E oficial! Clasele supraaglomerate, desfiinţate prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
22 va fi numărul maxim de elevi în învăţământul primar
22 va fi numărul maxim de elevi în învăţământul primar

Numărul maxim de copii într-o clasă va fi redus la toate ciclurile de învăţământ, prin noile modificări aduse Legii Educaţiei. Proiectul, votat luni seara, prevede că fiecare formaţiune de studiu să aibă un număr maxim de elevi. Totodată, aleşii au mai decis că transportul va fi gratuit pentru toţi elevii. Experţii în Educaţie spun că punerea în practică a acestor modificări nu va fi facilă.

Concret, numărul maxim de copii dintr-o clasă, în toate ciclurile şcolare, a fost modificat: 8 copii în grupa de creşă, 17 copii în clasele de grădiniţă, 22 în învăţământul primar şi 26 în gimnaziu şi liceu. Proiectul prevede însă că, în situaţii excepţionale, grupele de la grădiniţă şi clasele de elevi de la şcoală „pot funcţiona peste efectivul maxim, cu cel mult doi preşcolari/elevi”. Detaliat, în ceea ce priveşte creşele, grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 8. Apoi, la grădiniţă grupa cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai mult de 17. În învăţământul primar, minimul este de 10 copii şi maximul de 22, iar  în gimnaziu şi liceu, minimul este de 10 elevi şi maximul de 26. Tot clase de maxim 26 de elevi vor fi şi în învăţământul profesional şi cel dual. Iniţiativa de a diminua clasele de elevi este bună mai ales prin limitarea excepţiilor, cred experţii în Educaţie, cu condiţia ca acestea să se respecte. „Multe clase funcţionează peste limita maximă legală, fenomen care a dus la scăderea calităţii actului didactic. Punerea legii în practică nu va fi uşoară şi va implica fie creşterea numărului de posturi pentru profesori şi crearea de noi clase, fie limitarea numărului de copii înscrişi într-o şcoală (prin, de exemplu, neacceptarea vizelor de flotant)”, arată preşedinta Centrului pentru Politici Educaţionale, Daniela Alexe-Coteţ. Pe de altă parte, există însă pericolul ca numărul maxim de elevi să nu fie respectat „Întrebarea principală este dacă se respectă sau nu legea aceasta. Acum există şcoli care au peste 30 de copii în clasele de gimnaziu, de exemplu, şi nu au cum să îi dea afară. Abia la clasele iniţiale, de a V-a şi de a IX-a se poate aplica legea”, consideră expertul în Educaţie, Ştefan Vlaston. 

Legea mai prevede şi decontarea navetei şcolare şi gratuitate pentru elevi la accesul la muzee, concerte, teatru, operă, film. Totuşi, noile prevederi au şi minusuri, în ceea ce priveşte eliminarea numărului de mandate pentru rectori care până acum nu puteau avea mai mult de două mandate. Acum,„durata mandatului de rector este de 4 ani”, fără a se preciza însă numărul de mandate. „Din păcate, această măsură dăunează grav democraţiei universitare şi inhibă creşterea performanţei sistemului nostru de învăţământ superior”, susţine Alexe-Coteţ. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite