Şcoală

articolul anterior articolul urmator

De ce fac elevii români Religia şi nu Istoria Religiilor. Precizările halucinante ale Ministerului Educaţiei: Nu pot asimila noţiuni de doctrină religioasă

100
7 Mar 2017 19:49:04
Autor: Nicoleta Onofrei
Consilierul Romeo Moşoiu susţine că elevii nu pot asimila noţiuni de doctrină religioasă
Consilierul Romeo Moşoiu susţine că elevii nu pot asimila noţiuni de doctrină religioasă

Elevii de gimnaziu nu pot asimila noţiuni de Istoria religiilor, susţine consilierul din cadrul Ministerului Educaţiei, Romeo Moşoiu, care a încercat să explice pentru „Adevărul” de ce copiii fac Religia la şcoală şi nu Istoria Religiilor aşa cum recomandă Consiliul Europei, pentru a evita eventualele îndoctrinări.

Consilierul din Ministerul Educaţiei Romeo Moşoiu susţine că, din punct de vedere psihologic, copiii nu sunt pregătiţi să înţeleagă elementele de Istoria religiilor.
 
„Au fost şi sunt discuţii pe tema introducerii unei discipline «Istoria religiilor », dar noţiuni de Istoria religiilor sau teme din Istoria religiilor sunt abordate şi vor fi abordate în programa şcolară pentru clasele IX-XII, deci la copii de liceu. În noua programă avem capitole întregi care vor face referire la Istoria religiilor. La gimnaziu, nu, pentru că atunci când vorbim de gimnaziu, din punct de vedere psihologic, copilul cu vârstă cuprinse între 10 -14 ani  nu poate asimila noţiuni de Filosofia religiilor. Multe dintre ele se studiază în Facultate. Nu poţi pune un copil de clasa a V-a sau un copil de clasa a VII-a să abordeze o problemă care ţine de doctrină religioasă”, a explicat consilierul din cadrul Ministerului Educaţiei, Romeo Moşoiu.
 
În ceea ce priveşte programa şcolară pentru disciplina Religie-cultul ortodox, dezbătută până în februarie, şi care vizează că elevii trebuie să achiziţioneze competenţe precum „manifestarea unui comportament moral în acord cu valorile religioase”, consilierul a subliniat că aceasta a fost redactată „de către profesori universitari, oameni cu experienţă pe ştiinţele educaţiei, pe fiecare cult în parte, ţinând cont de problematica în care copilul acţionează”, a arătat Moşoiu.
 
„Este discriminatoriu să fac cerere în fiecare an”
 
Cât priveşte faptul că elevii nu fac anual cerere pentru a participa la cursul de Religie aşa cum se arată într-un ordin de ministru emis după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis în 2014, ca elevii sau părinţii acestora vor depune cerere de participare la ora de Religie în loc să mai depună cerere de retragere de la această oră, Moşoiu a spus că „ar fi o discriminarea ca părintele să facă an de an cerere pentru ora de Religie, mai ales că acum doi ani, când toţi părinţii din România au fost obligaţi să aleagă dacă doresc să facă ora de Religie, un procentaj de peste 93% din părinţi care şi-au dorit pentru copiii lor prezenţa la ora de Religie”
 
„Părintele face cerere o singură dată şi poate să se retragă oricând doreşte”, a mai spus Romeo Moşoiu. Asta deşi un Ordin de ministru arată că cererile pentru participarea la cursul de Religie trebuie făcute anual şi că nu se prelungesc automat. „În vederea prefigurării catedrelor, pentru elevii deja înscrisi în unitatea de învăţământ, cererile menţionate la alin. (1) si (3) se depun, de regulă, până la sfârşitul lunii decembrie, pentru anul şcolar următor”, arată ordinul MENCS nr.5232/2015.
 
Cum arată programa pentru Religie

Pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, a fost pusă în dezbatere doar programa pentru Religie - cult ortodox, deşi în România există 14 culte.
 
Ciprian Fartuşnic, directorul Institutului de Ştiinţele Educaţiei, susţine că a fost pusă în dezbatere doar programa pentru Religie ortodoxă, dar în pachetul cu 118 programe care va fi pubicat în Monitorul Oficial sunt toate programele pentru toate cultele oficiale cunoscute. „Ţine de timing, atunci l-am primit pe cel de religie ortodoxă”, a subliniat Fartuşnic.
 
Programele şcolare pentru gimnaziu au fost aprobate prin ordin de ministru, iar marţi urmau să fie publicate în Monitorul Oficial.
 
Frica de a pierde controlul
 
Potrivit experţilor în Educaţie, ora de Religie, aşa cum este prevăzută în noua programă pentru gimnaziu, seamănă a îndoctrinare şi prozelitism şi este dovada dorinţei de putere a Bisericii Ortodoxe Române.
 
„Problema tovarăşilor care predau Religia, dar şi a tovarăşilor cu planul cadru este frica de a pierde controlul, bani, oameni. Sunt mii de oameni care predau Religia cu binecuvântare. Are prea puţin de-a face cu ceea ce înseamnă disponibilitatea şi deschiderea pentru ca elevii să asimileze spiritualitate. Este vorba de manipulare în sens negativ, pentru putere şi influenţă. Ţara te vrea controlat, manipulabil. E alungarea din rai, în momentul în care gândeşti, ai muşcat din pomul cunoaşterii, atunci începi să gândeşti critic, să îţi pui întrebări şi e posibil ca instituţiile să nu aibă oameni de acest fel, pentru că emit opinii. Ori controlăm, ori nu controlăm”, explică Marian Staş.
 
Mai mult, ora de Religie ar ignora şi recomandarea Consiliului Europei potrivit căreia Religia ar trebui predată în şcoli doar ca Istorie a Religiilor.
 
Romeo Moşoiu  este cel care, în 2015, a cerut ca abstinenţa sexuală să fie promovată în şcoli, motiv pentru care APADOR-CH şi alte 13 ONG-uri au cerut demiterea consilierului de la Educaţie.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Cornel Cazacu
7.03.2017, 20:51:14

Am făcut Istoria Religiilor un an în facultate, a fost cea mai complexă și grea materie din acel an. Atâtea religii și culte, o întreagă amestecătură de ideologii și credințe. Trebuie să ai cunoștințe serioase de istorie și geografie. Pentru un copil cred că ar trebui să cunoască propria religie și date despre celelalte religii din țara sa. Dacă dorește mai mult să aprofundeze în particulare.

-1 (35 voturi)
Romanul
7.03.2017, 22:14:51

Probabil că în facultate ai făcut Istoria religiilor la nivel de Mircea Eliade.Se poate adapta pentru copii la nivelul lor de înțelegere. Și religia in forma ortodoxa presupune multe noțiuni abstracte, denumirea ori nu tocmai comune vieții cotidiene, o geografie a locurilor sfinte, o istorie a poporului ales căci despre acest popor vorbim . Și legat de aceasta, este un paradox că acest popor a fost persecutat in istorie de creștini în condițiile în aer Biblia, Vechiul testament, este istoria poporului lui Dumnezeu de peste 5.000 de ani, iar Evangheliile, Noul testament sunt poveștile unor evrei despre care ar crede că au fost discipolii evreului Iisus.Xespre daci învățăm cat sa de cheme că învățăm ceva, dar învățăm istoria unui popor străin . Halal educatie! Că Biblia este o carte plina de contradicții, atrocități, moravuri străine vieții actuale, o carte de groaza raportată la puterea de înțelegere a unui copil, plus descrierea unui univers paralel Universului în care trăim, cu Rai și Iad, locuite de ființe fantastice.......Ce sa mai continui, alt scenariu de film SF de groază. Și am să închei cu faptul că de insistă mult cu ierarhia clerului, supunerea totala, necondiționată fata de cler, ascultarea fiind plăcută Domnului și neascultarea fiind un păcat cu mult mai greu decât ucidere a unui om. Frumoasa învățătura!

+11 (29 voturi)
marius cristian
7.03.2017, 21:09:31

Stas , Cernea , Moise - acelasi drac in alta ipostaza. 89% dintre romani s-au declarat crestini ortodocsi , 91% dintre parinti au facut cerere pentru copiii lor de a urma Ora de Religie - Crestin Ortodoxa , nu Istoria Religiilor sau alte chestii generaliste. Dar democratia LGBTQ-ista globalista nu se inCURca in procente , curlanderii neo-comunisti stiu mai bine decat noi ce este mai bun pentru noi , exact precum inaintasii lor bolsevici.

-12 (26 voturi)
b. e.
7.03.2017, 21:43:57

Religia este ceva, istoria religiilor este altceva. Nu incurcati cele doua lucruri.

+9 (9 voturi)
Popescu Ion
7.03.2017, 21:59:14

[ Romani 5:19 ] "19. Caci, dupa cum prin neascultarea unui singur om, cei multi au fost facuti pacatosi, tot asa, prin ascultarea unui singur Om, cei multi vor fi facuti neprihaniti." Esenta religiei crestine este salvarea prin credinta in moartea,ingroparea si invierea salvatorului nostru Isus Hristos care este Fiul lui Dumnezeu. Crestinismul nu are nimic de a face cu incercarea de a respecta legea,iar daca tu crezi acest lucru inseamna ca esti pierdut. Crestinismul consta in a doua nastere supranaturala a individului. Crestinismul consta in interventia supranaturala a lui Dumnezeu in viata individului,pentru iertarea,salvarea si reabilitarea acestuia. Cultul ortodox este doar un legalism infect. Credeti ca Dumnezeu Tatal si-ar fi lasat Fiul sa sufere pe cruce daca era posibil ca voi sa meritati prin faptele voastre (botez,viata morala etc.) sa ajungeti in rai? Exista adevar si minciuna prietene.Daca una din ele le exclude pe celelalte,si toate impreuna acopera toate cazurile posibile inseamna ca ori:una este cea adevarata si restul sunt niste minciuni sau toate minus una sunt adevarate si una este cea falsa. Predarea istoriei religiilor reprezinta trivializarea sacrificiului Fiului lui Dumnezeu. Cei ce doresc predarea istoriei religiilor sustin religia antihristului ce va uni toate religiile false: ortodoxism,catolicism,islam,hinduism,budism etc intr-un singura. Exista 2 mari religii: 1 cea adevarata-crezi in Isus Hristos si esti salvat.Fara ca tu sa ai un merit,prin bunatatea lui Dumnezeu. 2 cea falsa- in care trebuie intotdeauna sa "faci ceva" sa te botezi,sa faci fapte bune,sa meditezi,sa persecuti infideli etc.Cea de a doua religie este intotdeauna cea mai numeroasa,si este cea care o persecuta pe prima. [ Matei 7:13 ] "13. Intrati pe poarta cea stramta. Caci larga este poarta, lata este calea care duce la pierzare, si multi sunt cei ce intra pe ea." [ Galateni 4:29 ] "29. Si, cum s-a intamplat atunci, ca cel ce se nascuse in chip firesc prigonea pe cel ce se nascuse prin Duhul, tot asa se intampla si acum" Judecata Domnului va veni iar cei pierduti vor arde de vii in iad.Nu e o gluma,de aceea Isus a a suferit atat de mult pentru tine. Draga prietene sa stii, oricine poate ajunge in rai,ORICINE. Daca citesti si vrei sa fii salvat,sa ajungi in rai,am o veste buna pentru tine. Isus a murit, a fost ingropat si a inviat dupa 3 zile pentru a-ti ierta pacatele. Crede acest lucru si vei ajunge in rai. Este atat de usor.Doar crede!!!!! [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." cum-ajung-in-rai.info

-15 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările