Curs digital Eco pentru elevii de gimnaziu şi de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Şcolii verzi este realizat de trei organizaţii de mediu    FOTO: Greeninitiative
Proiectul Şcolii verzi este realizat de trei organizaţii de mediu    FOTO: Greeninitiative

Elevii vor putea învăţa la şcoală, de la anul, educaţie ecologică într-o manieră practică, cu materiale gratuite digitale şi ore în aer liber, parte din platforma Şcoli Verzi, creată de ONG-urile de mediu.

În total, 30 de şcoli şi 2.400 de elevi din Bucureşti, Maramureş, Sălaj, Călăraşi, Ploieşti şi Braşov vor pilota în anul şcolar viitor un altfel de opţional de educaţie ecologică, în care teoria pe suport digital se îmbină cu practica în mediul înconjurător, pentru a-i învăţa pe elevi să devină cetăţeni responsabili într-un mod plăcut. Iniţiatorii proiectului ce va fi lansat astăzi, speră ca acest curs să fie predat în toată ţara, aşa cum a ajuns şi cursul de Educaţie financiară implementată de Banca Naţională a României (BNR).

Felicia Ienculescu-Popovici, unul dintre iniţiatori, spune că momentan se lucrează împreună cu profesori la definitivarea materialelor didactice pentru acest opţional. „Vom avea un manual al elevului, un ghid al profesorului şi o culegere de joc în aer liber. Toate acestea vor fi digitale şi gratuite. Profesorii pot să utilizeze un calculator cu un proiector la clasă ca să predea după ele, însă, la sfârşitul lecţiilor au şi o parte practică pe care trebuie să o facă, un proiect de ecologie, cum am făcut cu elevii în timpul săptămânii Şcoala altfel“ , a spus Ienculescu-Popovici, coordonator la Platforma Şcoli Verzi, director la Asociaţia Greenitiative

Ecologie interdisciplinară

Ea a lucrat timp de mai mulţi ani cu elevi în mai multe şcoli, unde a ţinut prezentări pe teme ecologice, sau în timpul săptămânii Şcoala Altfel, chiar la ea în casă. Se implică din pasiune, deoarece ecologia a devenit un mod de viaţă pentru Felicia Popovici: locuieşte într-o casă realizată din materiale eco, unde vin şi elevi să facă ore practice de ecologie. Copiii învaţă să planteze un copac, să colecteze deşeuri şi mai învaţă despre problemele climatice ale planetei la aces curs, făcând conexiuni cu alte materii.

manual ecologie greeninitiative

„Opţionalul la care lucrăm acum are şi o latură interdisciplinară, combină elemente de geografie, tehnologie, biologie. Deseori copiii îmi spun că până acum nu s-au gândit din perspectiva aceasta şi pentru ei este mult mai interesant să vadă legătura dintre diferite elemente pe care ei le învaţă separat la şcoală“, a spus Ienculescu-Popovici. Elevii învaţă să fie cetăţeni eco În plus, a adăugat ea, culegerea de joc în aer liber va avea proiecte pe care copiii să le poată face practic, asemenea proiectelor extraşcolare.

manual ecologie greeninitiative

„Vor avea şi proiecte de implicare civică: să colectaeze deşeurile separat, să facă o grădină a şcolii sau să găsească soluţii pentru problemele practice din şcoala lor. Vrem să le oferim şansa să facă ceva legat de viaţa de zi cu zi“, a adăugat ea.

manual ecologie greeninitiative

Proiectul Şcolii verzi este realizat de trei organizaţii de mediu – Asociaţia Greeninitiative, World Wide Fund for Nature (WWF) România şi Viitor Plus cu bani de la Eea Grants, un fond asemănător fondurilor europene, însă realizat cu bani de la trei ţări care nu sunt membre UE – Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Românii nu sunt destul de informaţi cu privire la problemele de mediu

Un astfel de proiect este necesar pentru a creşte nivelul de informare şi educare al românilor pe chestiuni privind mediul înconjurător, spun iniţiatorii.

Conform Eurobarometrului Special Attitudes of European Citizens towards the Environment (martie 2008), la capitolul Informaţie de mediu, la întrebarea “Cât de informat vă simţiţi pe tema chestiunilor de mediu?”, românii se situează alături de bulgari pe ultima poziţie, doar 30% dintre cei intervievaţi considerând că sunt informaţi.

Acelaşi studiu repetat în 2011, relevă o îmbunătăţire a procentului celor care se consideră bine informaţi pe teme de mediu în România: 47%. Totuşi, România rămâne în coada clasamentului, mai precis pe penultimul loc din UE, foarte departe de ţări precum Suedia, Danemarca sau Marea Britanie unde peste 75% sau chiar 80% din populaţie se consideră bine informată.

În plus, conform Raportului de Cercetare şi Analiză privind Protecţia Mediului în România Urbană intitulat „Gândeşte politici verzi„ realizat în 2008 de Fundaţia Terra Mileniul III şi Asociaţia ALMA-RO, elevii sunt cuprinşi (alături de casnice şi de persoane care trăiesc din prestaţii sociale de nivel redus) în segmentul “eco-indiferenţilor”(p.8), confirmând ipoteza noastră care plasează o parte din cauzele problemei în sistemul educaţional. 

Primul manual digital de ecologie din România

Manual digital de eco pentru micii şcolari Iniţiativa nu este prima de acest gen. În 2013, compania Holcim lansa pe piaţa românească primul manual digital de ecologie – Lecţia Verde. Opţionalul de educaţie ecologică se predă în 250 de şcoli cu manualul în versiunea printată. Prin comparaţie, acelaşi manual în format digital poate fi introdus în peste 5.000 de şcoli unde există calculatoare şi conexiune la internet.

Încă din anul 2006, în mai multe judeţe din ţare a fost introdus opţionalul "Educaţie ecologică şi de protecţie a mediului", care se adresează nivelului preşcolar, primar şi gimnazial (clasele V-VII).


Universitatea Ecologică din Bucureşti, prima instituţie particulară de învăţământ superior din România şi singura universitate cu profil ecologic

VIDEO Cum arată primul manual digital din România

Seminarii în şcoli şi grădiniţe din 87 de comune, pentru combaterea poluării apei cu nutrienţi

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite