Decalarea vacanţelor şcolare, dezbătută în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentari USR-PLUS propun ca vacanţele să depindă de zona geografică şi de anii de studiu
Parlamentari USR-PLUS propun ca vacanţele să depindă de zona geografică şi de anii de studiu

Vacanţe şcolare decalate pe zone geografice şi pe ani de studiu. Este propunerea legislativă a deputatului USR-PLUS Alin Apostol. Motivul: creşterea beneficiilor industriei turismului din România.

„Susţin adoptarea unui «nou model de vacanţă» pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe ţări europene, poate fi şi o soluţie cu impact pozitiv asupra economiei naţionale. Şi în România putem implementa împărţirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanţa intersemestrială cu durata de o săptămână pe rând şi fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susţinerea educaţiei printr-o succesiune a datei de debut al anului şcolar în septembrie”, argumentează Alin Apostol. 

Iniţiatorul propune ca anul şcolar să înceapă pentru clasele 0-IV inclusiv, a VIII-a şi a XII-a, în prima zi de luni a lui septembrie, iar pentru clasele a V-a, până la a VII-a şi a IX-a până la a XI-a, în a treia zi de luni a lui septembrie. 

În acest fel, susţine deputatul, în doi ani se pot dubla veniturile operatorilor din turism şi se vor majora încasările firmelor care organizează tîrguri şi evenimente. 

„Nu are legătură cu educaţia“

Pentru a opera o astfel de modificare a structurii anului şcolar este nevoie de modificarea Legii Educaţiei naţionale nr. 1/2011. „Din punctul meu de vedere, nu se poate aplica la noi. Această propunere nu cred că va trece nici de Cameră şi nici de Senat. Ce face un părinte care are 2-3 copii în diferiţi ani de studiu?”, este de părere Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar din România.  

La rândul lor, elevii nu înţeleg sensul iniţiativei legislative. „Din păcate, nu există niciun fel de raţiune din punct de vedere educaţional. Este privită problema strict din punctul de vedere al turismului. Va fi destul de greu de coordonat la nivel naţional o mişcare de genul acesta şi ar fi, cum să spun, ultima piesă din puzzle-ul acesta haotic al structurii anului şcolar. Vacanţele decalate pe regiuni nu este principala problemă pe care o are acum sistemul de învăţământ. Cred că trebuie să ne uităm la impactul pe care-l au vacanţele asupra procesului de învăţare al elevilor şi să ne străduim ca acestea să fie poziţionate astfel încât să nu dea peste cap acest proces, cum a fost cu aceste două săptămâni în plus de vacanţă care au fost adăugate acum şi care vor scoate cu siguranţă foarte mulţi elevi din ritm. Apoi, trebuie să ne gândim şi la organizarea examenelor naţionale, dacă vor fi afectate şi cum”, conchide Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

Proiectul a fost semnat de mai mulţi deputaţi USR-PLUS şi a intrat în procedură legislativă la Cameră. Senatul este cameră decizională în acest caz. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite