Cum a tranşat Inspectoratul Şcolar bătălia epică dintre religioşi şi „rockerii satanişti“, la ora de Religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Părerile că rockerii sunt satanişti şi că este vina lor că au murit în clubul Colectiv sunt tot mai auzite la orele de Religie din şcolile din Capitală, se plâng elevii şi părinţii. Cazurile au început deja să fie raportate, astfel că şefii catedrelor de Religie au fost convocaţi de Inspectoratul Şcolar.

Şefii catedrelor de Religie au fost convocaţi de Inspectoratul Şcolar din Bucureşti în urma scandalului de la Colegiul Naţional A.D. Xenopol, unde un profesor de Religie a distribuit materiale în care se arăta că „muzica rock este satanică“ şi că „derivă din minciună şi cântă aspecte inferioare ale vieţii şi pe diavolul însuşi“. Materialul a fost distribuit în urma tragediei din clubul Colectiv. Rezultatul a fost o scandalizare generală a elevilor, părinţilor şi a societăţii. Astfel, întâlnirea lunară care are loc cu toţi şefii de catedre a fost devansată pentru a se discuta despre abaterile de la programă şi interpretările personale ale unor profesori, a explicat pentru „Adevărul“ inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

„A avut loc o întâlnire unde a fost şi un reprezentant al Patriarhiei. S-au prezentat cazurile despre care ştiţi şi s-a discutat să nu mai se repete astfel de situaţii. Ceea ce au făcut acei profesori de Religie este un derapaj de la etică, de la programa şcoală şi de la manuale. Cum să spui că muzica rock este satanistă? Cum să te legi de preferinţele muzicale ale elevilor? Este o interpretare personală, neadecvată şi greşită. A fost o discuţie deschisă despre cum se vorbeşte în cazul unor astfel de tragedii. Important este să le vorbim copiilor despre alinare şi cum să se pregătească pentru momentele grele în viaţă“, a spus Banu.

La rândul ei, profesoara de Religie Cristina Benga, metodist pe Sectorul 1 din Bucureşti la materia pe care o predă şi doctor în ştiinţele educaţiei, a explicat că la întâlnire a participat şi un reprezentant al Arhiepiscopiei Bucureşti, părintele conf. dr. David Pestroiu. „Am discutat cazurile în care au fost incriminaţi colegii noştri. Au fost prezenţi şefii de catedre din tot Bucureştiul (aproximativ 15 profesori de Religie) şi un reprezentant al Arhiepiscopiei Bucureşti, părintele conf. dr. David Pestroiu, care a prezentat punctul de vedere al Bisericii şi a spus că trebuie să se respecte programa şcolară, iar profesorii au fost rugaţi să nu judece pe nimeni. Există un capitol în manualele de Religie de liceu care se numeşte «Muzica în viaţa tinerilor», le-am transmis profesorilor că nu trebuie denigrat niciun fel de gen muzical, nu este normal. Deviaţiile acestea au loc câteodată dintr-un exces de zel din partea unor profesori, un text cum este cel care a fost distribuit la Colegiul Xenopol poate fi folosit şi în sens pozitiv, adică să le arătăm elevilor cum nu trebuie interpretată o astfel de tragedie, trebuie să fim atenţi cu mesajul pe care îl transmitem, nu ne putem permite să-i judecăm pe tinerii care se duc în club, pe tinerii care au fost acolo, în Colectiv“, a spus profesoara.

„A fost vina lor. Trebuiau să stea acasă să-şi facă temele“

Însă, situaţia de la Liceul Xenopol nu este deloc singulară. Zilele trecute, la un liceu de top din Bucureşti, profesorul de Religie le-a spus elevilor la clasă că a fost vina oamenilor din Colectiv că s-au dus acolo. „A zis că a fost vina lor că s-au dus acolo, că trebuiau să stea acasă să-şi facă temele. A mai spus că generaţiile astea noi sunt predispuse la astfel de activităţi, să meargă prin cluburi, şi că nu au frică de Dumnezeu. Vă daţi seama, cine stă să asculte astfel de prostii?“, a povestit un elev care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.
„L-au chemat pe Satana“

Un alt caz, de data aceasta de la o şcoală gimnazială din sectorul 3 al Capitalei, a ieşit la iveală ieri. Mai mulţi părinţi de la o clasă au depus o plângere la direcţiune după ce mai mulţi elevi au povestit acasă cum profesorul de Religie le-a zis la clasă că muzica rock e satanistă şi că victimele din Colectiv au murit din vina lor. „Profesorul de Religie le-a spus că acei oameni erau satanişti pentru că ascultau rock şi de asta li s-a întâmplat ceea ce li s-a întâmplat. Le-a mai zis că în club era o cruce întoarsă, semnul Satanei, şi că ei de fapt au chemat pe Satana acolo. La noi în casă se ascultă rock, ca o completare. Ce să vă spun, e un curent între religioşi că rockerii sunt satanişti. La liceu, elevii îşi dau seama că astea sunt prostii, dar copiii mai mici sunt impresionabili şi nu fac distincţiile pe care le fac elevii mai mari. Eu văd un pericol în toată povestea asta. Iniţial am vrut să-mi scot copiii de la Religie, dar fata mi-a zis să o las fiindcă e o medie de 10 care o ajută şi fiindcă la vârsta aceasta contează mult să facă parte din grup, aşa că am lăsat-o. Băiatul este un spirit critic şi îşi pune întrebări, iar profesorul lui de Religie e mai destupat la minte, deci nu îmi fac probleme, însă, toate astea le rămân în minte, de asta mi-e teamă pentru că ei sunt în formare. Dacă aveam o alternativă la Religie, un opţional de Germană, aveam unde să-i dau, dar aşa...“, a spus femeia.

Părinţilor şi elevilor le este frică să raporteze astfel de cazuri

Situaţiile acestea nu sunt deloc singulare, spune Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România. „De câte ori nu am auzit povestea aceasta cu rockerii care sunt satanişti. Orele de Religie din şcolile publice sunt un atentat direct la psihicul copiilor. Nu discutăm de cazuri izolate, nu sunt accidente, din păcate aceasta este norma. Ce apare în presă este doar vârful aisbergului pentru că atât părinţii, cât şi elevii se tem să raporteze astfel de cazuri ca să nu aibă probleme copiii la şcoală“, a adăugat el.
La rândul lui, expertul în Educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro, spune că astfel de situaţii exemplifică un citat celebru al pictorului spaniol Francisco de Goya - „somnul raţiunii naşte monştri“. „Cred că în aceste situaţii ar trebui să ne amintim o celebră vorbă a lui Iisus Hristos - «să ridice primul piatra cel care nu a păcăuit». Comportamentele acestea zeloase ale unor profesori de Religie deteriorează nevoia de reflecţie, este un exces care poate avea efecte negative în formarea unui copil“, a comentat Staş. ;

Cazul de la Colegiul Xenopol

Cu doar câteva zile în urmă, un caz răsunător a ieşit la iveală pe Facebook. Profesorul de Religie Ioan Iscu de la Colegiul „A.D. Xenopol“ a distribuit în şcoli un text care interpretează muzica rock ca fiind satanică. Documentul a fost publicat de bloggerul Paul Gabor, care l-a primit de la un elev. Textul arată că „propaganda care se face rockului face parte din planul de pregătire a unei noi ere în care toate religiile monoteiste să fie înlocuite cu religia unică, numită <<New Age>>”. Asfel, „prin ascultarea muzicii rock intri sub acţiunea duhurilor necurate, eşti stăpânit de haos, de înclinarea spre violenţă şi sinucidere”.

Textul mai conţine citate care ar aparţine unor vedete rock, precum Paul McCartney, Mick Jagger sau John Lennon, ce ar demonstra că toţi au fost adepţi ai unui cult anticreştin. În plus, în document se mai sugerează că fanii acestui gen de muzică sunt în pericol. „Atenţie! Gândiţi-vă înainte de a imita pe idolii voştri că nimeni n-a câştigat din aceasta. Cei mai mulţi n-au idee despre aceste pericole. Dacă ar şti ce-i aşteaptă, n-ar asculta niciodată această muzică”.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite