Dezastrul socialismului educaţional. Şi ce ar trebui să conţină o adevărată reformă a educaţiei

5
14 May 2018 14:08:14
Alex Vesa

5 Comentarii

andrei ionescu
15.05.2018, 14:23:26

"Este absurd, de exemplu, ca un profesor să nu îşi poată educa propriul copil, dar să poată educa sute/mii de copii în cadrul şcolii la care este angajat." Zau ? Pai ce il invata un profesor de geografie pe propriul sau copil despre derivarea functiilor compuse, despre chimia organica, despre electromagnetism ?

+2 (2 voturi)
Scorilo
17.05.2018, 11:27:44

De 30 de ani tot "reformam" sitemul de invatamant...Si,cu cat il reformam mai mult,cu atat mai mult jinduim dupa sistemul din invatamant anterior lui 1990 ! ACEASTA-I REALITATEA ! Ministrii au venit,care mai de care mai "priceput" si mai "destept", cu tot felul de idei tampite care au pus invatamantul pe butuci ! Invatamantul slab a dus (si duce) la o societate slaba ! O societate condusa de absolventi de facultati particulare,la F.F. ! Ca si in economie,ne vor trebui (daca se va intampla...) ani multi sa refacem ce s-a distrus. PS. Satele reprezentau inainte o sursa importanta de oameni (ca numar si valoare) pe care societatea se sprijinea...Acum,in jur de 1% din cei nascuti la sate reusesc la facultate...DIN CAUZA SISTEMULUI ! Nu ca ar fi mai putin inteligenti decat cei nascuti mai "devreme"...

+1 (1 vot)
Remus Octavian Mocanu
18.05.2018, 04:02:03

Vesa e complet ilogic: nu exista nici o legatura, cu atat mai putin una de la cauza la efect, intre o educatie centralizata si de stat, si rezultatele alea negative listate de invatator. Omul si-a pus ochelarii de cal ai ideologiei si tzine o predica politica, nu o pledoarie argumentata sau cu vreun contact cu realitatea. In statisticile internationale sistemele de educatie de stat, cum e cel chinez, sudcorean, finlandez, suedez sau norvegian, sunt campioane. Descentralizarea poate fi utila intr-un context favorabil al unei culturi a responsabilitatii si cu un corp profesoral inalt educat (in Finlanda de ex. toti invatatorii au un grad universitar de ciclu II), tot asa cum in alte situatii culturale si economice centralizarea functioneaza mai bine. Daca in Romania educatia a decazut asta este ptr ca prea des romanii, si profesorii odata cu ei, au intelles ca libertatea este o scutire de responsabilitate sau masca ptr incompetentza. La fel cum democratia a dat ocazie hotzilor sa captureze parghiile puterii legislative si executive cu care sa faca legil ale talharilor, tot asa si daca le dai profesorilor nostri inca si mai multa latitudine vei obtine un balamuc si mai mare (daca se mai poate asa ceva). Ballivernele lui Vesa pe post de solutii sunt tot atat de eficace si utile ca si legile votate de social-democrati si liberali in parlamentul roman. Vesa si idolii lui nu ne explica cum se face ca reformele "de piata" din SUA au esuat in crearea acelui progrees adus de "competitzie." - scolile private (finantzte de stat) au rezultate tot atat sau mai proaste decat scoile publice, asta in conditiile in care prin statut acestea beneficiaza de un atout de marca in raport cu cele publice, anume privilegiul de a alege elevii (cei mai buni). Fetisistului cu un creier mic dar ideologiziat, chiar si contra-perfornantzele pot parea atractive,,,

Olteanu Dan
18.05.2018, 23:59:31

Scoala trebuie sa aiba in centrul atentiei elevul nu profesorul. Programa trebuie sa puna in prim plan dezvoltarea abilitatilor nu acumularea de cunostinte pe care oricum marea masa a elevilor le pierd dupa cativa ani. Reforma trebuie inceputa din facultatile care pregatesc viitori profesori si invatatori. Asta daca s-ar dori cu adevarat. Elitele noastre sunt mediocre inepte si corupte dar nu suficient de proaste incat sa nu inteleaga ca un invatamant performant inseamna o concurenta mai mare pentru ele si odraslele lor.

+1 (1 vot)
Titus Livius
19.05.2018, 14:45:06

Rar mi-a dat dat sa vad niste idei mai distrugatoare la adresa invatamantului. Dupa parerea autorului totul trebuie sa se transfere la privat.... orice patronas privat sa poata emite diplome dupa bunul plac. Privatii nu au dovedit pana acum decat un singur lucru: Profitul... ceea ce nu-i rau... doar ca in invatamant profitul inseamna cati mai multi cursanti si cat mai multe diplome..... ceea ce nu are nimic de-a face cu calitatea invatamantului. Cred ca autorul o fi absolvit Facultatea de Management si Psihologie de la Tecuci sau Faurei !!!