Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Documentaţia privind licitaţia pentru noile manuale a fost respinsă, joi, de ANRMAP

1
18 Apr 2014 16:59:52
Autor: Ioana Nicolescu
Documentaţia a fost încărcată pe SEAP de către CNEE în data de 8 aprilie    FOTO: Adevărul
Documentaţia a fost încărcată pe SEAP de către CNEE în data de 8 aprilie    FOTO: Adevărul

Joi, 17 aprilie, documentaţia de atribuire a licitaţiei pentru noile manuale a fost respinsă de către ANRMAP în urma procesului de evaluare. Ministerul Educaţiei a remediat problemele întâlnite şi a trimis înapoi documentaţia la ANRMAP în aceeaşi zi, urmând ca documentele să fie postate pe SEAP în termen de maxim trei zile de la data retransmiterii.

Potrivit unui răspuns oficial transmis de ANRMAP ziarului Adevărul, în data de 8 aprilie, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (autoritatea contractoare în acest caz) a încărcat pe SEAP, în vederea evaluării de către ANRMAP, documentaţia de atribuire aferentă contractului achiziţiei de manuale şcolare noi pentru clasele I şi a II-a.

"În urma procesului de evaluare, datorită unor neconformităţi constatate, documentaţia de atribuire în cauză a fost respinsă de către ANRMAP în data de 17 aprilie 2014, durata evaluării acesteia, la prima încărcare în SEAP, încadrându-se în termenul legat de 10 zile. Precizăm că, odată cu respingerea, neconformităţile constatate de ANRMAP la nivelul documentaţiei de atribuire şi motivele pentru care acestea nu sunt în concordanţă cu prevederile legale privind achiziţiile publice, au fost comunicate autorităţilor contractante, urmând ca acestea să procedeze la remedierea lor şi la retransmiterea documentaţiei de atribuire în SEAP pentru evaluare", se arată în răspunsul oficial ANRMAP.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, documentaţia a fost remediată şi retransmisă înapoi în aceeaşi zi în care fusese returnată. Astfel, potrivit răspunsului ANRMAP, în termen de maxim 3 zile de la data retransmiterii, instituţia va emite autorităţii contractante acceptul în vederea iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică în cauză.

Rolul ANRMAP este să evalueze înainte de publicarea anunţului de participare, în conformitate cu legea achiziţiilor publice, documentaţia de atribuire în maxim 10 zile de la încărcarea în SEAP de către autoritatea contractantă.

Editorii sunt nemulţumiţi din cauza întârzierilor

Uniunea Editorilor din Romania (UER) a declarat într-un comunicat de presă că deja au trecut două zile peste data de 15 aprilie 2014, la care ar fi trebuit să apară în SEAP documentaţia privind achiziţia de manuale pentru clasele I şi a II-a, aşa cum prevedea Calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu o lună în urmă.

"Întârzierea cu fiecare zi a termenelor stabilite unilateral de MEN face tot mai dificilă  misiunea  producătorilor de manuale,  confruntaţi cu timpul mult prea scurt acordat de minister atât pentru elaborarea proiectelor, cât şi pentru executarea de calitate şi la timp a contractelor. Precizăm încă o dată faptul că abia după apariţia în SEAP a întregii documentaţii (publicată cu omisiuni până acum de MEN), cei interesaţi se pot apuca în cunoştinţă de cauză de elaborarea unor proiecte de manuale", se arată în comunicat.

Editorii au protestat şi în luna martie faţă de faptul că Ministerul Educaţiei a întârziat publicarea ordinului de ministru semnat în noiembrie, pentru lansarea licitaţiei.

"Uniunea Editorilor din România (UER) a aflat cu stupoare, în 14 martie 2014, despre apariţia oficială a documentelor prin care sunt deschise procedurile de licitaţiei pentru manualele de clasa I şi a II-a. Stupoarea vine din faptul că documentele respective poartă semnătura aprobării ministeriale în data de 22 noiembrie 2013 şi nu au făcut niciodată obiectul unei dezbateri publice. Acest gest vine să confirme lipsa de transparenţă şi de disponibilitate la dialog a MEN", a declarat Mihail Penescu, preşedintele UER, la o conferinţă de presă din 26 martie. Întrebat dacă Ministerul Educaţiei ar fi putut încheia pe ascuns înţelegeri cu edituri sau firme de soft, Penescu a răspuns că "nu poate face astfel de acuzaţii".

El a mai atras atenţia că, în urma discuţiilor pe care reprezentanţii editurilor le-au avut cu cei de la minister, s-au făcut o serie de observaţii, care nu se regăsesc în forma oficială a documentelor postate de Minister. 

La rândul său, Costin Diaconescu de la editura CDPress atrage atenţia că din documentele postate de minister lipsesc o serie de elemente: estimarea preţului, caietul de sarcinim contractul cadru şi condiţiile de eligibilitate.

În urmă cu câteva săptămâni, UER a solicitat o întrevedere cu ministrul Remus Pricopie şi convocarea comisiei mixte minister – editori pentru a analiza posibilităţile concrete privind producerea si achiziţia manualelor şcolare pentru anul şcolar 2014-2015 şi în perspectivă, dar încă nu au primit un răspus.

Documentele pentru licitaţie, publicate cu trei luni întârziere faţă de calendar

MEN a publicat pe site-ul său, în 14 martie, Ordinul de ministru privind manualele tipărite de la clasele I şi a II-a, care ar urma să ajungă la unităţile de învăţământ până la 15 septembrie, împreună cu varianta lor digitală.

"Unii dintre editori nu vor să schimbe nimic, pentru că pierd bani. Programele au fost anunţate acum un an. Condiţiile de redactare, în iunie. Prin urmare, au avut la dispoziţie mai mult de şase luni", a declarat pe 18 martie ministrul Educaţiei pentru ziarul Adevărul.

Potrivit ordinului de ministru semnat în noiembrie 2013, pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.


VIDEO Mario Demezzo, de la Uniunea Editorilor din România: „De şapte ani, piaţa editurilor de manuale a stagnat“

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014

INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
19.04.2014, 17:17:29

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările