Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Decizia MEN despre caietul de lucru la materia „Dezvoltare personală”, unde un personaj este numit „Grasa”

0
10 Oct 2019 15:10:27
Autor: Simona Chirciu

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a solicitat joi, în mod oficial, Editurii SC Ars Libri Prof SRL, deţinătoarea auxiliarului didactic „Dezvoltare personală pentru clasa pregătitoare - Caiet de lucru”, „înlocuirea textului care a generat controverse cu un text care să respecte specificul disciplinei şi programa şcolară sau înlocuirea în totalitate a respectivului text”.

Manualul pentru clasa pregătitoare, a căror autoare sunt Adina Grigore şi Cristina Toma va fi înlocuit. Pentru următoarele ediţii retipărite se va utiliza varianta corectă a auxiliarului, se arată în decizia Ministerului Educaţiei, remisă Adevărul. 

Solicitarea CNEE are ca temei punctul de vedere exprimat de specialiştii în Ştiinţele Educaţiei care au constatat că textul nu corespunde exemplelor de activiţăţi de învăţare menţionate în programa şcolară. 
 
Punctul de vedere al experţilor în Ştiinţele Educaţiei este următorul:
 
 
La începutul lunii octombrie, Adevărul a arătat cum mai mulţi părinţi au postat pe Facebook o lecţie din caietul de lucru, despre o fetiţă cu probleme de greutate, poreclită Grasa, fiind revoltaţi de lipsa de substanţă a povestirii şi pentru că ar fi încurajat stereotipurile despre copiii supraponderali. Titlul poveştii este „Chipul din suflet”. Textul face parte din capitolul „Autocunoaştere şi atitudine pozitivă faţă de sine şi faţă de ceilalţi- Schema corporală”. Textul insistă însă pe faptul că fetiţa supraponderală din poveste este hărţuită de către colegii săi şi poreclită „Grasa”.
 
„De când se ştia era o fetiţă foarte grasă.Ti se părea că e cu multi ani mai mare decât colegii ei.Inca de la grădiniţă colegii ei au poreclit-o GRASA. (…) Colegii râdeau de ea şi o strigau într-una:grasa,grasa! Când se apropia de ei sa De(n.red. greşeală) joace, fugeau de ea, unora fiindu-le chiar frica. Nu avea prieteni şi stătea mai tot timpul singura.(…)”. 
 
Unii părinţi şi-au arătat indignarea faţă de text, pe Facebook. „Sunt furioasă! Aşa ceva este inadmisibil! Nu pot accepta că în clasa pregătitoare exista acest text scris de 2 femei care au pur şi simplu o afacere cu manuale! Adina Grigore şi Cristina Ipate-Toma.
Sa vorbim despre Grasa! Îngrozitor! Nu am cuvinte! Nu spun cât de prost sunt realizate aceste cărticele pentru pregătitoare, nu spun cât de aberant sunt formulate şi ce grafica proasta au, ci că un text povesteşte despre o fetiţă poreclita GRASA! Oribil! Ruşine autoarelor!”, a postat un părinte. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările