sfaturi de la un psiholog

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii la intalnire cu ministrul educatiei FOTO Ministerul educaţiei

Oricât de multe citate sau postări motivaţionale ai citi, dacă nu vei începe TU să înveţi, nu se va întâmpla nimic. A începe e cel mai greu lucru, dar este cea mai importantă parte. Gândeşte-te care sunt cauzele pentru care tot ai amânat să înveţi serios. Şi elimină-le.

1  Nu amâna. Just do it!

Oricât de multe citate sau postări motivaţionale ai citi, dacă nu vei începe TU să înveţi, nu se va întâmpla nimic.

A începe e cel mai greu lucru, dar este cea mai importantă parte. Gândeşte-te care sunt cauzele pentru care tot ai amânat să înveţi serios. Şi elimină-le. Dacă nu ştii cum să începi sau nu ai chef, încearcă să îţi setezi o alarmă timp de 20-25 de minute. Faci o pauză. Şi continui. Te va ajuta să îţi depăşeşi plictiseala şi amânarea şi te poate încuraja să-ţi finalizezi sarcinile. 

  • Pregăteşte-ti biroul/camera de studiu

Este foarte important să ai un spaţiu al tău, personal, liniştit, luminos şi curat, unde poţi studia în maximă concentrare. Aeriseşte cât de des poţi. Asigură-te că nu există dezordine sau lucruri/persoane care te pot întrerupe din studiu (ne vedem după examen).

  • Învaţă organizat şi structurat !

Împarte materiile/conţinutul pe zile şi ore. Când vezi cât ai de învăţat şi zilele trec foarte repede poţi să te simţi copleşit şi mai ales nemotivat.

Soluţia este să îţi împarţi disciplinele pe zile sau pe părţi ale zilei. Personal, am avut întotdeauna o planşă mare pe perete cu numărul zilelor până la examen pe care le tăiam în fiecare seară. Şi un program cu ce trebuia fac în fiecare zi de Luni-Duminică. (ex luni 8-12 română, 14-18 mate, etc)

Fă-ţi o rutină, un program pentru studiu pe care să îl respecţi. Astfel nu doar tu ci şi prietenii şi familia îl vor cunoaşte şi nu te vor deranja în timpul programul. Fii sigur că e program serios şi eficient pe care îl vei respecta.

Gândeşte-te cu ce doreşti să începi prima dată. Anumite materii, anumite lecţii. Personal, recomand să începi să înveţi (cu ce e mai greu) acolo unde crezi că ai nevoie de mai mult studiu. Dacă eşti mai puţin pregătit la mate, începi cu mate. Cu cât vei dedica mai mult timp disciplinei (sau conţinutului) care nu te avantajează acum cu atât vei cunoaşte mai mult şi motivaţia îţi va creşte. Refuzul şi frica de un examen se va transforma în siguranţă şi încredere. Am văzut tineri care erau convinşi că vor lua o notă mică la mate, dar s-au ambiţionat foarte mult, au învăţat mai mult la mate şi în final au obţinut cea mai mare notă la mate. Echilibrează timpul, nu dedica doar unor materii, să nu zici la final ”nu am mai avut timp să învăţ”. Nu lăsa pe ultimele zile. Dacă vei o problemă medicală (ex gastrică) şi te împiedică să înveţi în fix alea 2 zile?

  • Nu gândi magic

Nu există calcule matematice şi nici ghicitori pentru ce pică la examen. În fiecare an, primesc zeci de întrebări „dl psiholog ce pică anul ăsta la română?”. Habar n-am. Poate pica orice, chiar şi ce a picat anul trecut, fie poezie, fie proză. Pana mea. Dacă subiectele se extrag la întâmplare, nu există nicio predicţie. Nu gândi ca o ghicitoare, nici nu crede ce-ţi zic alţii, fie ei profi. Ce zic eu, pregăteşte-te astfel încât: ORICE SUBIECT va fi TU VEI ŞTII ! Maxim!

                       5.  Scrie şi afişează o fişă mare cu toate motivele pentru care vrei să ai rezultate bune

 Scrie ce obiective ţi-ai propus, recomand să te gândeşti chiar la notele pe care doreşti să le ai la examen. Pune întotdeauna o notă mult mai mare decât aşteptările tale. Creşti şansele să o vezi pe listă. Dacă până acum ai fost de 8.50 la română, pune la examen 9.00. Poţi. Sau 9.25. Vei reuşi. Cu cât ridici ştacheta cu atât creşte probabilitatea de a obţine acea notă. Pentru că te motivează.

Scrie pe listă toate motivele pentru care vrei să înveţi, legate de succesul tău, admitere, viitorul tău, scrie cum te vei simţi după, cât de mândru vei fi tu şi familia/prietenii tăi.

Scrie o listă cu minim 5 lucruri pe care le-ai face imediat ce termini cu examenele. Libertateee..

Dacă citeşti lista asta de mai multe ori zilnic vei fi foarte motivat. Poţi să adaugi oricând alte idei.

  • Nu uita de recompensă

Deci, după fiecare capitol învăţat cu greu sau după orice obiectiv îndeplinit oferă-ţi o recompensă. Nu exagerată. Nu joint. Poate fi o ”ciocolată” (una, am zis) sau o melodie super preferată atunci când te afli în mijlocul unei sesiuni de studiu.

Dacă ai terminat deja, e seara fă o plimbare afară sau stai împreună cu prietenii (chiar şi pe zoom/skype/discord) până pe 16 mai, pentru a te destresa .

  • Învaţă cu prietenii

Apropo de prieteni. Dacă ai prieteni buni şi sunt sigur că ai, poţi învăţa în grup. Un grup nu trebuie să fie mai mare de 4 persoane, motivaţi, concentraţi să înveţe (şi desigur unul mai deştept decât toţi). Avantaje: îţi vei demonstra cât de bine ai învăţat şi te ajută să schimbaţi idei, să ai o altă perspectivă sau altă metodă de studiu. Şi chiar să vă încurajaţi reciproc.

  • Asigură-te că ai învăţat corect

Mulţi tineri îmi zic ”am citit de 4 ori lecţia asta”. A citi nu înseamnă a învăţa. A învăţa nu înseamnă a înţelege şi a înţelege nu înseamnă a învăţa. Personal recomand metoda RICAR (răsfoire, întrebare, citire, amintire, recapitulare). După ce crezi tu că ai învăţat fă o pauză de câteva ore şi încearcă să îţi aminteşti ce ai învăţat. A doua zi la fel. Fără să deschizi caietul/cartea aminteşte-ţi ce ai învăţat ieri. Dacă ai probleme înseamnă că nu ai învăţat corect. Apare ILUZIA ÎNVĂŢĂRII. Identifică ce metodă e okey pentru tine. Fă exerciţii de memorare şi de concentrare.

  • Învaţă de dimineaţă!

Dacă poţi să te trezeşti la 8 sau la 7 ar fi ideal (şi 6). Dormi noaptea. Schimbă-ţi stilul de somn. E doar o iluzie că ”poţi mai bine învăţa noaptea”. Cel mai bine este să înveţi la primele ore dis de dimineaţă. Şi dacă până acum ai pierdut nopţile e timpul să le păstrezi pentru odihnă. Serialele sunt tot pe Netflix şi după iunie.

  • Fă pauze dese şi scurte.

Nu te ambiţiona să înveţi mai mult de 1h fără pauză. Să crezi tu că creşte concentrarea. Vei obosi, scade randamentul. Dimpotrivă, pauzele dese (chiar 10-15 minute) sunt extrem de eficiente.

  • Nu sta în pijama toată ziua, nu învăţa în pat, nu mânca în timp ce înveţi 
  • Elimină orice îţi mănâncă timp

Dezactivează-ţi datele mobile şi ideal: dezactivează-ţi conturile de socializare (facebook, instagram, snapchat), TikTok. Poţi păstra whatsapp să comunici cu colegii. Scoate abonamentul de la Netflix.

Poate crezi că te poţi abţine fără să le foloseşti în exces, dar în ultimul timp se pare că mulţi dintre voi au abuzat de net până la dependenţă. Apropo. Uită de jocurile video. Lasă-le pentru iulie-august. Youtube-ul e bun doar dacă îl foloseşti în pauze sau seara înainte de somn pentru muzică de relaxare.

Vei avea suficient timp să stai pe net după examene. Examenele se dau o singură dată în viaţă. Cu cât rezişti mai mult cu atât scade dorinţa de a folosi telefonul şi te vei simţi încâtat că poţi să înveţi fără stres. Cu cât înveţi mai mult scade stresul tău.

  • Elimină persoanele negative

Nu mai vorbi cu persoanele care te descurajează, care sunt anxioase, care fac scenarii groaznice sau care te îndeamnă să faci orice altceva doar să nu înveţi. Îmi amintesc de un super elev care a obţinut 9.75 la examene şi pentru că a făcut un gest cam extrem, şi-a dat seama că prietena/relaţia lui e o piedică înainte de examen pentru succesul lui. Ce a făcut? S-a despărţit  A funcţionat.

image

Fii atent. Dacă ai tu frici maxime şi gânduri intruzive (filme) care nu te lasă să dormi, să te concentrezi, dacă ai alte probleme psihoemoţionale recomand o consiliere psihologică online. Sunt o serie de super psihologi drăguţi care te pot ajuta acum.

  • Alimentează-te sănătos (legume şi fructe) şi consumă multă, multă apă. Nu fuma (chiar nu te relaxează, dimpotrivă îţi afectează atenţia şi concentrarea).
  • Fă exerciţii fizice, fă mişcare, nu sta mult timp fix la birou. Fă flotări sau genoflexiuni. Fă yoga sau pilates. Meditează sau roagă-te. Şi Dumnezeu vreau să înveţi.
  • Discută doar cu prietenii care te încurajează, prietenii şi rudele care te susţin, te înţeleg şi te ajută. Îţi dau o stare de bine după ce vorbeşti cu ei.
  • Spune-le părinţilor să se abţină de la critici inutile şi certuri, ameninţări şi ţipete sau scenarii dezastroase care nu au deloc scopul de a te motiva. Dacă nu înţeleg, trimite-i la psiholog. Părinţii îşi iubesc copiii dar nu ştiu întotdeauna cum să le arate asta. Grijile lor sunt exagerate, au intenţii bune dar metode greşite. Poate au nevoie şi ei de o pauză.
  • Nu te descuraja

Zilele nu sunt la fel. Chiar dacă într-o zi vei fi mai demotivat, mai obosit, mai sătul de învăţat şi examene. Nu te descuraja. Oricât de greu ar fi. Depune efort şi dacă nu simţi, continuă să studiezi şi dacă e greu şi nu ai motivaţie. Aşa vei reuşi.

  • Trezeşte-te în fiecare dimineaţă cu gândul că ceva minunat urmează să se întâmple.

BAFTĂ !

articol publicat pe Turnul Sfatului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite