Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Cum vrea Ministerul Educaţiei să-i lase fără posturi pe profesorii fără har, din anul şcolar 2020-2021

2
15 Oct 2019 06:18:07
Autor: Vlad Terteleac

Aspiranţii la o poziţie didactică sunt nevoiţi, de anul viitor, să aibă finalizate cursurile psihopedagogice. Măsura a fost pusă în dezbatere de Ministerul Educaţiei ca parte a proiectului metodologiei de mobilitate pentru personalul didactic în anul şcolar 2020-2021 şi vine în contextul în care Monitorul Educaţiei pe 2019 al Comisiei Europene trage noi semne de alarmă cu privire la pregătirea cadrelor didactice din România.

Mai exact, vechea prevedere care arăta că cei care se se angajează în învăţământ „au obligaţia să finalizeze pregătirea psihopedagogică în termen de cel mult un an” ar urma să se schimbe într-o obligaţie de a face „dovada finalizării pregătirii psihopedagogice” atunci când se înscriu la titularizare. Măsura este parţial motivată de faptul că nu exista niciun proces de verificare a absolvirii modului psihopedagogic în perioada de un an în care cadrele didactice erau obligate să termine studiile. Astfel, modificarea obligă inspectoratele judeţene să verifice până la 30 ianuarie 2020 dacă cei care s-au angajat începând cu anul 2012 au absolvit cursurile psihopedagogice în acest interval.

O măsură de avarie pentru o problemă sistematică

„E o măsură de avarie. Modulele pshiopedagogice sunt mai degrabă o formalitate pe care mulţi o văd ca pe ceva ce poate fi plătit pentru a avea hârtia şi să poată intra în învăţământ. Nu există niciun fel de studiu care să evalueze impactul modulelor psihopedagogice, dar din experienţa mea nu funcţionează foarte bine. Sunt mai mult cauze pentru acest lucru: multe se fac în format inteniv, de foarte multe ore, în weekend-uri, ajungându-se la numărul de credite necesare într-un timp foarte redus. Iar asta ridică un semn de întrebare cu privire la calitatea acestor cursuri, mai ales că aveai stipulat că trebuie să faci un număr minim de ore de practică pedagogică şi n-a fost niciodată foarte clar în ce măsură absolvenţii chiar le făceau”, spune Sebastian Ţoc, sociolog şi cercetător în cadrul ICCV.

Având în vedere şi rezultatele obţinute la examenele de titularizare şi definitivat a cadrelor didactice, modulele psihopedagogice din cadrul DPPD-uri (departemente pentru pregătirea personalului didactic) nu par că-şi ating scopul. De altfel, Legea educaţiei prevede încă din 2011 înlocuirea lor cu masterate didactice, dar măsura nu a fost respectată niciodată. „Din 2011, aceste DPPD-uri trebuiau înlocuite cu masterate didactice – conform legii, au fost într-un fel de vid legislativ. Deşi scria acest lucru în lege, nu s-au făcut niciodată metodologii care să spună cine poate să organizeze aceste masterate didactice şi prin diverse ordine de ministru s-a perpetuat, practic, ideea de modul psihopedagogic”, a mai explicat Ţoc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Focseneanu Carmen Doina
16.10.2019, 13:30:21

pot exista profesori cu har care sa predea f. bine si fara cursuri de psihopedagogie. Pot avea aceste cursuri si sa predea execrabil sau mai deloc. Oricum obligatia acestor cursuri ii mai face pe unii cu bani (cei care tin cursurile), pe altii sa plateasca pt un carton/foaie. Mai nou acum la licee sunt profesori de specialitate care nu stiu mai nimic si pun copii sa copieze intr-o veselie din carti si de pe net. O stiu de fiica mea (cls. a XI a, profil economic, finante). Fiul meu a terminat Fac. de St. Ec. la Univ. Transivania BV / Ec. Turismului, Comertului si Serviciilor, a facut modul de pedagogie, a dat examen, scris, cu predare la elevi si cica nu poate preda decat la cls. I-VIII unde nu are ce preda, maxim IX-X. I se mai cere alt modul la master care nu-l poate face intrucat a schimbat profilul la master la marketing desi este in aceesi facultate. Nu poate face al 2-lea modul nici gratis nici cu plata intrucat s-a aschimbat legea in 2017 / asa a fost raspunsul. SI SE FAC CURSURI DEGEABA DACA NU AI PILE LA INSPECTORATUL SCOLAR NIU OBTII UN JOB. AU NOROC NEPOTI/NEPOATE, CUNOSTINTE ALE D-NILOR INSPECTORI SAU ALTE PERSOANE.

+1 (1 vot)
Focseneanu Carmen Doina
16.10.2019, 13:36:14

In plus la Min. Invatamantului daca faci o plangere in scris iti raspund directori care nu stiu sa citeasca ca lumea, interpreteaza ce vor si raspund cu bucatele din lege/legi care uneori nu au legatura cu problema sesizata. Eu sunt Stan Patitul si nu numai la Min. Invatamantului se intampla asa. Astia sunt cei ce ne conduc si sunt pusi la ministere, majoritatea pe pile, "in familie" si pe "linie de partid".

+1 (1 vot)