Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Dragă +PLUS,

17
15 Dec 2018 17:11:39
Marian Staş

E bine că existaţi. Problema e să puneţi în fapt potenţialul vostru, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari pe un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei. Vă cer să fiţi de nota 10. Acum sunteţi de nota 3, în materia acestor politici publice. Dar puteţi fi de 10, fără probleme.

Voi porniţi de la nota 3 pentru că nimeni din cei care compun mâlul politic mioritic nu a trecut de 1 la subiectul în cauză. Nici pesediştii, nici aldeiştii, nici peneliştii, nici udemeriştii, nici pemepiştii, nici minoritariştii, şi care or mai fi fiind. Feţe triste rău de tot, toţi laolaltă şi fiecare în parte. Nici Preşedintele nu face excepţie, deocamdată, din păcate. Am scris aici pe larg despre cum tace şi nu face. La zi, chestiunea vă este accesibilă aici: România Educată, 5 decembrie 2018. Evident, expresia feţe triste este cea corectă politic, sintagma adevărată e cealaltă şi o ştiţi prea bine. Nu e cu feţe. De ce nota 1? Păi, judecaţi singuri: cât de nemernică să fii, clasă politică de cea mai joasă speţă şi toţi cei de jur-împrejurul ei care o tolerează şi o hrănesc cu voturi, ca în treei decenii de altă Românie să nu fi mişcat Şcoala ca sistem dincolo de genunchele broaştei (sic!...) şi să tot fim ultimii în Europa, ca neoamenii, la toate cele legate de Educaţie? Îţi trebuie impostură şi nesimţire la greu să faci aşa ceva, nu glumă!...

Spun că aveţi potenţial pentru că pe o seamă dintre voi vă cunosc personal. Şi la meserie, şi la caracter. Nu generalizez, dar mă aştept ca, statistic, să vă adunaţi după cum vă asemănaţi. E firesc aşa. Unii mi-aţi fost coechipieri cursanţi în diverse programe de leadership pe care le-am susţinut, cu alţii am conlucrat în tot felul de proiecte educaţionale. Vă respect pe cei care sunteţi şi meseriaşi, şi de caracter, şi vă spun să vă fie ruşine celor care aţi dat cu caracterul de gard, în varii circumstanţe. Asta-i viaţa. Alegerile din 2016 au probat cu asupra de măsură că golăneala de doi bani, adică lipsa de caracter la vânzarea pe treizeci de arginţi şi vreun loc de parlamentar ori altceva mai guvernamental, aşa, nu are deloc vârstă specifică. Ea se manifestă în spledoarea sa şi la douăzeci, şi la treizeci, şi la cincizeci, şi dincolo de cincizeci de primăveri. Evident, nu generalizez, dar povestea asta a fost o lecţie etrem de importantă pentru mine, la vremea ei.

Eu vă spun că, în planul politicilor publice, o alta mai critică pentru statul român şi mai dură de scos la liman aici, la noi în bătătură, decât o Educaţie necomunistă pentru o Românie necomunistă, nu e. Vă invit nici să nu intraţi şi nici să nu staţi prea mult în negare faţă cu acest enunţ de fond: ROMÂNIA PE BUNE ÎNCEPE CU ŞCOALA PE BUNE! Nu de altundeva. Fix de aici. Tertium non datur. De aceea, nimic altceva nu vă va ieşi cum se cade până când nu veţi da de rost Şcolii, pe bune. Până când nu veţi pune pe schimbarea paradigmei Educaţiei o presiune politică imensă, dublată de competenţă la fel de consistentă, veţi fi şi veţi rămâne de nota 3. Atenţie, nu declarativ: pragmatic; transformaţional; cu viziune! Altfel, veţi deveni rapid feţe la fel de triste ca pesediştii, peneliştii, pemepiştii, useriştii şi toţi ăilalţi listaţi mai sus. Şi iar vom pierde timp aiurea.

Dacă vă interesează, aveţi sprijinul meu în acest proiect. Pentru conformitate, iată câteva surse de informare pe care vi le sugerez:

  1. Citiţi volumul România pe bune începe cu Şcoala pe bune (2013)
  2. Citiţi volumul Educaţie şi securitate naţională (2014)
  3. Citiţi volumul Educaţie, securitate naţională, transformare culturală (2015)
  4. Citiţi volumul 2016, anul ratat. Patologia imposturii curriculare (2016)
  5. Citiţi volumul ŞCOALA, după Solomon Marcus. Tribut răzvrătitului academician (2016)
  6. Citiţi volumul Timpul "rinocerilor" (2017)
  7. Citiţi aceste opinii despre educaţiepe care le-am pus în dezbaterea publică în timp
  8. În fine, reflectaţi la feedback-ul meu despre anul 2016 în materia Educaţiei: aiciaici şi aici.
 

E bine că existaţi. Aveţi potenţial. Problema voastră este să valorificaţi potenţialul pe care îl aveţi, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari, într-un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei.

Vă cer să fiţi de nota 10.

Pentru că puteţi. Nu vă ţine nimeni să nu puteţi.

Succes!

p.s. Domnule Dacian Cioloş, amintiţi-vă conversaţia noastră publică, faţă în faţă, din primăvara acestui an, de la Cluj-Napoca. Dacă memoria vă joacă feste, cereţi detalii dnei Amarandei şi dlui Pâslaru. Spor!

p.p.s. În fapt, acum, nimic nou sub soare. Detalii, aici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Radu Mircea
15.12.2018, 17:33:36

# Sa fim realisti , la cum arata acum sistemul nostru de invatamint ar fi bine ca peste un mandat PLUS sa treaca clasa , adica sa fie macar de 5 . Ar fi un progras urias daca ma gindesc ca Romania a ajuns condusa de un guvern semianalfabet cu diplome cumparate pe net la kil .

+5 (7 voturi)
Marcel Panciu
15.12.2018, 18:22:58

Ce-i, Mariane, ai ramas de caruta si acum dai note de pe margine? Stai pe-aproape, poate te-o baga si pe tine cineva in seama.

-3 (5 voturi)
Tomescu Tom
15.12.2018, 19:14:25

Sa depolitizeze tot ! .... Mai putin parlamentul :))) Ala trebuie deparazitat de penali ...

+8 (8 voturi)
Lucifer
15.12.2018, 19:41:10

Of, şi profesorii ăştia! Cred că orice zboară se mânâncă. Reforma învăţământului implică şi "reforma" profesorilor. Chestia aia cu "Noi suntem profesori/ Şi examinatori/ Atoateştiutori/ Şi-a tot cunoscători/,etc" este demult depăşită....

+3 (5 voturi)
Thot
15.12.2018, 19:48:21

Totul e praf in Romania si a te apleca numai asupra invatamantului e o mare greseala. Trebuie schimbata mentalitatea , si mai ales trebuie incetat sa se gandeasca ca daca dau bani si nu se umbla la mentalitatea de baza se rezolva ceva. Toti au cerut bani, dar performanta 0, astfel am ajuns aici la momentul in care banii nu fac altceva decat sa faca meseria dorita de pile fara capacitati reale de aducere a invatamantului si a altor domenii fundamentale ale statului la ceva ce sa multumeasca pe cei care contribuie la salarizarea lor.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările