Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Educaţia – 10 priorităţi pe termen scurt după proteste

9
12 Nov 2015 10:48:42
Alexandru Gabor

Cetăţenia a redevenit o formă activă de implicare şi încrederea în mecanismele democraţiei a renăscut palid. În fiecare domeniu al politicilor publice există aşteptarea colosală ca urzelile de culise să fie înlocuite de profesionalism şi transparenţă.

În domeniul Educaţiei, indiferent cine va fi nominalizat ministru, e firesc să existe un contract public de guvernare sectorială, un program de măsuri prioritare. Avantajul unui tehnocrat este că poate propune pe agenda oficială subiecte ignorate şi/sau mazilite până acum. O listă de priorităţi, incompletă, amendabilă, însă utilă ca punct de plecare nu poate omite următoarele teme:

1. Grija pentru elevi. Iniţierea verificării detaliate şi în regim de urgenţă a celor 18.800 de şcoli pentru a afla cu precizie câte dintre ele respectă normele în caz de incendiu, mai ales după declaraţiile contradictorii ale ex-ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Împrumut guvernamental urgent pentru comunităţile şi primăriile care nu au resurse să îndeplinească condiţiile cerute de lege.

2. Prevenţie. Programe educaţionale reale de prevenţie şi reacţie în cazul calamităţilor şi accidentelor, atât pentru şcoli, cât şi pentru universităţi.

3. Depolitizarea educaţiei. Directorii de şcoală şi inspectorii nu trebuie să mai depindă de pârghii politice, ci de competenţe şi merit. Concursurile trebuie să fie transparente.

4. Integritate a cercetării. Ministerul trebuie să lanseze un portal, E-doctorate.ro, în care să fie „urcate” toate tezele de doctorat încheiate în sistemul naţional de educaţie, indiferent de anul susţinerii lor, atât pentru diseminarea cercetării finanţate public, cât şi pentru verificarea respectării normelor academice şi integrităţii cercetării.

5. Transparenţă. Relansarea site-ului Ministerului Educaţiei, unul dintre cele mai netransparente, opace siteuri din administraţia centrală.

6. Educaţie sexuală. Introducerea disciplinei Educaţie sexuală din clasa VIII-a, după un raport al unui comitet interdisciplinar de analiză, fără ca disciplina să fie confiscată de viziuni şi/sau ideologii particulare asupra binelui individual.

7. Consultare publică. Anularea efectelor nocive ale Ordonanţei 49 / 2014, care a adus nu mai puţin de 97 de amendamente la Legea Educaţiei. 

8. Predictibilitate. Retragerea Ordinului de ministru 3121 / 27.01.2015 prin care s-au relaxat condiţiile prin care se obţine coordonarea doctoratelor. Ordinul este deja anulat în instanţă de Curtea de Apel Bucureşti la sesizarea Ad Astra. Se impune re-evaluarea publică a tuturor profesorilor care au dobândit abilitarea pe reglementarea 3121 / 27.01.2015.

9. Bună guvernare. Dizolvarea Consiliului Naţional de Etică, organismul abilitat să verifice acuzaţiile de plagiat în cazul demnitarilor şi a altor categorii de persoane, întrucât încalcă principiul egalităţii în faţa legii. În ciuda evidenţelor prezentate în mass media, CNE a decis, în mod repetat, diferit faţă de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti pentru mulţi demnitari cu plagiate. CNE, instituţia condusă de Paul Dobrescu, fost rector al SNSPA, a ajuns, în mod regretabil, o instituţie de ”albire” a plagiatelor.

10. Echitate. Plafonarea salariilor rectorilor şi decanilor din sistemul public la un prag maxim de 10 salarii de asistent universitar în vederea unui echilibru echitabil între membrii aceleiaşi comunităţi academice. În prezent, există rectori şi decani cu salarii de 5-8.000 euro şi asistenţi plătiţi cu 200 euro, fără vreo corespondenţă în performanţa managerială sau ştiinţifică a rectorilor şi decanilor.

Energia şi frenezia protestelor din stradă au semnificaţia unei renaşteri a politicii. Se impune o guvernare mai receptivă faţă de propunerile societăţii civile şi asociaţiilor profesionale sau sindicale, precum şi a oricăror forme asociative care urmăresc practici de bună guvernare. 

Lista prezentată mai sus rămâne deschisă şi e scrisă cu intenţia onestă de a contribui la dezbaterea publică privind priorităţile Educaţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Realist
12.11.2015, 11:25:21

Trebuie repetat la infinit - educatia este cheia de bolta a unei natiuni. Iar situatia actuala din tara are printre cauze si situatia PROASTA a invatamantului. Trebuie schimbat aproape tot - si CE se preda, si CUM se preda si CINE preda (reciclarea si motivarea profesorilor). Lista pe care o prezentati este minimala, mai sunt multe de facut, de pilda: - instaurarea codului moral (si fiscal) in randul corpului profesoral - exista enorm de multe cazuri in care se face imoral meditatie cu PROPRII elevi de la clasa (va dati seama si care sunt notele) + evaziunea fiscala generata - introducerea mult-discutatului sistem al calitatii in invatamant - cu monitorizarea unor criterii de performanta obiective salarizarea fiind facuta potrivit rezultatelor; - renuntarea la sistemul de titularizare pe viata pe un post (care produce blazare si indiferenta) si introducerea unor examene pe post la 4 ani, la care cei vechi sa concureze cu cei noi. - extinderea sistemului examenelor nationale unice (chiar si la teze) - pentru a asigura echitatea notarii in intreg sistemul de invatamant; - accentuarea caracterului practic al cursurilor - potrivit cerintelor profesionale ale lumii moderne; - implicare in economia reala incepand din clasele 11-12 - sesiuni de practica in institutii - laicizarea invatamantului - este absurd sa predai in scoala publica din secolul 21 povesti antice din acum 2-3-4 mii de ani !

+2 (4 voturi)
Didu Ionescu
12.11.2015, 13:29:37

Bine zis! La punctul 3 am o adăugire: Depolitizarea educației nu va fi posibilă fără desființarea inspectoratelor școlare, instituții birocratice, alcătuite pe criterii și susțineri politice. Inchipuiți-vă cum se duce în inspecție un membru PSD la un profesor mambru PRM, sau PNL? Drama școlii românești actuale decurge, mai ales, din gravele deficiențe de evaluare prin actualul sistem de control...Un corp de control național alcătuit NUMAI din specialiști, cu atribuții clare și autoritate de competență, e singura soluție de viitor. Casele Corpului Didactic, cuiburi de fabricare a diplomelor și atestatelor universitare, surse de tocat banii pe proiecte și programe fără coresondent în realitate, să fie trecute în învățământul superior. Toate celelate atribuții ale ISJ---la consiliile locale! Salariile vor crește cu 100% pentru toți profesorii...

+3 (3 voturi)
MadWolf
12.11.2015, 13:52:09

Si cine a propus, ma rog frumos, lista respectiva? Ca vad ca are-o fixatie cu educatia sexuala, mai ales pentru partea cu "fără ca disciplina să fie confiscată de viziuni şi/sau ideologii particulare asupra binelui individual". Si ce legatura are punctul asta cu protestele de dupa tragedia din Colectiv? Iar incearca cineva sa strecoare o "soparla" LGBT.

+1 (5 voturi)
MadWolf
12.11.2015, 13:53:06

Lista asta-i cel mult o opinie personala a autorului, care am impresia ca vrea sa se erijeze in ceva purtator de cuvant... al cui?

0 (4 voturi)
Alexandru Gabor
12.11.2015, 22:35:49

Domnule, e o lista de lucruri fezabile in termen scurt. Imi apartine si poate fi completata.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările