Şcoală

articolul urmator

De ce tratăm elevii ca pe nişte puşcăriaşi?

45
14 Dec 2013 14:09:46
Cristian Ghingheş

Incidentul petrecut joi seară la Internatul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău, când o elevă de 15 ani a ajuns în comă la spital după ce încercat să părăsească incinta pe fereastră, aduce în prim-plan o problemă reală din învăţământul preuniversitar.

Chiar dacă ce urmează să vă relatez pare desprins din filme, faptele sunt următoarele. Pentru că părăsirea internatului este interzisă după ora 22:30 fără acordul pedagogului, uşa de la intrare fiind încuiată, două eleve din clasa a IX-a de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău au vrut să plece din cămin folosind metoda „amantul”.
 
Cele două fete au improvizat o frânghie din cearşafuri, au legat-o de calorifer, au deschis geamul şi au trecut la acţiune. Prima a reuşit să ajungă jos fără probleme, însă, din nefericire, cea de-a doua a căzut de la câţiva metri, fiind transportată în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Prima a ajuns şi ea la spital, însă cu atac de panică.
 
Poate că, aşa cum spune conducerea liceului, fetele nu erau din cele mai disciplinate. Poate că se duceau să mănânce. Poate că se duceau să se distreze. Poate că se duceau să îşi cumpere ţigări. Nu în jurul a ceea ce voiau să facă în oraş trebuie să existe o dezbatere, ci, cred eu, pe marginea următoarei întrebări: este normal ca elevilor să li se interzică părăsirea internatului după o anumită oră? Dar a şcolii în timpul orelor de curs?
 
Am terminat liceul în 2012, deci memoria e proaspătă, şi vă pot spune că ieşirile pe fereastră sunt ceva obişnuit. Unii o fac ca să se amuze, alţii pentru că vor să meargă până la patiseria de la colţul străzii şi paznicii nu le permit să părăsească incinta şcolii nici măcar în pauze.
 
Acum s-a întâmplat la un internat, dar gândiţi-vă că, dacă vom ţine în continuare elevii închişi în şcoală, fără a le permite să iasă din instituţia de învăţământ nici măcar în pauze, astfel de accidente nu sunt departe de a se repeta. Din păcate, o mare parte dintre liceele şi şcolile din România au adoptat această măsura. 
 
Am activat în Consiliul elevilor, mi-am reprezentat colegii atât la nivel de liceu, cât şi la nivel judeţean. Dacă atunci ar fi existat astfel de reguli, care limitează libertatea individuală a elevilor, aş fi luat atitudine.
 
Le cerem elevilor să ia decizii privind viitorul lor, dar îi ţinem închişi în şcoli ca pe nişte animale, sub pretextul că aşa vom combate absenteismul. Vom reuşi să ne ţinem adolescenţii la şcoală numai atunci când le vom oferi acestora un sistem educaţional care să alterneze „toceala” cu metodele non-formale şi cu învăţarea prin experimentare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Freija Vanir
14.12.2013, 14:45:42

În liceul, "pe vremea mea", exista un "chioșc" care ne vindea măcar sanvișuri și gume la suprapreț, dar și ăla exista doar uneori, un an da, un an ba. Marea noastră pasiune era să fugim la cofetăria din capătul străzii, dar asta se putea doar sărind pe geam. Evident, geamurile de la parter erau mereu cu gratii... Dacă vrei să încui elevii, măcar oferă-le condițiile necesare pentru a cumpăra ce au nevoie, că nu ai mereu absorbante în cameră când ai o "urgență".

+2 (8 voturi)
calu
14.12.2013, 15:10:47

Nene tinere ... cu terminatul liceului in 2012,in vremea mea ,acum vreo...trei sau patru decenii,se proceda la fel,adica....levii erau cazati in camine ,isi vedeau de ...treaba invatatului ,nu aveau tendinte de...evadare,evadarea in aerul barului cu fite,in cel al clubului,in cel al cosumului exagerat de alcool si...toate cele ...,pana la cel sexual.Chestia cu...chioscul pica,nu te mai strofoca ....sa convingi cu astfel de....ipoteze.Aloooo,unde-i educatia de...altadata?O cauta elevii si,din pacate,n-o gasesc.Poate gasesc ministrii educatiei,ministri ce se schimb....ca ciorapii,o modalitate mai aproape de ...cerintele si educatia elevilor.Treziti-va bai.....guvernanti pana nu-i prea taraziu ,iar daca dormiti veti fi....treji atunci cand ,din invatamantul romanesc,nu se mai...poate scoate decat niste...rebuturi.

+2 (18 voturi)
Radu Mircea
14.12.2013, 15:14:50

Saritul gardului la internat era sport olimpic inca de pe vremea mea . Insa acum observ ca se incuie usa la blocul internat . Ma intreb in cazul unui incendiu sau cutremur , cind conteaza fiecare secunda , stapinul cheilor facea infarct sau era matol pe unde ieseau elevii ???

+7 (11 voturi)
calu
14.12.2013, 15:23:42

Si atuncea se incuia usa ,numa"ca tu ,ca de fiecare data,esti....negredinciosul...Mircea.Cum crezi ca,in zilele....fitelor de astazi,elevii pot fi ...controlati?Controlul tine de buna educatie a elevului ,de respect fata de profesor, de....ei,ca de fapt ...daca stiu sa se respecte pe ei...insasi ,respecta si pe cel care-i este...invatator.

0 (12 voturi)
Radu Mircea
14.12.2013, 15:41:54

# calu Marturisesc ca nu am incercat "deliciile" internatului dar fiindca din patru clase paralele doar eu si inca un bastinas nu stateam la internat cunosc destul de bine regimul din acea vreme . Pot sa spun ca mi-am ratat cariera de contrabandist ---iti inchipui Calule ce de tigari , pileala , scrisori de la gagici , bilete la film treceam prin filtrul portii ???--- Niciodata nu se incuia usa la internat dar existau elevi de serviciu , pedagogi de serviciu la permanenta . Si care pedagog avea camera exact linga intrare .

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (45)