Distrugerea unui liceu de elită al României cu ministrul Educaţiei martor impasibil

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul profesorilor de la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti.
Protestul profesorilor de la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti.

Colegiul Naţional Gheorghe Şincai a devenit o obsesie personală a primarului Daniel Băluţă, care vrea cu orice preţ să îi frângă coloana vertebrală. Complicii lui: ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu şi inspectorul general şcolar Ionel Puşcaş.

Primarul Băluţă promovează un discurs abil construit, dar fără legături cu realitatea şi legalitatea. Conform acestui discurs clădirea Colegiului Şincai se încadrează în clasa de risc seismic 2 şi drept urmare este nevoie de o intervenţie urgentă de consolidare. Cine este împotriva punerii în siguranţă a unei şcoli?

Problema este că expertiza care plasează clădirea Colegiului Şincai în clasa de risc seismic 2 este una independentă, nu a fost confirmată de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (într-un comunicat recent această instituţie spune că expertiza invocată de primarul Băluţă s-a făcut în afara legislaţiei în vigoare). De asemenea clădirea Colegiului Şincai nu se găseşte în lista actualizată lunar a clădirilor cu risc seismic din Bucureşti.

Mai mult: în autorizaţia de construcţie obţinută de Primăria Sector 4 pentru o intervenţie asupra clădirii Colegiului Şincai nu sunt prevăzute lucrări de consolidare a clădirii. Autorizaţia de construcţie (şi avizul Ministerului Culturii, deoarece clădirea Colegiului Şincai este monument istoric) cuprinde doar lucrări de amenajări interioare şi exterioare, orice alt gen de lucrări fiind interzise în mod explicit de aceste documente.

Dacă primarul Băluţă nu înscrie Colegiul Şincai în lista clădirilor cu risc seismic, nu a solicitat o expertiză legală din partea instituţiei abilitate să facă acest lucru şi în autorizaţia de construcţie nu apar lucrări de consolidare, atunci de ce invocă atât de vehement riscul seismic al clădirii şi siguranţa elevilor? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: promovează un discurs al fricii, induce temeri nejustificate în rândurile elevilor, profesorilor şi părinţilor.

Dar Primăria Sector 4 şi reprezentanţii ei nu se opresc aici. În mai puţin de jumătate de an de la începerea şcolii la Colegiul Şincai s-au perindat trei directori generali. Prima directoare a fost ameninţată de Primăria Sector 4 cu trei procese, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti i-a transmis că nu o poate ajuta în aceste procese, ceea ce a dus la demisie. A doua directoare a stat câteva săptămâni: a văzut care este situaţia de la Colegiul Şincai, a făcut cunoştinţă cu modul de lucru al Primăriei Sector 4 şi a demisionat şi ea. Cea de-a treia directoare a colegiului a fost numită de Inspectoratul Şcolar împotriva votului din Consiliul Profesoral (asta după ce inspectorul general le transmisese profesorilor de la Şincai să-şi aleagă singuri conducerea).

Nimeni nu se opune renovării Colegiului Şincai, însă nimeni nu ştie unde va fi mutat acest liceu pe perioada lucrărilor. Primarul Băluţă refuză să spună unde şi când va muta Colegiul Şincai, ceea ce generează o evidentă stare de nesiguranţă şi nelinişte în rândurile profesorilor, elevilor şi părinţilor. În locul unor răspunsuri clare, Primăria Sector 4 promovează insistent un discurs al fricii, subliniind permanent pericolele la care se supun elevii şi profesorii. În Bucureşti locul unde se găseşte o unitate de învăţământ este esenţial din orice punct de vedere, însă primarul, inspectorul general şi ministrul se fac că nu înţeleg acest lucru.

Primăria Sector 4 a cerut o ordonanţă preşedinţială de evacuare în regim de urgenţă a Colegiului Şincai, primul termen fiind marţia 16 februarie. Acest lucru a strânit protestul profesorilor şi elevilor de la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti, care a culminat vineri cu o întâlnire mediată de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu între primarul Daniel Băluţă, inspectorul general Ionel Puşcaş, corpul profesoral, reprezentanţii elevilor şi cei ai părinţilor.

Întâlnirea de vineri nu a adus nimic nou: primarul Băluţă a continuat discursul fricii, a refuzat să spună când şi unde va fi mutat Colegiul Şincai, a refuzat să retragă cererea de evacuare în regim de urgenţă a liceului. Inspectorul general Ionel Puşcaş a lăsat impresia unui fidel angajat al Primăriei Sector 4, iar ministrul Sorin Cîmpeanu nu a fost deranjat de acest lucru. De la începutul până la sfârşitul întâlnirii cei trei factori decizionali ai autorităţilor au lăsat impresia că erau dinainte înţeleşi şi perfect de acord asupra cursului de urmat. Opiniile, argumentele, faptele prezentate de profesori, elevi şi părinţi au fost doar un zgomot de fond pentru primar, ministru şi inspectorul general – se putea spune orice în cursul dezbaterii, concluziile erau trase de la bun început.

Declaraţiile de presă de la încheierea dezbaterii erau absolut previzibile: ministrul Sorin Cîmpeanu şi primarul Daniel Băluţă au fost încântaţi de o întâlnire în care toată lumea a fost de acord că în septembrie urmează să fie mutat Colegiul Şincai. A fost anunţat chiar şi un protocol în acest sens – protocol care nu există şi nu va exista, a fost doar o idee lansată în cursul discuţiilor, însă a sunat mult prea bine cuvântul „protocol”, aşa că a fost preluat în declaraţiile de presă.

Din păcate declaraţiile de presă nu au nici o legătură cu realitatea. Nu s-a ajuns la nici o înţelegere, nimeni dintre reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor nu este de acord cu mutarea Colegiului Şincai începând cu luna septembrie 2021. Asta pentru că nimeni nu ştie unde va fi mutat Colegiul Şincai. Planul primarului Băluţă este evident: aşteaptă o decizie în procesul evacuării în regim de urgenţă a colegiului, iar în cazul unei decizii favorabile ca orice primar cinstit va pune în executare hotărârea justiţiei. Unul dintre cele mai vechi licee din ţară, în prezent unul dintre cele mai bune licee din Bucureşti riscă să ajungă în stradă doar pentru a satisface orgoliul unui primar. Este fascinant cât de senini privesc ministrul Educaţiei şi inspectorul şcolar general distrugerea acestui liceu, pur şi simplu sunt martori la întregul proces fără să ia nici un fel de măsură. Pentru că aruncarea în stradă sau la periferia oraşului a Colegiului Şincai asta înseamnă: distrugerea lui. Presiunile permanente din partea Primăriei Sector 4 asupra conducerii şcolii, schimbările de directori şi ignorarea elevilor şi părinţilor nu fac decât să arunce în aer orice urmă de proces educaţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite