Ecaterina Andronescu: „Nu putem să schimbăm dintr-o dată şcoala tradiţională într-o şcoală online“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu a explicat la Adevărul Live ce schimbări sunt aşteptate în educaţie anul acesta  FOTO Adevărul
Ecaterina Andronescu a explicat la Adevărul Live ce schimbări sunt aşteptate în educaţie anul acesta  FOTO Adevărul

Invitată la Adevărul Live, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei şi preşedintele comisiei de specialitate din Senat, a declarat că învăţământul online trebuie să fie complementar celui tradiţional şi susţine că ministerul poate folosi fonduri europene pentru a da fiecărui elev o tabletă, în paralel cu schimbarea programei şcolare şi a manualelor.

Urgenţa numărul zero este refacerea curriculum-ului pentru învăţământul preuniversitar, care este învechit. O şcoală are acum o cu totul altă abordare, trăim într-o altă epocă, însă programa este nemodificată de 10 ani, trebuie realizată într-o altă abordare“, a declarat Ecaterina Andronescu marţi, la emisiunea Adevărul Live.

Aceasta a adăugat că trebuie să urmăm modelul internaţional care pune din ce în ce mai mult accent pe educaţia online, făcând referire la „Academia lui Salman Khan“, un fost analist financiar şi profesor la Harvard, care a înfiinţat prima şcoală virtuală şi gratuită, cursurile sale online fiind deja vizionate de milioane de oameni, inclusiv de copiii lui Bill Gates.

„Urmăresc cu mare atenţie ce a reuşit să facă şi cum a reuşit să regândească şcoala un profesor de matematică de la Harvard, Khan, care în 2004 a părăsit Harvard pornind de la un elev, iar în 2012 Academia lui Khan avea 6 milioane de elevi“, a declarat fostul ministru.

„Nu putem face lecţiile nici pentru cei slabi, nici pentru vârfuri“

Andronescu a mai spus că „nu putem schimba dintr-o dată şcoala tradiţională într-o şcoală online, în care doar computerul îl învaţă pe elev, însă trebuie să creăm o complementaritate“. 

„Cum spunea şi Khan, nu ne-am născut toţi cu aceleaşi abilităţi, nu putem face lecţiile nici pentru vârfuri, nici pentru cei mai slabi. Lecţiile noastre au un nivel mediu şi peste mediu, trebuie să-i ajutăm pe cei mai slabi să se ridice şi pe cei performanţi să-şi crească performanţa, este nevoie de un învăţământ care să particularizeze şcoala pe capacităţile fiecărui, pe potenţialul intelectual al fiecărui copil“, a explicat senatorul.

Aceasta a spus că fondurile europene ar trebui să fie soluţia autorităţilor pentru digitalizarea şcolii româneşti.

„Dacă nu începem, nu avem nicio şansă să mai păstrăm prestigiul şcolii“

„Lucrul acesta se poate face din fonduri europene. Noi am creionat un astfel de proiect, am şi discutat cu reprezentanţii Comisie Europene şi din exerciţiul bugetar din 2014 o să putem să facem astfel de programe online în şcoala românească. Este posibil ca elevii să aibă o tabletă pe care să o ia acasă, să o împrumute de la şcoală la începutul anului şi să o dea înapoi poate la final, să poată avea suficientă memorie să cuprindă toate lecţiile, să se poată lega la internet. Există acum un proiect în derulare prin care şcolile se pot lega la Internet, nu mai sunt multe. Dacă nu începem, nu avem nicio şansă să mai păstrăm prestigiul şcolii,“ a opinat Andronescu.

Manuale digitale fără o programă nouă?

Întrebată ce relevanţă are digitalizarea educaţiei fără schimbarea programei şi implicit a manualelor, fostul ministru a explicat că este în curs de desfăşurare şi procesul de modificare a curriculum-ului.

„Există o procedură etapizată, întâi trebuie creionat planul de învăţământ – aşezarea competenţelor pe care vrem să le construim la fiecare grupă de vârstă, apoi trebui să stabilim care sunt disciplinele care asigură aceste competenţe, de câte ore e nevoie la fiecare disciplină, apoi programa analitică a disciplinei, abia apoi noile manuale. Acum suntem la etapa plan de  învăţământ, este elaborat integral pentri învăţământul primar, clasele 0-4, aşa am lăsat eu în decembrie. Pentru anul acesta erau pregătite manualele pentru clasa I ca să fie elaborate“, a declarat Andronescu la Adevărul Live.

Ponta anunţă „războiul cu baronii manualelor“ 

Introducerea manualelor în format digital pentru învăţământul şcolar, începând cu clasa I de anul viitor, va genera un război între Ministerul Educaţiei şi „baronii“ manualelor, obişnuiţi să redacteze aceleaşi cărţi în ultimii 10-15 ani, fără nicio legătură cu realitatea actuală, a afirmat premierul Victor Ponta marţi, înainte de şedinţa de Guvern. Acesta a mai spus că îl susţine pe ministrul Pricopie în acest „război“.

Declaraţia premierului vine după ce, marţi dimineaţă, reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER) au anunţat că intenţionează să solicite Ministerului Educaţiei blocarea evaluării şi achiziţiei de manuale pentru clasa I, utilizând la nevoie şi atacarea în contencios a documentelor de organizare.

Preşedintele Uniunii Editorilor din România, Mario De Mezzo, a declarat că, dacă Ministerul Educaţiei nu va bloca evaluarea şi achiziţia de manuale pentru clasa I, UER va da în judecată Ministerul Educaţiei.

Manuale noi şi digitale de anul viitor

Aceştia au reacţionat la anunţul făcut duminică de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV. Oficialul a declarat că nu exclude ca, de anul viitor, să existe, cel puţin la clasele mici, câte două volume la fiecare manual, corespunzătoare semestrelor, pentru a mai uşura ghiozdanul cărat de elevi, alături de manualele digitale, cu aplicaţii multimedia.

„Din septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele în format digital“, a spus Pricopie, precizând că este vorba de cărţi în format pdf, dar şi de aplicaţii multimedia.

Investiţie de 20 de milioane de lei în 2013

Tot marţi, Ministerul Educaţiei a anunţat public că va cheltui 20 de milioane de lei pentru achiziţionarea de manuale noi pentru anul şcolar viitor, cu aproape trei milioane de lei în plus faţă de bugetul de anul trecut.

„Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) intenţionează să introducă în sistemul de învăţământ preuniversitar manuale şcolare noi, începând cu anul şcolar 2013-2014, ca urmare a realizării de noi programe şcolare“, se arată într-un comunicat MEN. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite