Deputatul PNL Marilen Pirtea: PSD preia controlul direct asupra salariilor profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL şi rectorul Universităţi de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, acuză coaliţia de guvernare că vrea să preia controlul asupra mecanismului de salarizare a profesorilor din mediu universitar de la autorităţile locale.

Redăm mai jos, integral, poziţia deputatului:

Proiect legislativ cel puţin suspect, trecut pe repede înainte prin Parlament. PSD preia controlul direct asupra salariilor profesorilor. Social-democraţii au iniţiat demersurile în Parlament pentru o schimbare majoră în plata salariilor profesorilor, mutând această atribuţie de la autorităţile locale către Ministerul Educaţiei, respectiv inspectoratele şcolare judeţene. Este, de fapt, revenirea la vechiul sistem de dinainte de 2012, anularea unui proces important de descentralizare

Cu totul surprinzătoare este viteza cu care trece în aceste zile prin Parlament proiectul legislativ de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, alături de prim-ministrul Mihai Tudose, fiind adoptat de Camera Deputaţilor în trei săptămâni de la înregistrare. Ca o comparaţie, am avut ieri pe ordinea de zi proiecte chiar şi din 2009, care înregistrează, aşadar, ani de zile de amânare înainte de a intra în dezbaterea plenului. De aici, două mari semne de întrebare. De ce această grabă, în fond? Şi care este interesul real pentru Dragnea şi Tudose în acest demers? Explicaţiile oficiale ale iniţiatorilor fac referire la întârzierile generate de sistemul actual. Totuşi, vorbim despre un sistem care funcţionează. Da, sunt sincope, dar acestea nu justifică implicarea directă a celor deja menţionaţi şi nici graba de a implementa această măsură de la 1 ianuarie 2018.

 Probabil, cea mai importantă motivaţie reală, oferind explicaţia vitezei cu care este condusă această iniţiativă legislativă spre adoptarea în Parlament, constă în intenţia oamenilor din PSD de a prelua controlul direct asupra salariilor profesorilor, preluând atributul descentralizat al plăţilor de tip salarial de la administraţiile locale şi cedându-l reprezentanţilor din judeţe ai Ministerului Educaţiei Naţionale, adică şefilor Inspectoratelor Şcolare Judeţene. Cu alte cuvinte, aceste inspectorate nu doar că îşi vor exercita în continuare un control formal şi legal asupra segmentului profesional al cadrelor didactice şi nedidactice din şcoli şi licee, dar se intenţionează şi trecerea la un nou nivel de control asupra resurselor umane din preuniversitar, de această dată financiar.

Cealaltă prevedere din proiectul legislativ, amânarea şi reeşalonarea plăţii sumelor ce sunt datorate personalului din învăţământ până după 2020, sume stabilite ca urmare a hotărârilor judecătoreşti, este o decizie scandaloasă şi discutabilă, care însă încearcă să ascundă cea mai dură lovitură dată personalului din învăţământ, operată prin mutarea controlului finanţării salariilor cadrelor didactice şi nedidactice de la consiliile locale şi primării la inspectoratele şcolare judeţene. În acest fel, deciziile de redistribuire a sumelor pentru finanţarea salariilor şi indemnizaţiilor se vor afla în mâna inspectorilor şcolari generali din judeţe, oameni loiali PSD, care sigur vor avea tentaţia de a utiliza politic această pârghie financiară.

Solicităm Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României şi plenului Senatului să respingă această iniţiativă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, nocivă pentru învăţământul românesc, ale cărei consecinţe se vor traduce într-o nouă repolitizare a şcolilor, exercitată prin controlul plăţilor salariale de către inspectorii şcolari generali.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite