Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Doar 66% dintre absolvenţii de liceu s-au înscris la examenul de Bacalaureat

20
12 Jun 2021 08:05:07
Ştefan Vlaston

Se întâmplă ce am anticipat. După 3 semestre de şcoală pierdute (un an şi jumătate), elevii care urmau să dea examene de absolvire renunţă la ele. Şi de data asta nu este vina lor. Am avut o parodie de învăţământ online, din lipsa echipamentelor la elevi şi la şcoli, cu profesori nepregătiţi pentru acest tip de învăţământ.

Soluţia ar fi fost, cum am propus, echivalarea mediilor de absolvire cu media notelor din ultimii patru ani de sudiu. Ministrul Cîmpeanu n-a înţeles, şi acum culegem cu toţii „roadele”.

Am scris  că nu sunt oportune examenele de absolvire anul acesta (aici)

Nu se respectă principiul egalităţii de şanse. Au fost elevi, din familii înstărite, care şi-au permis meditaţii şi/sau ajutor din partea părinţilor şi rudelor. Cam o treime din numărul elevilor. Şi cei care n-au avut astfel de şanse, pentru că n-au avut nici măcar condiţii pentru învăţământ online,  dau acelaşi examen. Unde este egalitatea de şanse?

Creşterea abandonului şcolar. Elevii care nu se prezintă la Evaluarea Naţională nu au acces la liceu, şi nu e sigur că se vor duce la Şcoala Profesională. Intră în abandon şcolar, oricum la noi foarte mare în comparaţie cu alte ţări europene. Absolvenţii de liceu vor renunţa să meargă la facultate, iar absenţa diplomei de Bacalaureat le va îngreuna intrarea în piaţa muncii pe posturi destinate absolvenţilor de liceu.

Dispar norme didactice din învăţământul liceal şi universitar. Este evident, şi în lumina anilor anteriori, că nici toţi cei care reuşesc la examenele de absolvire nu merg mai departe la liceu sau facultate. Mulţi preferă să intre în piaţa muncii, gradul de sărăcie în România fiind foarte mare.

Starea psihică a elevilor care termină şcoala este foarte proastă. Absenţa interacţiunii sociale directe, elevi-elevi şi elevi-profesori, şi-a pus amprenta negativă pe starea psihică a elevilor. Poate înţeleg şi fanii învăţământului online că acesta nu poate înlocui contactul direct, nemijlocit,  dintre elevi şi profesori.

Tentaţia de fraudare a examenelor de anul acesta va fi foarte mare.  Fiind vorba de comisii străine şi supraveghere audio-video, vor urma scandaluri imense când se va afla că în unele şcoli examenele au fost fraudate. Cu consecinţe negative asupra încrederii şi preţuirii de care ar trebui să se bucure cadrele didactice.

Doar o treime dintre absolvenţii de gimnaziu sau de liceu vor reuşi la examene

Din experienţa anilor trecuţi nu toţi elevii înscrişi la examene se vor prezenta la probe. Din motivele precizate anterior. Iar  cei prezentaţi la Bacalaureat ar trebui să obţină media generală 6, după trei semestre de şcoală pierdute. Din 173.000 de absolvenţi de clasa a XII-a şi a XIII-a, s-au înscris la examenul de Bacalaureat doar 114.000. Dintre aceştia circa 100.000 se vor prezenta la toate probele, şi vor reuşi la examen, în opinia mea, circa 50.000. Doar universităţile de stat au prevăzute pentru anul întâi de facultate circa 65.000 de locuri, dar anticipez că doar 30-40.000 de elevi vor dori să-şi continue studiile.

Se poate argumenta că degeaba s-ar duce la facultate, dacă nu au cunoştinţele necesare din liceu. Nu este chiar aşa. Cei care merg la istorie, filologie sau geografie, ca să dau câteva exemple, trebuie să recupereze în facultate doar materia la aceste discipline, nu şi la celelalte parcurse în liceu. Lucru mult mai lesne de realizat. La fel la liceu, dacă se alocă în clasa a IX-a 2-3 luni de recuperare a materiei, se pot remedia cunoştinţele esenţiale, nu întreaga gamă de cunoştinţe neesenţiale, prevăzute în programele şcolare.

Nedreptatea făcută multor categorii de elevi este imensă. Există copii buni şi foarte buni, care n-au avut acces la şcoala online deloc, sau n-au înţeles mare lucru din cauza nepriceperii profesorilor. Bună parte dintre aceştia nu se înscriu la examenele de absolvire, sau nu le vor promova. Sărăcia nu le-a permis părinţilor să le  pună meditatori.

Această nedreptate  va fi trăsătura definitorie a ministeriatului Cîmpeanu. Poate nu este prea târziu să-şi reconsidere poziţia referitoare la anularea examenelor naţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Vanatorul/d.c.
12.06.2021, 09:03:22

Interesant si textul de azi..! Doresc insa sa revenim putin la cel de ieri, text in care autorul lansa..supozitia ca ceea ce ar putea bloca banii din PNRR destinati Romaniei, sunt deciziile CCR..! A fost una dintre cele mai mari aberatii citite in presa in ultimii 10 ani, una care a adoptat in mod evident (poate din graba si involuntar) linia propagandei iohannist-liberal-neosecuristice, cea a..disculpării habarnismului mitomaniei si hotiei guvernului Iohannis-Cîtu cu care a fost conceput PNRR-ul Romaniei, incercandu-se aruncarea responsabilitatii noului esec al acestora cu cu ultima varianta a PNRR-ului in carca..Curtii Consitutionale..! Iata insa, ca insasi Comisia Europeana vine cu observatii care..desfiinteaza atat ”teza vinovatiei CCR” cat mai ales, in propartie de 99,99%, PNRR-ul actualului regim mitomano-clepocratic, gasind ca pana si sectiunea care cuprinde proiectul de tara al lui Iohannis, ”Romania Educata” e absolșut inutila si inepta (deci nefinanțabilă din bani europeni), ceea ce demonstreaza inca o data ca am avut perfecta dreptate atunci cand, la lansarea lui, am spus ca ””maretul” proiect de tara al lui Iohannis, e doar un pârț electoral fâsâit, o gagaristica propagandistica fanfaronarda si nimic altceva”. Observatiile CE mai demonstreaza ceva..Ca am avut perfecta dreptate si atunci cand am spus ca ”PNRR-urile lui Iohannis si Câțu sunt respinse pentru ca: a) partial sunt un monument de incompetenta b) gargarismele pe care le contine dau de inteles ca o parte din bani urmeaza a fi jefuiti de catre firmele membrilor PNL sau/si sifonati catre clientela politica. Oricum, Iohannis ar trebui intrebat unde sunt cele 80 de miliarde de euro despre care zicea ca le-a adus el romanilor..! ”Moca”..! Pentru cei care vor sa vada cu ochiii lor cum i-a umplut de penibil CE pe Iohannis, Cîțu, pe ceilati corifei ai regimului cu tot ultima lor varianta a unui PNRR tipic pentru niste impostori micinosi, habarnisti si escroci ca ei , citi aici originalul observatiilor Comisiei Europene: https://media.stiripesurse.ro/other/202106/media-162337998385773400.pdf

-8 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.06.2021, 09:19:15

Fratilor, Romania regimului iohannist-liberal-neosecuristica se indreapta incet si sigur spre o criza socio-economica dezastruoasa..! Tara nu a fost nicicand mai mintita, mai jefuita si mai ”vanduta”, mai tradata, mai umilita, mai ostracizata..! Orice forma de protest, sfidare si ridiculizare, de rezistentă si de lupta impotriva reprezentatilor regimului liberal-iohannist-mitoman-cleptocratic-neosecuristic, cozi de topor care ”guverneaza” (mint, jefuiesc, indatoreaza excesiv, ruineaza, ostracizeaza) Romania in prezent, trebuie privita ca o dovada de patriotism. E datoria fiecarui roman care se stie cinstit si drept sa opuna rezistenta, sa lupte cu toata stiinta, vointa si putinta lui impotriva acestui regim profund anti-national si anti-romanesc..

-9 (9 voturi)
Paul_
12.06.2021, 09:58:55

Dintre cei care au terminat liceul in 2019 s-au inscris la bacalaureat 116.316 elevi. Anul acesta s-au inscris 114.000! Iar ideea ca un elev care nu are incredere in el sa dea bacalaureatul ar putea urma o facultate este ciudata.

+3 (3 voturi)
Ştefan Vlaston
12.06.2021, 10:23:34

Este vorba de conditiile exceptionale din ultimul an si jumatate

-3 (3 voturi)
Ludwig
12.06.2021, 11:46:01

La ora actuala te inscrii.la facultate, nu mai exista notiunea de examen de admitere cu convurenta. Poate pe la cele cu probe eliminatorii gen politie, arhitectura...Daca la stat sunt atat de multe locuri, ce or sa faca univ particulare ce scoteau posesori de diplome cu duiumul...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările