Cum se redeschid şcolile în alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile din toată Europa au procedat la distanţarea pupitrelor ca măsură anti-COVID-19
Şcolile din toată Europa au procedat la distanţarea pupitrelor ca măsură anti-COVID-19

Multe şcoli din Europa au optat pentru revenirea elevilor în bănci odată cu începerea noului an şcolar 2020-2021, iar altele se pregătesc să reia cursurile într-o formă sau alta, în condiţiile în care ameninţarea pandemiei se menţine.

Astfel, în Republica Moldova, şcoala a început la 1 septembrie. Fiecare a patra şcoală ar putea apela la un model de învăţare hibrid, au anunţat autorităţile. Pentru a reduce riscul de infectare, în prima săptămână, elevii din Chişinău nu vor lua masa la cantină, urmând ca apoi să primească mâncarea la pachet, potrivit Radio Europa Liberă Moldova. Autorităţile au dat asigurări că toate instituţiile de învăţământ vor avea săpun şi dezinfectanţi.

Italia, ţară lovită puternic de pandemia de COVID-19, se pregăteşte să deschidă şcolile pe 14 septembrie, în condiţii stricte de igienă şi distanţare. Presa locală a relatat că şcolile au fost reamenajate şi că însăşi armata a participat la transportarea noului mobilier. Pentru că şcolile nu au suficient spaţiu pentru păstrarea distanţării fizice între elevi, muzeele şi teatrele au pus la dispoziţie spaţii pentru desfăşurarea cursurilor. Autorităţile au recomandat ca, acolo unde este posibil, cursurile să fie ţinute şi în aer liber. Acestea au mai spus că profesorii vor avea dreptul la o testare gratuită înainte sau în timpul anului şcolar.

Masca, asigurată de părinţi în Franţa

În Franţa, 12 milioane de elevi au reluat cursurile, chiar dacă cifrele infectărilor au fost în creştere în ultima perioadă. Masca este obligatorie atât pentru elevii peste 11 ani şi trebuie asigurată de părinţi, cât şi pentru profesori. Sălile trebuie aerisite frecvent şi dezinfectate în fiecare zi. În regiunea Parisului, autorităţile oferă gratuit laptopuri în cazul în care elevii intră în carantină.

În Germania, şcoala începe în funcţie de fiecare land. Mii de elevi au fost puşi în carantină după apariţia unor focare puse de specialişti pe seama infectărilor în familie. Purtarea măştilor, distanţarea fizică la un metru şi jumătate şi alte reguli sanitare diferă şi ele în funcţie de land. 5% din şcolile berlineze au raportat cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după redeschidere.

În Marea Britanie, o ţară în care s-au înregistrat peste 41.000 de decese din cauza COVID-19, cei mai cunoscuţi medici infecţionişti englezi au recomandat cu insistenţă guvernului reluarea cursurilor ca măsură mai puţin riscantă pentru viitorul celor mici. În acelaşi timp, sindicatele din educaţie sunt împotriva reluării cursurilor. Obligativitatea măştilor a fost lăsată la latitudinea şcolilor.

Suedia nu a închis şcolile nicio zi

În Suedia, şcolile au fost ţinute deschise tot timpul pandemiei de coronavirus nou. Autorităţile nu au schimbat semnificativ regulile sanitare: purtarea măştilor şi distanţarea socială fiind opţionale. Măsurile nu au fost bine primite de părinţii cu copii cu boli cronice, care au refuzat să-i trimită la şcoală. Strategia suedeză pare să fi funcţionat, întrucât numărul infectărilor în rândul copiilor a fost foarte mic, ţara înregistrând un singur caz de deces din pricina COVID-19 în rândul elevilor. Autorităţile au admis că nu ştiu ce efecte a avut această măsură în rândul profesorilor şi al părinţilor. Până la 21 iulie, Suedia avea 70.000 de cazuri de COVID-19, mai puţin de 1.000 înregistrându-se în rândul copiilor şi al adolescenţilor.

Spania recrutează 11.000 de profesori

Presa daneză a relatat că elevii de liceu din Danemarca au protestat atunci când al doilea cel mai mare oraş din ţară a închis şcolile din cauza coronavirusului. Elevii au spus că nu învaţă la fel de mult prin cursuri la distanţă şi că se pot îmbolnăvi foarte bine şi mergând cu prietenii la mall, nu doar la şcoală.

În Spania, ministrul Educaţiei, Isabel Celaá, a declarat că autorităţile sunt pregătite pentru deschiderea şcolilor. „Elevii noştri au nevoie de acest lucru la nivel educaţional, social şi emoţional”, a argumentat oficialul, citat de presa spaniolă. Cursurile şcolare ar urma să reînceapă în această ţară în funcţie de regiunea autonomă, din 4 septembrie, atât în sistem faţă în faţă, cât şi în sistem online. Autorităţile au anunţat că au nevoie suplimentar de 11.000 de profesori şi au optat pentru varianta ridicării unor clase improvizate în curtea şcolilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite