VIDEO Mario Demezzo, de la Uniunea Editorilor din România: „De şapte ani, piaţa editurilor de manuale a stagnat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, de la ora 13:00, în studioul Adevărul Live s-a dezbătut situaţia noilor manuale, care vor ajunge pe băncile şcolilor din septembrie 2014 împreună cu varianta lor digitală. Ministerul Educaţiei a lansat, săptămâna trecută, licitaţia pentru acestea, însă editurile vor avea la dispoziţie în jur de şase săptămâni pentru realizarea lor, în loc de şase luni, cât au cerut editorii.

În studio au fost prezenţi Mario Demezzo de la Uniunea Editorilor din România, şi Paul Balogh, cofondatorul firmei Read Forward, care a realizat primul manual digital din ţară - "Lecţia Verde".

Mario Demezzo: „În discuţii directe cu ministrul Remus Pricopie, eu i-am spus că avem nevoie de minimum 6 luni de zile pentru a realiza manualele. El ne-a dat o programă, dar nu ne-a dat nişte condiţii tehnice de redactare. Editorii nu au avut după ce să se ghideze.“

Mario Demezzo: „E cazul să se schimbe manualele, sunt vechi. Sunt depăşite fizic şi moral, de trei ani de zile spun că manualele trebuie schimbate. Remus Pricopie vrea să facă acum un heirupism. Ori ministrul nu înţelege diferenţa dintre «ingrediente» şi «reţetă», ori a strecurat reţeta unui editor, unui agent.“

Mario Demezzo: „E nevoie de autori care să scrie manualele. Acest lucru e un pic deosebit – trebuie scris după o programă, să aibă anumite specificaţii tehnice legate de text şi imagine. E nevoie de redactori de manuale. Cel mai recent manual din România s-a făcut în 2007. De şapte ani, piaţa editurilor de manuale a stagnat. Să fii redactor de manual e un lucru foarte specific. Este periculos că se creează un precedent care nu va duce la o reformă a manualelor.“

Paul Balogh: „O problemă mare între guvernare şi toţi ceilalţi este o bătălie lingvistică. Noi vrem şase luni pentru realizarea acestor manuale. Ministerul tace suveran, după care trânteşte nişte acte pe masă şi spune: în şase săptămâni trebuie făcute. Apoi, ce înseamnă în cazul acesta că a început o licitaţie? Au fost nişte consultări publice, s-au schimbat formatele, practic licitaţiile au pornit din iunie. Conform documentelor, licitaţia a început pe 7 martie. Pe 14 martie, apar alte documente antedatate care nu au fost făcute publice în noiembrie, nici pe 7 martie, ci abia pe 14. De ce? De ce ne jucăm de-a termenii, că licitaţia a început de un an?“

Mario Demezzo: „Programa nu e suficientă, ai nevoie de specificaţii tehnice. Structura unui manual îl poate influenţa în mod radical. Le putem face repede, dar de ce? Pe cine să mulţumim? Pe ministru? Scopul e să facem nişte manuale repede, sau să venim în sfârşit cu nişte manuale care să fie utile şi profesorilor, şi elevilor, să fie instrumente de lucru în clasă?“

Mario Demezzo: „Specificaţiile tehnice cu care au venit pe manualele actuale sunt foarte periculoase, pentru că schimbă accentul de la calitate către preţ. Criteriile calitative ale manualului scad, în timp ce criteriul preţ creşte.“

Paul Balogh: „Dacă vii cu un preţ care e mai mare de +17% faţă de cel mai mic preţ, tu nici nu intri în licitaţie, chiar dacă, potrivit formulei, erai cel mai bun şi-l luai. De ce ai condiţie eliminatorie de preţ?“

Mario Demezzo: „Procesul de evaluare al manualelor se desfăşoară astfel: sunt trimise manuale în fiecare şcoală, iar învăţătorii pot merge la bibliotecă să evalueze toate manualele, să aleagă, să facă recomandări, să spună care manual slujeşte mai bine pe plan local. În luna iulie, învăţătorii sunt în vacanţă, şcolile sunt în vacanţă. Cum pui manualele în consultare cu nişte şcoli în vacanţă?“

Paul Balogh, realizatorul primului manual digital din România aprobat de Ministerul Educaţiei, „Lecţia Verde“, a vorbit despre facilităţile unui astfel de manual. „Un manual electronic este un manual fizic transpus în digital, care te ajută să faci lucruri în plus. Ai video-uri, exerciţii, te ajută într-un proces de învăţare care suplimentează învăţarea directă; ele sunt gândite pentru a putea fi folosite de acasă.“

Paul Balogh: „Nu trebuie să mai argumentăm că trebuie să facem manuale digitale. Piaţa e foarte la început, majoritatea profesorilor nu le înţeleg. Miza nu este asta, dar ne pasă: ce vor face copiii noştri? În clasa a doua, copilul meu va învăţa la şcoală tot cu creta pe tablă, când acasă are tabletă?“

Ministerul Educaţiei a lansat săptămâna trecută, cu o întârziere de peste trei luni, calendarul şi documentele pentru licitaţia de manuale noi, care ar trebui să ajungă până pe 15 septembrie pe băncile elevilor din clasa I şi a II-a. Este vorba despre deja celebrele cărţi care vor fi disponibile în paralel în format clasic şi digital pentru Religie, Matematică, Ştiinţele Naturii şi Comunicare.

Despre manualele digitale, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că „vor cuprinde atât conţinutul celor tipărite, cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări“.

Editorii însă susţin că „e o utopie să credem că le vom realiza în şase săptămâni, că învăţătorii vor evalua manualele în luna iulie, când ei sunt în vacanţă, ca să nu mai vorbim că avem o lună la dispoziţie pentru realizarea tirajului şi distribuirea noilor manuale“, arată Claudiu Istrate, reprezentantul Uniunii Editorilor din România. El mai atrage atenţia că multe edituri renumite s-au retras din cursa manualelor pe parcurs din cauza dificultăţilor birocratice întâmpinate. Este vorba de edituri precum Nemira, Polirom, Rao sau Teora. „Se duce de râpă industria manualelor, gândiţi-vă că în 2006 a fost ultima achiziţie de manuale noi făcută de minister“, a mai spus Istrate.

„Pentru a realiza un manual bun îţi ia în jur de trei luni, iar editurile au la dispoziţie şase săptămâni. Sincer, cred că multe edituri nici măcar nu vor veni la licitaţie“, este de părere Paul Balogh.

Pricopie: Unii editori nu vor să se schimbe nimic, pentru că pierd bani

Întrebat de "Adevărul" dacă noile manuale vor ajunge la timp pe băncile şcolilor, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că editorii au avut, de fapt, mai mult de şase luni la dispoziţie având în vedere că programele şcolare au fost anunţate acum un an. "Editorii (unii dintre ei) nu vor să se schimbe nimic, pentru că pierd bani. Programele au fost anunţate acum un an, condiţiile de redactare au fost anunţate în iulie. Prin urmare, au avut la dispoziţie mai mult de şase luni", a declarat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai declarat miercuri dimineaţa, la o conferinţă de presă, că manualele care au greşeli vor fi refuzate şi cele cu inexactităţi vor fi retrase imediat, iar valabilitatea cărţii şcolare nu va mai fi nelimitată, ci de cel mult patru ani.

"Întrucât au apărut unele reacţii ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitaţie pentru noile manuale din învăţământul primar, doresc să fac câteva precizări: planurile cadru, programa şi specificaţia tehnică au fost aprobate încă din luna octombrie, astfel că discuţiile editurilor, potrivit cărora au la dispoziţie doar şase săptămâni pentru a redacta noile manuale în formă tipărită şi digitală, este incorectă, ele având la dispoziţie un an şi trei-patru luni", a spus ministrul Remus Pricopie, potrivit Mediafax.

"În anumite situaţii excepţionale, valabilitatea manualelor ar putea fi extinsă cu încă doi ani"

Pricopie a mai zis că atenţia Ministerului Educaţiei se concentrează asupra elevului.

"Sunt foarte multe voci care spun de ce cărţile nu ajung mai repede în şcoli, alţii care spun că timpul este prea scurt. Ideea este că sunt stricate anumite mecanisme care au funcţionat în avantajul editurilor, nu al şcolii. Manualul, dacă are o greşeală, este refuzat, dacă sunt sesizate greşeli şi inexactităţi, manualul este retras imediat. Totodată, manualul nu mai are aprobare nelimitată, ci de cel mult patru ani. Avem cărţi în care în continuare ne învecinăm cu Iugoslavia. Pot spune că, în anumite situaţii excepţionale, valabilitatea manualelor ar putea fi extinsă cu încă doi ani, dar hai să fim serioşi, să fie clar acum, nu voi reveni asupra manualelor. Avem obligaţia să aducem pe masa elevilor manuale proaspete. Cine nu doreşte, să nu participe la licitaţii", a mai spus ministrul, precizând că domeniul este reglementat prin legi care trebuie respectate.

Pricopie a precizat că instituţia responsabilă de aceste manuale este Ministerul Educaţiei, iar acesta stabileşte şi regulile.

"Este interesant să existe cât mai multe manuale şi fiecare carte şcolară va fi evaluată separat. Avem un sistem deschis, în care orice editură poate reveni în anumite momente. În cazul în care s-au sesizat inexactităţi, editura poate retrage cartea, dar reveni după ce a corectat. Cine nu este de acord cu aceste specificaţii, să nu se înscrie la licitaţii. Vor fi livrate toate manualele plătite de şcoli, iar CD-urile vor fi puse pe internet, preţul va include producţia şi vânzarea fiecărui manual. Fiecare manual va fi în forme tipărită şi electronică. Trebuie să avem şi controlul preţurilor, poate preţurile vor fi mai mari, dar vor fi preţuri controlate", a conchis Pricopie.


Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014

INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite