Cum se vor desfăşura examenele naţionale anul acesta. Ordinul Ministerului Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii au aprobat, o serie de măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de către persoanele care au acces în unităţile de învăţământ, în condiţii de siguranţă, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2.

Cele două ministere şi instituţiile din subordinea acestora  - inspectoratele şcolare judeţene, direcţiile judeţene de sănătate publică - au responsabilităţi specifice în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, între 2 şi 12 iunie 2020.

Astfel, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar vor elabora şi vor aproba, în termen de 5 zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial  nr. 381/12.05.2020, o procedură proprie, în cadrul căreia vor fi stabilite modalităţile de desfăşurare a activităţilor de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare şi de ieşire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecţia unităţii de învăţământ. 

Potrivit actului normativ mai sus citat, insoectoratele judeţene şi al Municipiului Bucureşti trebuie să transmită Sirecţiilor de Sănătate Publică, cu cel puţin o săptămână înainte, perioada de desfăşurare a activităţilor la care aprticipă elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi intervalul orar. 

Tot ele verifică dacă materialele necesare igienei în incinte sunt asigurate. Triajul epidemiologic va fi asigurat în fiecare zi, respectiv măsurarea temperaturii – care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade Celsius - de către un medic sau asistent medical în fiecare unitate de învăţământ. 

Şcolile răspund de punerea în practică a acţiunilor de prevenire şi combatere a infectării cu noul coronavirus, de organizarea şi desfăşurarea activităţilor după consultarea cu reprezentanţii elevilor, părinţilor, sindicatelor şi a consiliului de profesori. 

Circuitele de intrare şi de iesire a elevilor vor fi clar stabilite de consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei şcoli. 

Dacă verun elev sau cadru didactic are simptome suspecte, nu va fi lăsat în şcoală. 

Participarea elevilor la cursuri va fi decisă de părinţii acestora, după evaluarea încadrării în grupele de risc. În cazul acestor elevi se va continua pregătirea online. 

Parcursul elevilor prin curtea şcolii va fi bine delimitat şi semnalizat, cu păstrarea distanţei fizice, elevii fiind însoţiţi de cadrele didactice atât la intrarea în şcoală, cât şi la ieşire. 

La intrarea în clase se vor asigura covoraşe dezinfectante, măşti de protecţi şi substanţe dezinfectante pentru mâini. Unitatea de învăţământ va asigura săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini. 

Măştile trebuie purtate tot timpul desfăşurării activităţii, iar igienizarea mâinnilor se va face des. 

Coridoarele, cancelaria, clasele, grupurile sanitare vor fi dezinfectate permanent, în sălile de clasă se vor afla maximum 10 elevi, iar durata cursurilor va fi de 3 ore pentru elevii de liceu şi 2 ore pentru cei de gimnaziu. Grupele de elevi vor păstra aceeaşi clasă pe tot parcursul pregătirii. 

La finalul activităţilor, elevii vor primi câte o mască nouă pentru a merge către casă. 

   

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite