Şcoală

articolul anterior

Dacă în patru ani nu ai rezolvat nici măcar toaleta şcolii, de ce să fii din nou ales primar?

9
4 Jan 2020 15:18:39
Cristina Tunegaru

Faptul că primarii nu sunt interesaţi şi comunităţile sunt sărace, nu înseamnă că acei copii sunt condamnaţi să moară în toalete şi să le cadă tavanele în cap. Cine sunt primarii care în patru ani de mandat nu au fost în stare sa facă nici măcar o toaletă, ce partide îi susţin să fie realeşi în 2020?

Mii de copii din toată ţara se vor întoarce curând la şcoli cu toalete în curte. Mizerie, mirosuri grele, lipsă de intimitate şi igienă. Când se întorc în clase, sunt puşi în faţa teoriei despre spălatul pe mâini. Dar în şcoala noastră, teoria e una, practica e alta şi, în esenţă, şcoala nici nu îşi propune să formeze abilităţi de viaţă, practice. Copilul învaţă că şcoala e despre vorbe goale, dar frumoase pe care să le reciţi ca un copil cuminte. Unde să se spele copiii, dacă nu au chiuvetă şi săpun? Aceasta este una dintre cele mai grave rupturi între ceea ce predică şcoala şi ce învaţă de fapt. 

România reală arată aşa: unii copii din oraşe au sală de sport cu piscină, în timp ce alţii nu au nici unde să se spele pe mâini şi riscă mereu să se îmbolnăvească. Ţări la care ne uităm cu invidie pentru rezultatele în educaţie - Finlanda, Estonia - au investit enorm pentru condiţii egale de învăţare pentru toţi copiii, indiferent unde locuiesc. Şcoala din cel mai îndepărtat cătun este asemenea şcolilor din oraş. Vrem să copiem politici publice şi să obţinem rezultate rapide, dar nu vedem esenţa problemei: investiţii inegale în infrastructură şi resurse umane. 

Şcolile aparţin comunităţilor locale, nu Ministerului Educaţiei. Iar fiecare localitate are un primar care se pregăteşte de campania electorală în câteva luni. Dacă timp de patru ani de zile, nu ai putut să rezolvi nici măcar toaleta şcolii, ce pretenţie să ai să fii din nou ales? Comunităţile locale sărace nu pot cere primarului investiţii în educaţie, când oamenii trăiesc în condiţii precare.

Faptul că primarii nu sunt interesaţi şi comunităţile sunt sărace, nu înseamnă că acei copii sunt condamnaţi să moară în toalete şi să le cadă tavanele în cap. Noi, ca societate, avem o datorie inclusiv faţă de acei copii. Aş vrea să văd un raport realizat de Guvern care să arate situaţia reală a tuturor şcolilor. Să vedem, cine sunt primarii care în patru ani de mandat nu au fost în stare sa facă nici măcar o toaletă. Ce partide îi susţin să fie realeşi în 2020? 

Domnilor Ciolacu, Orban, Cioloş, Tăriceanu, Tomac, care e modelul de dezvoltare pe care partidele dumneavoastră îl propun României: mici baroni locali care pot să taie şi să spânzure în comună dacă astfel aduc voturi pentru partid? Vă delimitaţi de toţi primarii dvs. care nu rezolvă până în iunie problema minimală a igienei din şcoli? 

Dacă vrem o schimbare în educaţie, hai să facem şcoala o temă electorală de campanie, dar nu cu promisiuni, ci cu realizări concrete.

Avem o responsabilitate morală să îi protejăm pe aceşti copii de pericolul la care sunt expuşi zilnic în şcoli. Ei merg la şcoală sub ameninţarea bolii şi a accidentelor teribile. O ţară nu are nimic mai valoros decât copiii ei şi trebuie să depună toată energia pentru a-i proteja şi pentru a-i pregăti pentru viaţă. De aceea, cred că este datoria noastră să punem presiune pe administraţiile locale pentru a-şi îndeplini datoria pe care o au în educaţie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stan Toma
4.01.2020, 15:59:27

Poate se pot realiza transportul elevilor la școli din orașe unde condițiile sunt oarecum mai bune . Speranta ca vor rezolva primăriile, este o nerozie atâta timp cât multe primării nu sunt capabile nici sa asigure propriile salarii.

0 (4 voturi)
Lupul vinator
4.01.2020, 18:02:05

Romania este o TARA bogata , sint bani suficienti pentru salarii si pentru toalete . In Romania impartirea banilor este necinstita precum si indolenta primarilor este mare . Deci fiecare comunitate sa-i voteze pe acei primari care promit BANII NECESARI pentru realizarea unor conditii omenesti in scoli . Scoala ( Profesori _+ Elevii ) sa faca GREVA pentru a influenta opinia publica din comunitatea respectiva , privind desfasurarea si alegerea unor primari corespunzatori , pentru votarea unui PRIMAR care lupta pentru interesele SCOLI . Chiar este imposibil asa ceva ?????

+2 (6 voturi)
Stan Toma
4.01.2020, 19:30:42

Esti in eroare .

+3 (3 voturi)
Stan Toma
4.01.2020, 19:33:29

Problemele apar în comunități mici unde nu se poate susține bănesc activitatea educativă. Sunt cativa elevi pentru școli școli enorme de pe vremea "decreteilor". Soluții ar fi asigurarea transportului și comasarea.

+2 (2 voturi)
Sorin Ionascu
4.01.2020, 19:35:37

Duamna prefesoara di limba rumana, eu iti inteleg oful si, in principiu, sunt de acord. Dar te intreb si eu - acolo la tine la scoala nu ai invatat ca intr-un text NU se repeta frazele cu copy/paste? Sau ai facut scoala cu toate jurnaliz//dele spiriz//de habarniste care produc tot felul de orori scriptice si se iau la intrecere cu dancila prima?

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)