Ce opţiuni au elevii care dau admiterea la liceu anul acesta, la Adevărul Live: „Există un interes crescut pentru Ştiinţele Naturii şi dotările din licee”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Despre noutăţile din oferta de licee de anul acesta, la Adevărul Live    FOTO: Adevărul / Marian Iliescu
Despre noutăţile din oferta de licee de anul acesta, la Adevărul Live    FOTO: Adevărul / Marian Iliescu

Astăzi, de la ora 14:00, am discutat despre oferta liceelor din Bucureşti, prezentată în cadrul Târgului "Oferta Educaţională", şi despre admiterea de anul acesta, unde media Evaluării Naţionale va reprezenta 75%, faţă de 50%, anul trecut.

Corina Buzoianu: La Spiru Haret, avem mai multe specializări, mai ales pe bilingv.

Anul acesta există un mare interes pentru Ştiinţe Naturii şi cele de Ştiinţe Sociale, au întrebat însă şi de Mate-Info. Îi interesează mult bilingvul, dacă avem laboratoare funcţionale, îi interesează opţionalele, dacă se potrivesc cu ceea ce vor studia ei.

Aleg Ştiinţele Naturii pentru a se putea orienta ulterior către Medicină.

Se pune mare accent pe limba engleză, pe conversaţie în limba engleză.

Pe partea de Filologie, 9,48 anul trecut, a fost şi cea mai mică medie. 

Opţionale pe Informatică nu avem, dar mai mult pe Uman, pe Real încă se lucrează. Pe Ştiinţe le aducem în fiecare săptămână un medic ca să înţeleagă foarte bine ce înseamnă meseria de medic, nu ştiu ce specializări sunt.

Corina Buzoianu FOTO Marian Iliescu

Diriginţii se ocupă de partea de consiliere în carieră.

Cei de la Mate-Info sau Ştiinâele Matui meg cpă tre medică sau Poli, cei de la Uman mai mult spre Comunicare-Jurnalism.

Învăţământ tehnologic

Gabriel Zorzini: Acum e mai mare interesul către liceul tehnologic, pentru că există mentalitatea în rândul părinţilor că şcoala profesională e un lucru negativ, josnic.

Am avut şi exemple care arată că pot ajunge foarte sus şi cu şcoala profesională.

La liceul tehnologic problema e că este prea puţină practică, angajatorii exact de asta se plâng, elevii nu învaţă meserie. Noi la UCECOM am introdus o zi pe săptămână de practică, cu acordul elevilor şi al părinţilor, sâmbăta sau duminica, tocmai pentru a compensa această lipsă.

Rata de angajare la noi este undeva la 90% şi foarte important e parteneriatul cu agenţii economici, noi avem cam 300 de astfel de parteneriate. Întâi elevii merg la practică, angajatorii ne cer concret ce vor (10 mecanici şi 6 tinichigii) şi apoi îi păstrează şi ca angajatori.

Gabriel Zorzini FOTO Marian Iliescu

Târgurile acestea sunt o idee foarte bună. Spaţiul este însă insuficient pentru multitudinea de şcoli din Bucureşti.

Corina Buzoianu: Am observat acest interes pentru Ştiinţele Naturii, dotările din liceu, dacă avem catalog virtual sau table interactive. Noi avem aşa ceva din fericire.

Florentina Ruse: Toţi cei care vpr să studieze la licee bilingve trebuie să treacă întâi de testele de aptitudini. Dacă ia peste 60 de puncte candidatul se consideră admis, fără acest test nu poate da admitere la licee bilingve.

Ponderea de 75% a Evaluării Naţionale: Anul trecut au fost medii semnificativ mai mari la nivel de Capitală, s-ar putea să coboare acum, nu mult, dar nu înseamnă neapărat că media la liceu va scădea.

Mulţi părinţi făceau confuzie între Bilingv şi Intensiv. Noi avem un număr mai mare de studiu al limbii engleze pe săptămână, ore predate de profesori străini din Marea Britanie, SUA, au opţionale adaptate, pregătire pentru certificatele internaţionale, ore de deschidere către cultura americană şi britanică, interacţionează cu foarte mulţi străini.

Din 170-180 de absovenţi de clasa a XII-a, un sfert au plecat în străinătate, anul acesta ceva mai mult de o treime. Majoritatea în Marea Britanie, câţiva SUA, iar anul aceasta mai mulţi au mers în Olanda şi Belgia.

Avem 6 clase pe an, 3 de real, 3 de uman, spaţiul nu ne permite să şcolarizăm mai mulţi.

Despre opţionale

Gabriel Zorzini: Elevii noştri de la estetică merg la casele de bătrâni, la casele de copii, le îmbogăţeşte sufletul, le arată şi lumea pe care nu o vedem la TV, o lume dură.

Corina Buzoianu: Rata de promovare la Bac la noi e de 98%. Cei care pică la noi, există şi cazuri în care un copil are probleme şi nu se mai poate pregăti. Avem ore de pregătire suplimentară pentru toate clasele de a XII-a, facem şi pregătire remedială pentru cei care au absentat, dar trebui să vrea şi ei.

Avem un caz de abandon, în clasa a XI-a.

Gabriel Zorzini: La noi, rata de promovare e la un sfert la liceele tehnologice, tinerii nu vin aici pentru Bac, vin pentru o meserie, nu au avut unde să se ducă pracrtic, o să vedeţi cum va creşlte spectacuklor sdupă 3 ani, pt că vor veni cei care chiar vor un liceu, restul la şcoli profesionale.

Când vine vorba de eşec sunt de obicei probleme din familie, noi avem elevi care muncesc ca necalificaţi ca să-şi ajute familia.

Sfaturi pentru elevi

Corina Buzoianu: Să înveţe, încă mai au timp, şi sperăm ca această admitere să facă o selecţie a copiilor valoroşi, cred că selecţia va fi mai bună anul acesta, asta şi dacă nu se vor da subiecte atât de uşoare, cred că anul acesta va fi altfel decât anul trecut.

Gabriel Zorzini: Calea tinerilor va fi mult mai clară. Părinţii trebuie să se gândească la copii, la ce le place, la adevăratul lor nivel, ei pot merge la profesională, pot face şi liceul la seral şi apoi să meargă şi la facultate, dacă îşi doresc acest lucru.

Avem oameni care au terminat facultăţi şi vin la noi la cursuri de recalificare pentru că nu-şi găsesc la job,

Corina Buzoianu: Sunt dificultăţi de angajare şi pentru absolvenţii de academii economice, aşa că elevii ar trebui să se orienteze din timpul liceului, să vadă ce vor, ce se cere pe piaţă.


Alături de noi, în platou, vor fi profesoara Corina Buzoianu de la Colegiul Naţional "Spiru Haret", unul dintre ele mai bune licee din Bucureşti, şi directorul Gabriel Zorzini de la Colegiul UCECOM "Spiru Haret", liceu cu ofertă educaţională pentru învăţământul tehnologic şi profesional. 

De asemenea, prin telefon ni se va alătura şi profesoara Florentina Ruse, de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală, unde admiterea se face cu proba de competenţe lingvistice.

Împreună vom discuta despre oferta liceelor din Bucureşti, prezentată la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Târgului "Oferta Educaţională", care a avut loc în Bucureşti. De asemenea, vom mai discuta şi despre principalele noutăţi de anul acesta: ponderea Evaluării Naţionale la admitere, care va fi de 75%, în loc de 50% cât a fost până acum, şi introducerea învăţământului profesional cu durata de trei ani. 

Ştiinţele Naturii şi Mate-Info rămân cele mai căutate specializări la liceu, în timp ce liceele tehnologice şi şcolile profesionale au atras puţini vizitatori la târg. 

„Au venit cei care au medii mari şi se gândesc dacă să aleagă «Vianu» sau «Mihai Viteazul», au fost mai mult părinţi, dar şi elevi, inclusiv de clasa a VII-a, interesaţi de Mate-Info. Au întrebat de medii, dar şi de activităţile extraşcolare, iar elevii au vrut să ştie cum sunt profesorii, atmosfera“, povesteşte Ioan Budea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, instituţie pe locul 3 în Capitală.


ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice

Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc

Admitere la liceu cu suspans în 2014

GHIDUL ADMITERII LA LICEU 2013 Broşura cu ofertele tuturor liceelor din Bucureşti a fost publicată de ISMB

ADMITERE LICEU 2013 Noutăţile liceelor din Capitală: mai multe clase de Ştiinţe şi Mate-info în engleză

REPARTIZARE LICEU 2013 Topul specializărilor cu cea mai mare medie de admitere din ţară. Harta locurilor libere

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite