Cuvinte pronunţate greşit: printre cele mai banale
Cuvinte dintre cele mai banale sunt stâlcite adesea în discursurile publice şi în mass-media, generând confuzie în rândul ascultătorilor. Iată însă că există câteva reguli ortoepice (de pronunţare corectă) care ne pot ajuta să discernem cum să rostim corect cuvinte cu pronunţie deosebită.
Regulile de pronunţie corectă a cuvintelor au la bază criterii precum vechimea cuvintelor în limbă, statutul de cuvinte împrumutate, tradiţia sau contextul fonetic, potrivit Isabelei Nedelcu, autoarea cărţii 101 greşeli gramaticale.
Printre cele mai frecvente greşeli se numără cele care privesc pronunţarea literei "e" în cuvinte neologice sau din fondul vechi al limbii, pronunţarea lui "x", înlocuirea lui "ă" cu "e" după consoanele "ş" sau "j" şi apariţia alternanţei "a/ea" după aceleaşi consoane "ş" sau "j".
Cuvinte pronunţate greşit: „idee” nu se rosteşte „ideie”
Neologismele care conţin litera "e" se rostesc euro (nu ieuro), epocă (nu iepocă), educaţie (nu ieducaţie), idee (nu ideie), alee (nu aleie), poezie (nu poiezie). Totuşi, câteva cuvinte din fondul vechi al limbii impun pronunţara diftongului "ie", precum formele pronumelui personal: ieu (nu eu), iel (nu el) iei (nu ei), ieram (nu eram) etc. De asemenea, "aceea" se pronunţă "aceia" şi "aceeaşi" se pronunţă "aceiaş".
Cuvinte pronunţate greşit: „x” şi „cs”
O altă regulă este că litera "x" nu se pronunţă întotdeauna "cs", ci în funcţie de contextul fonetic, de vecinătatea altor sunete, grupuri etc.
Mai exact, ca regulă generală "x" se pronunţă "cs" atunci când este prima sau ultima literă a cuvântului sau când este urmat de o consoană: xilofon (csilofon), xenofob (csenofob), xerox (cserocs), pix (pics), excursie (ecscursie), export (ecsport).
În schimb, dacă "x" se află între două vocale, se poate reda fie prin "gz", fie prin "cs". Astfel, "există" se pronunţă "egzistă", "examenul" se pronunţă "egzamenul", "exemplu" se pronunţă "egzemplu". Totuşi, "aproximativ" se pronunţă "aprocsimativ", "axă" se pronunţă "acsă", "reflexiv" se pronunţă "reflecsiv".
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
2 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Va rog continuati. Poate se mai"desteapta" unii care-si pocesc limba. De ex.: auzim nume proprii de felul Rotaru, Butnaru, Cojocaru etc. scrise Rotariu, Butnariu,Cojocariu si care sunt pronuntate cu accent pe "i" pentru ca un cineva, auzind pronuntia banatenilor si moldovenilor cu "r" muiat , urmat de un "i" scurt asemanator semnului moale din l. rusa, s-a simtit dator sa-l scrie. Urmarea este ca "desteptii" au inceput sa mute accentul pe acesta.
Stimată redacție, de ceva timp s-a extins și continuă să se extindă în vorbirea curentă a multor oameni a construcției: ”CU SUBIECT ȘI PREDICAT !?” iar prin folosirea acesteia vorbitorii presupun că doresc să întărească ce au de spus ori să ofere astfel o notă de veridicitate suplimentară ?! Mie personal nu numai că mă agasează această exprimare dar din ce în ce mai mult mă și supără mai ales că după ce a fost lansată de moderatorii TV acum constat că începe să fie însușită și de invitații acestora. In cazul în care sunteți de acord cu punctul meu de vedere vă sugerez cu tot respectul că adoptați măsurile pe care le considerați potrivite pentru reintrarea în normalitate. Cu tot respectul, Țiți Șelaru