DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%.

Dintre cei 6.651 de candidaţi la examenul de definitivat, doar 3.409 au reuşit să obţină nota 8, cea mai mică notă de trecere. Cel mai ridicat procent de promovare (82,35%) s-a înregistrat în judeţul Gorj, iar cel mai scăzut în judeţul Călăraşi, unde doar puţin peste 30% dintre candidaţi au obţinut dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Candidaţii înscrişi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie - iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din totalul celor 8.567 de candidaţi înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, din data de 18 iulie, 7.889 de candidaţi. S-au prezentat la examenul scris 7.400 şi au finalizat proba 6.651 de candida-i.

Pentru sesiunea din acest an, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivat în învăţământ să fie 8 şi nu 7. O altă noutate a fost acordarea dreptului de a susţine examenul şi celor care au vechime de doar un an la catedră.

DEFINITIVAT 2013 Sindicate: rezultatele la examenul de definitivat, pe măsura salarizării

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că „rezultatele la examenul de definitivat sunt cele previzibile având în vedere faptul că în ultimii 23 de ani politica guvernelor faţă de salarizarea din învăţământ a fost iresponsabilă“.

„Salariile foarte mici din acest domeniu au făcut ca, an de an, numărul tinerilor cu vocaţie pentru meseria de dascăl care să se îndrepte către învăţământ să scadă şi astfel au pătruns în sistem oameni care nu au nicio tangenţă cu această nobilă profesie, pentru aceştia domeniul fiind o simplă soluţie de moment pentru un câştig mizer“, se arată într-un comunicat de presă al federaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite