Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Educaţia consumatorului la şcoală. Cum pot fi învăţaţi elevii să fie consumatori responsabili

1
15 May 2014 00:05:15
Autor: Ioana Nicolescu
Copiii ar trebui să înveţe din timpul şcolii să fie consumatori responsabili    FOTO: Shutterstock
Copiii ar trebui să înveţe din timpul şcolii să fie consumatori responsabili    FOTO: Shutterstock

Educaţia consumatorului responsabil se poate face încă de pe băncile şcolii prin proiecte extracurriculare sau la orele de dirigenţie, au spus specialiştii prezenţi la conferinţa „Educaţia Europeană şi Consumatorul de Educaţie din România”, care a avut loc miercuri.

„Educaţia consumatorului se poate face în patru moduri: în primul rând se pot discuta la dirigenţie teme despre aceasta, dar se poate organiza şi o disciplină opţională, ca parte din curriculumul la decizia şcolii. De asemenea, se pot face activităţi extraşcolare prin proiecte la nivel de inspectorate şcolare sau de unităţi de învăţământ şi, nu în ultimul rând, prin proiecte europene”, a exemplificat inspectorul şcolar general Constantin Trăistaru, modul în care se poate face educaţia consumatorului în şcoală.

La rândul său, preşedintele Asociaţia Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), Sorin Mierlea, a spus că este important ca educaţia consumatorului să fie făcută din timpul şcolii pentru ca elevii să devină cetăţeni responsabili într-o societate europeană.

„Educaţia consumatorului în şcoală începe de la modul în care elevul foloseşte utilităţile, dacă închide sau nu apa la baie, spre exemplu. De asemenea, cât de corect este respectată legislaţia în ceea ce priveşte chioşcul din cadrul şcolii: dacă eliberează bonul fiscal sau nu, dacă eticheta este sau nu în limba română, dacă are afişate preţurile. În plus, ca să putem educa corect viitorul consumator, trebuie să avem proiecte şi programe de educare a profesorilor care să poată să predea copilului, fiindcă şi profesorul, la rândul lui, poate să uite lumina aprinsă, trece pe lângă chioşcul şcolii şi nu se sesisează că produsele nu au etichete corespunzătoare, că are produse expirate etc”, a spus pentru adevarul.ro preşedintele ANPCPPS.


VIDEO Adevărul Live, despre prima campanie anti-bullying în şcolile din România: „Este un fenomen. Am ajuns deja la o boală care trebuie tratată”

Postlicealele sanitare, vârf de lance în învăţământul privat

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Papa Ruda
15.05.2014, 11:08:51

As prefera mai multa educatie civica si a valorilor democratiei. Aici e punctul slab al Romaniei.

Modifică Setările