Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Deschideţi şcolile (şi cartea de învăţătură)

9
22 Jan 2021 08:15:19
Mihail Neamtu

E iarnă, e frig, e beznă şi-i pustiu în multe sate din România. Şcolile sunt închise. Bibliotecile, aşişderea. Bisericile, deopotrivă. Unde să te îndrăgosteşti de studiu şi carte? Pe ecranul telefonului mobil? Acolo, ştiinţa adevărată e-n competiţie cu pornografia. În plus, 800.000 de elevi chiar n-au acces la internet. Alţii au net, dar n-au discernământ, cărţi sau tablete. Atunci, oare, cui îi lăsăm?

Pe vremuri, materia principală a şcolii o reprezenta studiul sau lectura. Educarea frazei era un reflex natural al inteligenţei. Gândirea sănătoasă din clasă întărea legătura de amiciţie între tinerii învăţăcei şi dascălii încărunţiţi. Orele de seminar la facultate aveau ţinută europeană: se citeau texte în limbi vechi, se traduceau clasici, se deprindea respectul pentru adevăr. 

Profesorul era, în primul rând, profesor. Vocaţia de gazetar, politician sau diplomat nu motiva absenţa de la cursuri sau improvizaţia bibliografică. Întâlnirile între maestru şi ucenic erau adesea informale şi, astfel, lipsite de emfază. Nimic costisitor ori suprarealist într-o prietenie cu un „Mai Ştiutor.”

Corespondenţa pe teme ştiinţifice cu un coordonator de teză părea accesibilă şi firească. Scrisorile de recomandare nu se pastişau, în fugă şi la grămadă. Deplasările la conferinţele internaţionale asigurau ieşirea ritmică din provincialism. Privilegiul investiţiei în tinerii de excepţie anihila orice calcul egoist al mediocrităţii. 

Şcoala nu erau un debuşeu pentru diverse întreprinderi lucrative, ci legământul fidelităţii faţă de proiectul cunoaşterii şi idealul formării lăuntrice.

Astăzi ne aflăm într-un mare impas. E greu să ne întoarcem în trecut şi e de prisos să ne lamentăm la început de an. Totuşi, cum vor recupera pruncii defavorizaţi orele pierdute într-un an de pandemie? Ce facem cu fenomenul inegalităţii sociale, al distanţei dintre elevii marilor oraşe şi elevii micilor comune, unde există şcoli chiar fără apă, căldură şi curent electric? România îşi permite, oare, să distrugă viitorul a milioane de copii? 

Sunt foarte puţine ţări care au închis toate şcolile (datele se găsesc pe site-ul UNESCO, unde vedem că România este în compania unor ţări africane, a Mongoliei sau a Kazahstanului). În statele democratice, decizia s-a luat conform principiului subsidiarităţii, de la şcoală la şcoală şi de la regiune la regiune.

Ca profesor şi părinte, ca om de dreapta şi ca om al cărţii, spun că şcolile din mediul rural neafectat de pandemie trebuie redeschise! De la caz la caz, acolo unde situaţia este gravă, decizia de închidere poate fi menţinută, dar autorităţile trebuie să se asigure că elevii pot învăţa.

Nici un elev nu trebuie abandonat. Nici un copil nu trebuie lipsit de lumina ştiinţei şi mângâierile carte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

A.S.
22.01.2021, 10:59:33

Domnule Neamtu, un prim contra-argument: asistenta medicala la sat este EXTREM de deficitara. Asta ca sa nu spunem ca lipseste cu desavarsire. Al doilea contra-argument: si nici starea de sanatate a populatiei de la sate nu e deloc pe roze. Au o multime de comorbiditati care-i fac tinte sigure pentru covid. Cei mai multi dintre ei n-au fost in viata lor macar la un control medical de rutina, nu mai zic de vreunul de specialitate. Isi duc cum pot si cum stiu bolile fara sa fie luati in evidente pe nicaieri. Al treilea contra-argument: si nici situatia financiara, ca sa-si poata permite tratament acasa. Ca daca sunt dusi la spital se-alege praful de gospodarie, cine da mancare la vaca, la porci, la cal, la oi? Asa ca, imi pare rau, suna frumos chestia cu "deschideti scolile" dar viata oamenilor e mai importanta. Invatatura se mai poate recupera (pentru cine vrea) dar mortul de la groapa nu se mai intoarce. Si cei in pericol maxim sunt exact persoanele in varsta, cei pe care-i admiram atata pentru ca ei sunt cei care sunt pastratorii traditiilor si cei care dau specificul satului romanesc.

-2 (6 voturi)
Ce ar spune Isus
22.01.2021, 11:34:02

Corect. Deschidem cartea de invatatura, si aflam lucruri noi, de exemplu Teoria Evolutiei. Sau faptul ca Terra e o farama intr-o galaxie farama din universul cunoscut. Deschidem cartea de istorie si aflam ca incepand de la Cruciade si pana la atacul de ieri din Bagdad, majoritatea crimelor au fost perpetrate de gandirea religioasa. Mai citim si de Giordano Bruno, si de preafericitii antivaxxeri... hmmm. Pe urma citim de crimele comise, fara exeptie de timp sau spatiu, de extrema dreapta. Pe urma il citim pe Mihail 'minciunel' Neamtu, si gasim foarte multa ura impotriva lgbt si a strainilor in general. Vezi domnu neamtu ca nu e buna cartea?

+10 (14 voturi)
Promoroaca
22.01.2021, 13:06:53

"Deschidem cartea de invatatura, si aflam lucruri noi, de exemplu Teoria Evolutiei." Unde ati invatat sa mintiti in asa hal ? La scoala ? Sau acasa ? Daca ii zice Teorie cum mintiti c-ar fi o chestie noua ? E o teorie exact ca teoriile lui Mama Omida care trebuie interzise la scoala . Si mai treceti pe la scoala sa invatati ca Terra e in mijlocul Universului si e singura cu viata . Nu e o chestie oarecare cum mint cei ce l-au invatat pe Marx si Hitler .

-3 (3 voturi)
A.S.
22.01.2021, 13:24:56

Ce ar spune Isus: desteapta p...opii, cine vrea sa citeasca, citeste. Cine vrea sa recupereze, recupereaza. Si cine vrea sa se duca la scoala, se va duce la scoala. Dar asta dupa ce ne vaccinam (whatever, cine vrea). E greu de priceput? E nevoie sa-ti desenez? P.S. Eu unul abia astept sa ma vaccinez, pentru ca dupa aia o sa pot sa le spun celor care nu s-au vaccinat ca daca nu-i duce capul urmeaza selectia naturala. Si ca ma bucur pentru ei ca vor fi "selectionati".

-9 (11 voturi)
Valahu Duios Manglea
22.01.2021, 13:22:32

Mi -a mers la inima scriitura ta, Frate Neamtule.

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările