Cum vor preda învăţătorii după noua programă, cu manualele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imagine, învăţătoarea Carmen Oncescu de la Şcola Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu" îi învaţă pe micuţi, alfabetul FOTO: Eduard Enea/Adevărul
În imagine, învăţătoarea Carmen Oncescu de la Şcola Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu" îi învaţă pe micuţi, alfabetul FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Învăţătorii vor preda la început de an şcolar după o programă nouă folosindu-se de vechile manuale şcolare de la clasele I şi a II-a, după cum a anunţat şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Problema este că tipărirea de noi manuale la clasa I va dura încă o lună, ceea ce înseamnă şi costuri în plus pentru minister, iar experţii se aşteaptă ca elevii să înveţe după vechile manuale până la sfârşitul anului şcolar.

Învăţătorii deja şi-au pregătit fişe după care să le predea copiilor la început de an şcolar şi se vor folosi de vechile manuale şcolare, până când vor avea noile cărţi, însă şi aşa există probleme. "Este unul dintre cei mai grei ani pe care i-am avut la clasa I, din lipsa materialelor didactice", spune Carmen Oncescu, învăţătoare la clasa I la Şcoala Gimnazială "Ion Heliade Rădulescu" din Capitală.

Oncescu predă în sistemul de învăţământ de 24 de ani şi spune că momente comparabil de dificile au fost atunci când s-a schimbat prima dată Legea Educaţiei, după 1989, şi când au fost introduse auxiliarele la clasă, însă nu s-a mai confruntat până acum cu o lipsă de materiale didactice. "Elevii au învăţat deja litere la pregătitoare, ştiu să citească etichete. Acum vom încerca să adaptăm vechile manuale la noile programe, dar vom folosi şi fişele făcute de noi", a spus învăţătoarea. 

La rândul ei, Cornelia Popa, învăţătoare la şcoala 194 din Capitală şi vicepreşedinte la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), spune că există şi posibilitatea utilizării auxiliarelor. "Problema este că elevii au nevoie de texte-suport, însă sarcinile de învăţare trebuie formulate conform noii programe. Oricum, învăţătorii s-ar fi folosit de vechile manuale, e mai bine şi cu acelea, decât cu nimic. Este o măsură de criză şi trebuie să salvăm cumva acest moment, în beneficiul copiilor", spune Cornelia Popa. 

Soluţia de moment va afecta, însă, intrarea pe piaţa învăţământului a manualelor digitale, spun experţii. "Nu prea au de ales acum, refacerea licitaţiei durează. Cred că unele şcoli deja utilizau vechile manuale, însă e o soluţie forţată de împrejurări şi o să decredibilizeze manualele digitale. Nu m-ar surprinde să se utilizeze vechile manuale până la sfârşitul acestui an şcolar", a spus Tincuţa Apăteanu, expert în educaţie şi blogger adevarul.ro.

Editorii: Este o decizie păguboasă

În scandalul licitaţiei pentru noile manuale şcolare, Ministerul Educaţiei i-a acuzat pe editori pentru întârziere, însă editorii le reamintesc oficialilor că licitaţia a fost întârziată cu luni de zile de minister. Startul trebuia dat în noiembrie 2013, însă Ministerul a stat cu documentele în sertar până în martie 2014 şi au fost nenumărate probleme cu documentaţia şi cu rezultatele licitaţiei, contestate de edituri la mai multe instituţii printre care şi DNA.

"De ce nu a dat drumul licitaţiei în noiembrie? De ce atâta lipsă de transparenţă? Ministerul nu a învăţat nimic din toate astea şi nu deschide dialogul cu editurile", a spus Claudiu Istrate, reprezentantul Uniunii Editorilor din România. El mai atrage, însă, atenţia, că la clasa I, elevii sunt lăsaţi să plece acasă cu manaulele, deci nu există un stoc de manuale în depozitele şcolilor pentru toţi copiii şi până vor fi retipărite, va mai dura în jur de o lună de zile. Istrate mai spune că decizia este "pripită şi păguboasă" fiindcă nu era prevăzută în bugetul ministerului.

Cum s-a ajuns înapoi la vechile manuale şcolare

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis joi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale. Premierul a spus că se va rezolva şi problema noilor manuale, dar a recunoscut că Educaţia este unul dintre portofoliile care îl nemulţumesc.

Noul an şcolar a început fără manualele noi, inclusiv în format digital, promise de oficialii din Educaţie pentru elevii de la clasele I şi s II-a, din cauză că licitaţia de achiziţie a lor a fost blocată de zecile de contestaţii.

Scandalul noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de 10 ani, însă procedura s-a împotmolit în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial, în luna aprilie, prin publicarea pe SEAP.

Primele documente de licitaţie au fost respinse de ANRMAP, au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate de Federaţia Editorilor din România. În iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului. Însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Ulterior, editorii nemulţumiţi au formulat nu mai puţin de 17 contestaţii, inclusiv o sesizare la DNA, susţinând că licitaţia a fost „viciată“ şi că nu s-au folosit criterii obiective în alegerea câştigătorilor (Siveco şi Editura Litera, respectiv CD Press).

Asta în condiţiile în care au fost nevoiţi să investească zeci de mii de euro pentru a scoate un model integral de manual nou pe care să-l aducă la licitaţie. Săptămâna trecută, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a anunţat că nouă sesizări au fost admise, şase doar în parte, ceea ce presupune „continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile“, depăşind termenul de 15 septembrie.

Odată selectate firmele, inspectoratele vor trimite ministerului manualele dorite, care vor putea da comanda spre tipărire şi imprimare pe DVD.


Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite