Şcoală

articolul anterior articolul urmator

De ce s-a dublat numărul de violenţe în şcolile bucureştene într-un singur an

4
25 Oct 2018 16:10:51
Autor: Florinela Iosip
Imagine de Arhivă
Imagine de Arhivă

Violenţele din şcoli s-au dublat pe hârtie faţă de anii precedenţi, explicaţia fiind una simplă, spun specialiştii în educaţie: profesorii raportează tot mai des agresiunile care se petrec în unităţile de învăţământ.

Numărul violenţelor din unităţile de învăţământ preuniversitar din Capitală a fost mai mult decât dublu în anul şcolar 2017/2018 comparativ cu perioada 2016-2017. Cel puţin aşa arată ultimul raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB). Concret, dacă în urmă cu doi ani numărul total de violenţe înregistrate la nivelul şcolilor a fost de 139, în anul 2017-2018 numărul cazurilor raportate a crescut la 326.

 Dintre acestea, 218 au fost clasificate ca fiind atacuri la persoană, 35 - atentate la securitatea unităţii şcolare, 10 - atentate la bunuri, iar 63 au fost considerate ca fiind alte fapte de violenţă în spaţiul şcolar. Acelaşi raport arată că patru profesori au fost sancţionaţi pentru acte de violenţă faţă de elevi în anul şcolar 2017 – 2018.
 

Potrivit specialiştilor, dublarea numărului de cazuri este o consecinţă a faptului că elevii sunt încurajaţi să raporteze agresiunile din incinta şcolilor, iar profesorii sunt îndemnaţi să nu le mai ascundă sub preş, pentru a se putea lua măsuri. Cu toate acestea, cifrele prezentate în raportul citat reprezintă doar vârful aisbergului, atrag atenţia reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti (IŞMB).

„În fiecare zi au loc zeci de acte de violenţă în şcolile din Capitală. În sala de clasă, însă, au loc cele de tip verbal. Cele mai grave acţiuni, în sensul de bătăi sau alte violenţe, au loc în spatele şcolilor“, a declarat pentru „Adevărul“ Ştefania Manea, purtătorul de cuvânt IŞMB, care  a mai punctat că nu existe diferenţe semnificative între sectoare.
 
Cadrele didactice raportează tot mai des violenţele din şcoli
 
Ultimul raport realizat de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) arată o realitate îngrijorătoare: 28 % dintre elevii din România nu se simt în siguranţă în şcoli sau se simt doar parţial în siguranţă. Principala explicaţie a specialiştilor în privinţa acestui fenomen este că violenţa din societate ajunge să se transmită şi în comportamentele tinerilor. Astfel, starea de teamă pătrunde chiar şi într-un spaţiu, precum şcoala, în care copiii ar trebui să se simtă în siguranţă.
 
„Situaţia este una extrem de complexă. Pe de o parte, copiii manifestă tot mai multe comportamente violente ca răspuns al perpetuării sau chiar creşteriii unor fenomene sociale. Sunt mulţi elevi cu părinţi plecaţi în străinătate şi crescuţi de bunici sau copii ai căror părinţi trec printr-un divorţ. Cel mai grav, însă, este când cei mici sunt nevoiţi să asiste la comportamente violente în sânul familiei şi atunci reproduc la şcoală ceea ce văd acasă”, este de părere Andreia Bodea, directorul Colegiului Naţional I. L. Caragiale.
 
Pe de altă parte, cadrele didactice sunt mai conştiente de faptul că ar trebui să raporteze violenţele din clasă. „Preferă să acţioneze din timp, atunci când au de-a face doar cu violenţe exprimate la nivel verbal precum bullyingul sau atacul la persoană, astfel încât acestea să nu se transforme în comportamente care să pună în pericol integritatea fizică a copiilor din jur“, a completat Bodea.
 
Cum se poate interveni

Specialiştii de la UNICEF România propun mai multe soluţii de intervenţie în cazul situaţiilor de violenţă în şcoli. Una dintre ele este identificarea timpurie a elevilor cu potenţial violent şi a cauzelor care pot determina manifestări de violenţă  din partea acestora, prin implicarea cadrelor didactice şi a personalului specializat (consilieri şcolari, psihologi, asistenţi sociali, mediatori).

Apoi, UNICEF subliniază nevoia elaborării şi derulării unor programe de asistenţă individualizată pentru elevii implicaţi (ca autori sau ca victime) în cazuri de violenţă. O altă soluţie ar fi implicarea activă a elevilor în programe de asistenţă derulate de către şcoală în parteneriat cu alte instituţii specializate (Poliţia comunitară, Autoritatea pentru Protecţia Copilului si Adopţie, autorităţile locale, ONG-uri specializate). Nu în ultimul rând, UNICEF propune valorificarea intereselor şi aptitudinilor elevilor care au comis acte de violenţă prin implicarea lor în activităţi şcolare şi extra-şcolare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

MadWolf
25.10.2018, 16:59:55

Sa fie de vina cresterea numarului de raportari SAU faptul ca de fapt impotriva infractorilor minori nu exista masuri care sa fie si eficiente si legale in acelasi timp?

MadWolf
25.10.2018, 17:02:02

P.S. Chestia aia a UNICEF cu "valorificarea intereselor şi aptitudinilor elevilor care au comis acte de violenţă prin implicarea lor în activităţi şcolare şi extra-şcolare" e apa de ploaie... asta daca nu cumva UNICEF isi propune sa valorifice cumva interesele extrascolare pentru bataie, alcool, tutun si droguri ale pramatiilor.

Ion Popescu
25.10.2018, 20:49:24

DOAR ISUS SALVEAZA!!! [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." E ireal.Scolile sunt niste zone unde domina faradelegea. Pe strada oamenii care se comporta violent sunt incatusati de politie. In inchisori detinutii violenti sunt opriti de gardieni. La munca angajatii ce se comporta nepotrivit sunt combatuti de sefi dar in scoli copilul poate face ce vrea fara a-i fi frica de repercursiuni. E ireal. [ Proverbe 13:24 ] "24. Cine cruta nuiaua, uraste pe fiul sau, dar cine-l iubeste, il pedepseste indata. - " Probabil unii gandesc ca ar fi mai bine ca statul sa coordoneze pana si viata de familie. Ei evident ca nu doresc ca tu sa-ti disciplinezi copilul.Ce le pasa lor.Vor suferi ei daca el abandoneaza scoala? Vor suferi ei cand va veni drogat sau beat,sau cand politia va veni sa-l caute?Binenteles ca nu. Ii va pasa statului cand fiul tau va muri de supradoza pentru ca nu l-ai putut constrange sa renunte la un anturaj dubios? Nu.Vei indrazni sa critici programul de protectie sociala a statului? Iti vor raspunde:"Nu vrei ca cei neajutorati sa fie protejati?" Oricine poate ajunge in rai,ORICINE. Draga prietene daca citesti si vrei sa fii salvat,sa ajungi in rai,am o veste buna pentru tine. Isus a murit, a fost ingropat si a inviat dupa 3 zile pentru a-ti ierta pacatele. Crede acest lucru si vei ajunge in rai. Este atat de usor.Doar crede!!!!! Nu trebuie sa renunti la pacatele tale sau sa te reabilitezi,oricum nici nu vrei si nici nu vei putea. Trebuie doar sa crezi ca Isus ti-a platit pacatele murind,fiind ingropat si inviind dupa 3 zile. Crede si vei avea certitudinea ca vei ajunge in rai. Astfel Dumnezeu a hotarat ca noi sa fim salvati. [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." [ Fapte 16:30-31 ] "30. i-a scos afara si le-a zis: "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" 31. Pavel si Sila i-au raspuns: "Crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit tu si casa ta." " cum-ajung-in-rai.info

Alexandru Preda
25.10.2018, 19:11:18

Motivele sunt în unele cazuri lipsa celor șapte ani de acasă, în a le cazuri violenta în familie și în alte cazuri lipsa de supraveghere și îndrumare a copiilor de către părinți.

Modifică Setările