Şcoală

articolul anterior articolul urmator

După publicarea rezultatelor la Evaluarea Naţională: contestaţii, completarea fişei de opţiuni şi repartizarea computerizată

0
25 Jun 2019 06:16:21
Autor: Simona Chirciu

Rezultatele de la Evaluarea Naţională vor fi afişate astăzi la avizierele şcolilor, dar şi pe site-ul Ministerului Educaţiei (www.evaluare.edu.ro). Primele note obţinute de elevi la examen vor fi afişate până la ora 12:00, iar cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute pot depune contestaţie în aceeaşi zi.

Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională vor fi afişate pe 29 iunie 2019. Notele obţinute de elevi la examen contează în proporţie de 80 la sută la admiterea la liceu (restul de 20 la sută fiind reprezentată de media din clasele V-VIII). Fiecare teză de examen este corectată şi punctată de către doi profesori, iar evaluarea lucrărilor se face „cu respectarea strictă a baremului”. 

După evaluare, fiecare dascăl stabileşte nota prin împărţirea la zece a punctajului total obţinut de elev, fără rotunjire, şi o trece pe lucrare, se arată în metodologie. Dacă diferenţa dintre notele date de către cei doi profesori evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, atunci notele se trec pe lucrare cu cerneală roşie şi cei doi semnează. Astfel, nota finală este calculată de preşedintele comisiei de examen (directorul sau directorul adjunct al şcolii) şi reprezintă media aritmetică a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către acesta, în prezenţa profesorilor evaluatori, şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale, conform  Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale.  

Însă dacă diferenţa dintre notele puse de cei doi profesori evaluatori este mai mare de un punct, atunci lucrarea va fi recorectată de alţi doi dascăli evaluatori numiţi de președintele comisiei. Nota finală este apoi calculată luând în considerare cele patru note. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. „Notele elevilor vor fi urcate pe site, dar pentru o scurtă perioadă, pentru a respecta normele de protecţie a datelor personale” au precizat reprezentanţii ministerului. 

Cum se depun contestaţiile 

Elevii care depun contestaţii semnează, alături de părinţi, o declaraţie-tip, în care menţionează că au luat la cunoștinţă că nota pe care o vor obţine la contestaţie poate să le modifice nota inițială fie prin creştere, fie prin descreştere. În cadrul etapei de contestaţii, notele puse după reevaluare sunt cele definitive. Însă dacă se constată o diferenţă de notare mai mare de 1.5 puncte, în plus sau în minus, între nota iniţială şi cea de la contestaţii, președintele comisiei de contestații numeşte o a treia comisie, formată din alţi doi profesori cu experienţă, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestaţii. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații şi este definitivă. 
Elevii şi părinţii pot să ceară comisiei judeţene de evaluare naţională să vadă una sau toate lucrările de examen ale unui elev, însă numai după afişarea rezultatelor finale. 

Calendar admitere liceu 2019

Completarea fişelor de înscriere la liceu este programată pentru perioada 3 – 7 iulie 2019, iar între 4 – 8 iulie 2019 va avea loc verificarea fişelor de înscriere la liceu şi corectarea eventualelelor greşeli în baza de date computerizată. 
Pe 12 iulie 2019 urmează repartizarea computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a iar între 15-18 iulie se vor depune dosarele de înscriere la liceu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii