articolul anterior articolul urmator

„Dictatura părinţilor“. Ce este şi ce-i de făcut

16
4 Dec 2017 22:48:28
Marian Staş

16 Comentarii

Stroescu Tit Emilian
4.12.2017, 23:41:51

E mai corect.... vorba, de o dictatura a Ministerului Invatamantului! Avem inca un sistem de invatamant invechit, ce nu atrage decat copiii educati sa fie slugi(un mod rapid si....eficient de a te transforma in sluga e sa urmezi ora de religie). Copiii din prezent sunt diferiti de cei din anii ''90'', gandesc altfel si vor mai mult timp pentru ei! Nu ii pui sa scrie cu pana sau cu tocul si cerneala albastra cand ei au o viteza de redactare....mesaje, de peste 400 de caractere pe minut. Sunt elevi care au medii mici dar iau BAC-ul cu media peste 9 si sunt admisi la cate 5 universitati prin UK sau SUA! Acestia reusesc sa fenteze un sistem de invatamant primitiv! Degeaba sunt profesorii ''buni'' daca nu solicita .......schimbarea! Eu cred ca le este frica de schimbare! Peste 80% dintre profesori nu ar face fata la o schimbare.......Ei nu inteleg ca elevii ii depasesc la capitolul inteligenta si ca urmare nu mai au ce primi de la ei. Dupa 12 ani de scoala esti adus la nivelul zero.....nu stii mai mult decat atunci cand ai intrat in sistem.......nu ai nicio competenta!

+1 (3 voturi)
Sorin Ionascu
5.12.2017, 01:23:26

Destul de corecta observatia. Cu amendamentul ca, totusi, copiii nu sunt neaparat mai inteligenti, ci, probbil, mai adaptati timpului actual, spre deosebire de profesori care, in cea mai mare parte, raman ancorati in trecut. De aici rezulta si dezinteresul multora pentru o scoala care nu e deloc adaptata nevoilor lor si celor sociale si economice actuale si viitoare. Dar, tinand cont de aceste observatii, articolul are mare dreptate. Parintii sunt mult prea ades in situatia de a nu stii si a nu vrea sa fie adevarati parinti si sa-si asume copiii pana la capat, cu bunele si cu relele lor, si sa-i indrume si ajute sa mearga pe un drum adecvat posibilitatilor si aptitudinilor tuturor. Nu e ceva nou, acest "generation clash" a aparut de nenumarate ori in istorie si a generat fel de fel de probleme. Scoala nu reuseste mereu sa tina pasul cu evolutia societatii si a economiei si prin aceasta creeaza frustrari si disfunctionalitati uneori majore. Pentru autor - degeaba e scris acest articol, el nu va fi citit si, mai ales, inteles tocmai de cei care sunt subiectul lui si carora li se adreseaza; ei au mintea mult prea inchisa pentru asta.

+1 (1 vot)
Lica Mosu
5.12.2017, 08:20:08

@ Mister Stas. Ca ,,specialist" in ,,teoria triunghiului erorilor" ati plecat de la o...ipoteza. Or, in cazul asta, aveti dreptate doar.... ,,ipotetic" !! Ce fac ,,parintii pe bune" daca scoala si profesorii nu-s ...tot asa ??! ,,This is the question ! " ...mister ! (cu accent pe ,,i" !) sau...,,mister" ? (cu accent pe ,,e" !). @ STE . Corect. Peste 3/4 din profesorii nostri ar fi dati afara dintr-un sistem ca cel ...,,finlandez" ! Si, da, ei nu doresc ,,schimbarea" !!! (Cati au ,,protestat" ca manualele alternative sunt doar ,,motive"" de a fi suplimentate cu muuuulte... ,,auxiliare" ?! Cati vor un manual ,,unic" dar f. bun - pe care au voie sa-l depaseasca oricand, cu cei care ,,pot" ...,,cat pot" !!). Dar, nici toti copii nu sunt asa de... ,,destepti" !! @ S.I. Intr-adevar...,,degeaba" !! Ca ,,disfunctionalitatile" ... PS. Si eu as vrea o scoala ,,pe bune" pentru copii ,,normali" ! (Cei ,,exceptionali" sa fie integrati unui invatamant performant =,,special" - pentru a-si putea valorifica potentialul la maximum !)

+2 (2 voturi)
Constantine Constantine
5.12.2017, 10:00:31

Ce ati remarcat este bine doar ca din comentariul dv lipseste al IV-lea element :programa scolara .Aceasta nu mai corespunde cerintelor actuale. Si nu e facuta nici de dascali, nici de parininti si desigur nici de elevi.Programa e facuta de alte personaje care sint numite in ministerul de resort pe criterii politice. De aici pleaca totul. De zeci de ani nu s-a schimbat nimic in programa scolara. Elevii sint obligati sa asimileze si sa-si incarce memoria cu lucruri inutile. Se stie ca creierul uman este aidoma unui hard care in momentul in care s-a incarcat terbuie sa il schimbi cu unul nou.In aceste conditii, informatiile ce ajung sa fie stocate in creierul uman ar trebui selectate in functie de mai multi factori.In momentul de fata, conditia de elev presupune asimilarea globala a informatiilor deoarece programa scolara impune acest lucru. Iar hardul cerebral se incarca cu aiureli. In plus noile cerinte ale actualei societati romanesti nu pot fi satisfacute tot din cauza programei in care "specialistii" din minister au hotarit sa defiinteze scolile profesionale. Pai nu nu toti elevii sint la fel in asimilarea materiilor si atunci e normal sa existe scolile de profil si de meserii. Cei de la profilul uman nu au decit sa toceasca sa zicem "Moara cu noroc" dar celui de la real acest lucru nu ii va folosi la nimic pe viitor. Degeaba isi cearta parintii copiii si le tocmesc meditatori.Ca sa retii ce se preda in ziua de azi trebuie sa fii supradotat sau sa tocesti pina devii papagal.Ori pentru majoritatea elevilor memoria le poate juca feste, vezi rezultatele la BAC sau incercarile de a intra in facultatile de stat. Cei ce nu reusesc, cu toata stradania parintilor si a dascalilor, ajung sa plece din tara sa lucreze afara ca necalificati (e adevarat ca sint mai bine platiti decit acasa) sau sa taie frunza la ciini.Daca la timpul respectiv ar fi urmat o scoala profesionala ar fi avut sansa sa lucreze munci calificate(ori in tara si mai ales afara unde meseriasii calificati sint foarte apreciati). Asta pentru ca nu toti pot ajunge doctori, avocati, jurnalisti etc, etc. Iar societatea are nevoie si de oameni specializati in meserii care sa acopere sfera serviciilor.A facut ministerul de resort ceva care sa schimbe din temelii sistemul scolar? Nu!

+2 (2 voturi)
MadWolf
5.12.2017, 11:19:34

Domnule Stas, porniti de la o premiza fundamental gresita: aceea ca dascalii din scolile romanesti ar fi competenti. La ce lefuri sunt in invatamantul romanesc, asa ceva este imposibil. Cei cu adevarat competenti se duc sa munceasca pe salarii mai mari, in alte domenii. Exista si exceptii, desigur - acei dascali care au si vocatie de martiri, sau cei ai caror soti/sotii castiga suficient incat respectivii sa nu aiba grija zilei de maine.

+2 (2 voturi)